Η Βραζιλία σταματά τις εξαγωγές βοείου κρέατος στην Κίνα μετά την επιβεβαίωση της υπόθεσης των τρελών αγελάδων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βοείου κρέατος στον κόσμο, διέκοψε τις εξαγωγές του κόκκινου κρέατος την Πέμπτη, αφού επιβεβαίωσε ένα κρούσμα της ασθένειας.

Γαλλία: Απλησίαστο το κρέας μετά την ανατίμηση κατά 15,9% τον Ιανουάριο

Το 60% των εξαγωγών της Βραζιλίας

Η περίπτωση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών επιβεβαιώθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας της Βραζιλίας την Τετάρτη και οι αποστολές στην Κίνα αναστέλλονται ως μέρος ενός εμπορικού πρωτοκόλλου μεταξύ των δύο εθνών. Οι αρχές της Βραζιλίας θα έχουν συνομιλίες με Κινέζους ομολόγους τους σε μια προσπάθεια «ταχείας αποκατάστασης» των εμπορικών ροών, ανέφερε το υπουργείο.

Η Κίνα, ο κύριος προορισμός για το βραζιλιάνικο βόειο κρέας, αντιπροσωπεύει περίπου το 60% των εξαγωγών της χώρας.

Στροφή σε Αργεντινή και Ουρουγουάη

Η Βραζιλία ήταν επίσης ο κορυφαίος προμηθευτής βοείου κρέατος στην Κίνα πέρυσι, μπροστά από την Αργεντινή και την Ουρουγουάη, οι οποίες ενδέχεται να ενισχύσουν τις αποστολές στην Κίνα, ενώ η Βραζιλία βρίσκεται στο περιθώριο.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην Αυστραλία εάν επιταχυνθούν οι συνομιλίες για τη χαλάρωση των περιορισμών του Πεκίνου στο αυστραλιανό βόειο κρέας. Η αναστολή των εξαγωγών αποτελεί πλήγμα για ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες συσκευασίας κρέατος στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των JBS SA, Marfrig Global Foods και Minerva SA. 

Η Minerva είπε ότι θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στην κινεζική ζήτηση μέσω εργοστασίων στην Ουρουγουάη και την Αργεντινή. Η JBS θα μπορούσε να κάνει το ίδιο χρησιμοποιώντας εγκαταστάσεις στην Αυστραλία, ενώ η Marfrig είναι επίσης πιθανό να συνεχίσει να στέλνει στην Κίνα από την Ουρουγουάη και την Αργεντινή, σύμφωνα με τον Leonardo Alencar, αναλυτή της XP Investimentos. Δείγματα του μολυσμένου ζώου στάλθηκαν σε εργαστήριο στην Αλμπέρτα του Καναδά, για να διαπιστωθεί εάν η περίπτωση είναι «άτυπη».

Η άτυπη νόσος

Η άτυπη νόσος διαφέρει από την «κλασική» που συνδέεται με τη νόσο Creutzfeldt-Jakob στους ανθρώπους. Μια άτυπη περίπτωση σημαίνει επίσης γενικά ότι το ζώο δεν προσβλήθηκε από την ασθένεια μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων κρεατοστεάλευρων. Η Βραζιλία δεν ανέφερε ποτέ μια «κλασική» περίπτωση τρελών αγελάδων.

Η απαγόρευση των αποστολών στην Κίνα αναμένεται να διαρκέσει λίγο μόνο εάν η περίπτωση είναι άτυπη, δήλωσε ο Pan Chenjun, ανώτερος αναλυτής της Rabobank. Ωστόσο, θα υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος  επειδή η Βραζιλία είναι ένας τόσο μεγάλος προμηθευτής. Άλλοι εξαγωγείς της Νότιας Αμερικής ενδέχεται να επωφεληθούν καθώς διαθέτουν παρόμοια προϊόντα.

Η περίπτωση του 2021

Τα Τελωνεία της Κίνας, το Υπουργείο Εμπορίου και το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων δεν απάντησαν αμέσως σε φαξ που ζητούσαν σχόλια. Το κρούσμα τρελής αγελάδας εντοπίστηκε σε μια εννιάχρονη αγελάδα στη Maraba της πολιτείας Para. Το ζώο, το οποίο τρέφονταν μόνο με χόρτο, θανατώθηκε και το κουφάρι του αποτεφρώθηκε στο αγρόκτημα. Η τελευταία άτυπη περίπτωση τρελών αγελάδων στη Βραζιλία συνέβη το 2021, όταν η Κίνα χρειάστηκε τρεις μήνες για να άρει την απαγόρευση εξαγωγών.

Με βάση τις προοπτικές για περιορισμένες παγκόσμιες προμήθειες βοείου κρέατος και την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας περισσότερο από ό,τι το 2022, η τρέχουσα απαγόρευση μπορεί να είναι μικρότερη από την αναστολή του 2021 που προκλήθηκε από μια άλλη άτυπη ανίχνευση, σύμφωνα με τον Hyberville Neto, διευθυντή της εταιρείας συμβούλων HN Agro. Η απαγόρευση του 2021 άρθηκε μετά από τρεις μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή