Μέτρα στήριξης της οικονομίας που επλήγη από τους παρατεταμένους περιορισμούς για τον κορωνοϊό αναμένεται να λάβει το Χονγκ Κονγκ, παρά τα απανωτά ελλείμματα που εμφανίζει ο προϋπολογισμός της πόλης.

Σιγκαπούρη: Τα υψηλά ενοίκια υποσκάπτουν τον ανταγωνισμό με το Χονγκ Κονγκ

Σύμφωνα με το Reuters, τα μέτρα περιλαμβάνουν παροχές σε μετρητά και μείωση των τελών χαρτοσήμου για τους αγοραστές ακινήτων που επενδύουν για πρώτη φορά σε ακίνητα στην πόλη.

Ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός κόμβος κατέγραψε έλλειμμα ύψους 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ το 2022-23, υπερδιπλάσιο από τα 56 δισεκατομμύρια που είχε αρχικά εκτιμήσει, δήλωσε ο οικονομικός γραμματέας Πολ Τσαν, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού στο Νομοθετικό Συμβούλιο.

Για το 2023-2024, προέβλεψε ότι το έλλειμμα θα αγγίξει τα 54,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

«Στην αρχή μιας οικονομικής ανάκαμψης»

Ο Τσαν δήλωσε στους βουλευτές ότι η πόλη βρίσκεται στην αρχή μιας οικονομικής ανάκαμψης, χωρίς να είναι πλέον δέσμια των αυστηρών μέτρων COVID που την έχουν απομονώσει από τον υπόλοιπο κόσμο.

«Πιστεύω ότι η οικονομία του Χονγκ Κονγκ θα ανακάμψει ορατά φέτος και παραμένω αισιόδοξος», δήλωσε ο Τσαν, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσει μια «μετριοπαθώς φιλελεύθερη» δημοσιονομική στάση φέτος για να διατηρήσει την ώθηση της οικονομικής ανάκαμψης.

«Ωστόσο, η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται ακόμη στο αρχικό της στάδιο και υπάρχει ανάγκη οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις μας να ανακτήσουν το σθένος τους».

Η οικονομία της πόλης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,5%-5,5% φέτος, αφού συρρικνώθηκε κατά 3,5% το 2022, δήλωσε ο Τσαν. Ο υποκείμενος πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει το 2,5%.

Το Χονγκ Κονγκ θα εκδώσει κουπόνια αξίας 5.000 δολαρίων Χονγκ Κονγκ (637 δολαρίων ΗΠΑ) ανά άτομο σε όλους τους ενήλικες φέτος, το μισό του ποσού που είχε δοθεί το 2022.

Τα μέτρα

Εν μέσω υποχώρησης των τιμών των ακινήτων, οι οποίες μειώθηκαν περισσότερο από 15% πέρυσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσαρμόσει τα τέλη χαρτοσήμου για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας, με στόχο την ελάφρυνση των απλών οικογενειών. Η ρύθμιση θα αφορά ακίνητα αξίας έως 10 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ.

Ο Τσαν, ωστόσο, δήλωσε ότι άλλα μέτρα για τις κατοικίες που θεσπίστηκαν για να «ψύξουν» μια από τις πιο καυτές αγορές ακινήτων στον κόσμο, θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Το μέτρο θα ωφελήσει 37.000 αγοραστές και θα κοστίσει στην κυβέρνηση 1,9 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ.

Η αγορά υποδέχτηκε σε γενικές γραμμές θετικά τις εξαγγελίες της τοπικής κυβέρνησης του Χονκ Κονγκ. Ωστόσο η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών αποθεμάτων της πόλης εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας, αφού οι αρχές δαπάνησαν περισσότερα από 600 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ για να περιορίσουν την εξάπλωση της COVID-19 και να παράσχουν οικονομική ανακούφιση σε επιχειρήσεις και οικογένειες που αγωνίζονταν με τους περιορισμούς της πανδημίας.

Τα ταμειακά διαθέσιμα θα περιοριστούν σε 97 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2023-24, που αρκούν να καλύψουν τις δαπάνες για 12 μήνες. Το Χονγκ Κονγκ συνήθως έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ή πλεονάσματα, καθώς το σύστημα του συνδεδεμένου νομίσματος το δεσμεύει για δημοσιονομική σύνεση.

To «Happy Hong Kong»

Από την επιβολή από την Κίνα ενός σαρωτικού νόμου για την εθνική ασφάλεια το 2020, ο οποίος, σύμφωνα με τους επικριτές, περιόρισε αισθητά τις ατομικές ελευθερίες, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι μετακόμισαν, προκαλώντας περαιτέρω αβεβαιότητα και μακροπρόθεσμες οικονομικές πιέσεις στην περιφερειακή ανταγωνιστικότητα του Χονγκ Κονγκ.

Οι αναλυτές λένε ότι η έκθεση σε μια εξασθενημένη παγκόσμια οικονομία και η ανάγκη να συμβαδίσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ για τη διατήρηση της σύνδεσης του τοπικού νομίσματος με το δολάριο θα οδηγήσουν επίσης σε αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη του Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, ο Τσαν δήλωσε ότι το άνοιγμα των συνόρων της Κίνας θα αποσυμφορήσει μέρος της πίεσης με την ομαλοποίηση των επιχειρηματικών και εφοδιαστικών συνδέσεων μετά τα λουκέτα.

Είπε επίσης ότι θα ξεκινήσει μια εκστρατεία για το ευρύ κοινό που θα τιτλοφορείται «Happy Hong Kong», η οποία θα περιλαμβάνει εκθέσεις γκουρμέ τροφίμων και γιορτινές εκδηλώσεις στην προκυμαία του λιμανιού, οι οποίες θα βοηθήσουν στην τόνωση της κατανάλωσης.

Επικαλέστηκε μια ομιλία του ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος προέτρεψε το Χονγκ Κονγκ να «ανοίξει νέους δρόμους και να επιτύχει άλλο ένα άλμα προς τα εμπρός» τα επόμενα πέντε χρόνια, παρά τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές.

Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, η κυβέρνηση θα εισαγάγει ένα νέο σύστημα εισόδου σε επενδύσεις κεφαλαίου, με στόχο την προσέλκυση ταλέντων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή