Tην εξαγορά της από τη CNH Industrial, μια εταιρεία μηχανικού εξοπλισμού και υπηρεσιών ανακοίνωσε η Augmenta Agriculture Technologies.

Η CNH Industrial εξαγόρασε το 100% των μετοχών της εταιρείας έναντι 110 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ελληνική startup θα ενσωματωθεί στρατηγικά στη Raven ως μέρος των τεχνολογικών προϊόντων γεωργίας ακριβείας της εταιρείας, θα διατηρήσει τους υπαλλήλους της και θα επενδύσει στρατηγικά στην τοποθεσία της στην Αθήνα, ως κόμβος καινοτομίας.

Augmenta: Εξαγοράσθηκε από τη CNH Industrial αντί 110 εκατ. ευρώ

Από το 2018 η Augmenta παρέχει σε αγρότες πολλών γεωγραφικών περιοχών προϊόντα και υπηρεσίες σχετικά με τη διαχείρηση των εισροών σε καλλιέργειες και την ανάλυση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και συνεργαζόταν με τη CNH Industrial και τη θυγατρική της, Raven.

Η συνεργασία τους ενισχύθηκε το 2021 όταν η CNH Industrial απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό μετοχών και εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Augmenta. Έπειτα από δύο χρόνια στενής συνεργασίας σε κάθε επίπεδο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η ένωση των δυνάμεών τους υπό την ιδιοκτησία της CNH Industrial θα επιτάχυνε σημαντικά την επίτευξη του οράματος και της αποστολής τους.

Ο Δημήτρης (Τζιμ) Ευαγγελόπουλος και ο Γιώργος Βαρβαρέλης  ίδρυσαν την Augmenta Technologies το 2016 και βάλθηκαν να αποδείξουν στον κόσμο ότι μέσω της βελτιστοποίησης, όχι μόνο είναι δυνατή η καλύτερη βιωσιμότητα, αλλά και οι αγρότες, ανεξάρτητα από το μέγεθος των δραστηριοτήτων τους, μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη ενώ το επιτυγχάνουν.

Ας δούμε μαζί κάποιες αναρτήσεις στα social media μετά την πώληση της Augmenta.

Η ανάρτηση του Τζιμ Eυαγγελόπουλου

«Όσο μεγάλωνα, μου άρεσε να είμαι στη φάρμα. Συνήθιζα να επιδιορθώνω τα τρακτέρ με τον μπαμπά μου. Του το οφείλω που μου έμαθε τις πρώτες μου τεχνικές δεξιότητες. Εδώ ανέπτυξα μια δίψα για τεχνολογία» γράφει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Linkedin και προσθέτει: «Ως έφηβος, όλα άλλαξαν. Οι αγροτικές εργασίες ήταν βρώμικες. Κουραστικές. Εντελώς ξενέρωτες! Έπρεπε να δουλέψω πολλές διαφορετικές δουλειές για να εκτιμήσω πόσο καταπληκτική και ανταποδοτική μπορεί να είναι η γεωργία. Φυτεύεις τον σπόρο. Το βλέπεις να μεγαλώνει. Μετά τρυγάτε και μια οικογένεια κάπου στον κόσμο έχει φαγητό στο τραπέζι της! (εντάξει, το υπεραπλοποίησα, το ξέρω!)

Παράτησα τις μη αγροτικές δουλειές και έγινα και πάλι αγρότης πλήρους απασχόλησης. Ωστόσο, μου άρεσε η τεχνολογία. Ρώτησα τον συνιδρυτή μου Γιώργο Βαρβαρέλη «γιατί δεν χτίζουμε ένα σύστημα που θα βελτιώσει την κατανομή των εισροών; Ας ξεκινήσουμε με το άζωτο. Είναι ακριβό. Έχω ακούσει ότι δεν χρησιμοποιείται 100% από τα φυτά και δημιουργεί νιτρικά άλατα που μολύνουν το νερό αποθεματικά».

Ο Δημήτρης Ακρίδας και η Κατερίνα Καρακούλα συμμετείχαν σε αυτή την τρελή ιδέα. Για κάποιο λόγο, δεν ήθελαν επίσης να περάσουν το καλοκαίρι τους στην παραλία. Τρελοίσωστά;
Αργότερα μας πλησίασαν ο Αλέξανδρος Νικολακάκης, ο Παύλος Σταύρου, και πολλοί άλλοι!!

Στο fast forward φτάνουμε στη σημερινή συναρπαστική ανακοίνωση ότι η εταιρεία μας εξαγοράστηκε από την CNH Industrial για 110 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτή είναι μια τεράστια αναγνώριση των προσπαθειών των μελών της ομάδας της Augmenta και με κάνει ακόμα πιο ενθουσιασμένο γνωρίζοντας ότι το μέλλον είναι ακόμα πιο λαμπρό για την ομάδα και την τεχνολογία μας.

Θα κάνουμε προσλήψεις επιθετικά τους επόμενους μήνες, προσπαθώντας να κάνουμε το ελληνικό γραφείο μας στις ΗΠΑ έναν από τους καλύτερους εργοδότες και την καλύτερη λύση  στην αγορά για εξοικονόμηση εισροών, αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών, και την προστασία του περιβάλλοντος!».

Η ιστορία της Augmenta

Mέσα από ενα post στο Twitter, ο partner της Marathon VC, Πάνος Παπαδόπουλος εξιστορεί το«παραμύθι» της Augmenta.

«Τώρα που έχω την προσοχή σας πάμε σε κάτι σημαντικό, αρκετά σημαντικότερο από το disaster porn της SVB. Ας μιλήσουμε για το μέλλον, το βέλος της προόδου και μια ιστορία επιμονής και σκληρής δουλειάς.

Η @AugmentaAg είναι μια εταιρεία τεχνολογίας που ιδρύθηκε το μακρινό 2016 από τους @GVarvarelis @montifas, τότε φοιτητές πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και αγρότες στην ταπεινή Περίβλεπτο Μαγνησίας. Πριν η Blackrock και η ΕΕ αρχίσει να ρωτάει για μούφα ESG νούμερα οι δύο δαιμόνιοι ιδρυτές βλέποντας τον τροπό με τον οποίο οι αγρότες λίπαιναν τα χωράφια είπανε: «καλά ρε μ@λ@κες, θα ρίχνουμε λίπασμα παντού ακόμα και αν τα φυτά δε το έχουν ανάγκη;».

Και κάπως έτσι σκέφτηκαν να κάνουν διδακτορικό για να γράψουν μια δημοσίευση για την γεωργία ακριβείας. ΟΧΙ ΟΧΙ. Σκέφτηκαν να φτιάξουν μια συσκευή που να συνδυάζει μηχανική όραση + υπολογισμό + έλεγχο του τρακτέρ δηλαδή έναν αυτόματο πιλότο για τις γεωργικές διαδικασίες. Κάπου εκεί επισκεφτήκαμε το χωράφι του για να δούμε αν αυτά που μας έλεγαν στο γραφείο στην Αθήνα ήταν αλήθεια ή παπάτζα. Ήταν αλήθεια, μάλιστα είχε σκάσει και ο CEO της Barilla με το του πριν λίγες μέρες για να δει τι παίζει. Μαζί τους ήταν και η Κατερίνα Καρακούλα και ο @dakridas.

Δούλευαν άμισθοι γιατί πίστευαν στην ιδέα παρόλο που οι γονείς τους μάλλον θα έλεγαν “καλά ρε πότε θα σοβαρευτείτε να βρείτε καμία αληθινή δουλειά”. Εκεί λοιπόν τους σκάμε τα πρώτα 500κ και τους λέμε παίδες αφήστε το Θεσσαλικό κάμπο και το ΕΣΠΑ και πάμε να βρούμε πελάτες με μεγάλες εκτάσεις και τρακτέρ του 21ου αιώνα. Το είπανε και το έκαναν.

Τα επόμενα χρόνια η ομάδα οδηγούσε από Αθήνα στην Ουγγαρία για να κάνει εγκαταστάσεις, βυθιζόταν στη λάσπη σε ρυζοχώραφα, πέρναγε δίπλα από τελετές βουντού στη Βραζιλία, αγόρασε σπιρούνια για να τους πάρουν στα σοβαρά στη Ντακότα, τους κάηκαν συσκευές μπροστά σε πελάτες, τους ζήτησαν να υποστηρίξουν άλλες καλλιέργειες μέχρι και αμπέλια. Τι κάνει όμως η Augmenta;

Βοηθάει τους αγρότες να ρίξουν ΛΙΓΟΤΕΡΟ λίπασμα, λιγότερα ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ταυτόχρονα να ΑΥΞΗΣΕΙ την παραγωγή για τον αγρότη. ΑΥΤΟΜΑΤΑ χάρη σε machine vision & real-time control. Έχει πελάτες σε >20 χώρες και 100άδες φάρμες (κάντε μια αναζήτησή στο YouTube). Μιλάμε για μοντέρνους ήρωες. Η Augmenta βοηθάει (και θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο) να τρώμε ΟΛΟΙ με λιγότερους πόρους και λιγότερη εφαρμογή χημικών.

Σκεφτείτε λίγο. Και όλα αυτά ξεκίνησαν από την ταπεινή Περίβλεπτο Μαγνησίας, το ταπεινό δημόσιο σχολείο, το ταπεινό δημόσιο Πανεπιστήμιο και το ταπεινό υποφαινόμενο fund. Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα δεν είναι ο Κοκλώνης και οι επενδύτες δεν είναι οι #dragonsdengr. Συμβαίνουν πράγματα και είναι χρέος μας να χειροκροτούμε αυτούς που πάνε τα πράγματα μπροστά αντί μόνο να κράζουμε. Είμαστε περήφανοι που στηρίξαμε αυτήν την ομάδα στον ευγενή της στόχο και το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του.

Α και μια που είσαι εδώ πρέπει να ξέρεις ότι αρκετοί εργαζόμενοι “έφυγαν” με εξαψήφιο ποσά και βάλε. Α ναι γιατί στην Ελλάδα δεν παίζει τίποτα και μόνο αν βγεις έξω θα σε αναγνωρίσουν κλπ κλπ. Κλάιν. Δίψα θέλει ΚΑΙ να θέλεις να βλέπεις ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Να μην κοιμάσαι το βράδυ γιατί ο πελάτης σου δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Τα υπόλοιπα είναι για δημοσιεύσεις».

Η αποστολή

«Η αποστολή μας είναι να «αυξήσουμε» τη χωρητικότητα της καλλιεργήσιμης γης ώστε να βοηθήσουμε να τροφοδοτήσουμε έναν αναπτυσσόμενο κόσμο με βιώσιμο τρόπο. Μέσω της βελτιστοποίησης των εισροών που κατέστη δυνατή χάρη στην αποκλειστική τεχνολογία μας, μπορούμε να μειώσουμε τόσο το χημικό φορτίο στα εδάφη όσο και το κόστος των εισροών, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα των προϊόντων και την κερδοφορία», αναφέρουν οι ιδρυτές της Augmenta.

Το σύστημα Augmenta μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους κύριους τύπους καλλιεργειών και στο μέλλον θα προστεθούν κι άλλα στο ρεπερτόριό του. Είναι επίσης μια πολυλειτουργική συσκευή ικανή για πολλές διαφορετικές υπηρεσίες VRA διασκορπιστών/ψεκαστήρα όπως N-VRA, Multi N-VRA, Harvest Aid/Defoliant και Plant Growth Regulator (PGR). Στο μέλλον θα προστεθούν περισσότερα, με τον εκλεκτικό ψεκασμό φυτοφαρμάκων Green on Brown (GoB) δίπλα στο κύκλωμα του αγωγού Ε&Α.

Η εκπληκτική ανάπτυξη του παγκόσμιου δικτύου αντιπροσώπων της Augmenta πρόκειται να συνεχιστεί. Επεκτείνουμε ενεργά σε νέες γεωγραφίες και αγορές και αναμένουμε ταχεία υιοθέτηση από τους αγρότες σε όλο τον κόσμο καθώς συνειδητοποιούν την εγγενή αξία της Επαυξημένης Γεωργίας.

Τι είδε ο Ανιέλι

Μέχρι στιγμής, η Augmenta έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 11 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση επιχειρηματικού κεφαλαίου (συμπεριλαμβανομένων μεγάλων παικτών όπως το CNHi) για να προσφέρει βιώσιμο αυτοματισμό ακριβείας στους αγρότες. Το Σύστημα Augmenta έχει κάνει σημαντικές εισόδους στο να συνειδητοποιήσουν οι αγρότες ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος. Τώρα που διατίθεται στο εμπόριο σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, την ΚΑΚ, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και την Αυστραλία, πρόκειται να κατακλύσει τον αγροτικό κόσμο.

Η εκπληκτική ανάπτυξη του παγκόσμιου δικτύου αντιπροσώπων της Augmenta πρόκειται να συνεχιστεί. Επεκτείνεται ενεργά σε νέες γεωγραφίες και αγορές και αναμένεται ταχεία υιοθέτηση από τους αγρότες σε όλο τον κόσμο καθώς συνειδητοποιούν την εγγενή αξία της Επαυξημένης Γεωργίας.

Αυτά είδε το 2018 η CNH Industrial του ομίλου Ανιέλι . Ενθουσιάστηκαν από την καινοτομία της ελληνικής start up και το  2021 η συνεργασία τους ενισχύθηκε όταν η CNH Industrial απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό μετοχών και εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Augmenta. Έπειτα από δύο χρόνια στενής συνεργασίας σε κάθε επίπεδο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η ένωση των δυνάμεών τους υπό την ιδιοκτησία της CNH Industrial θα επιτάχυνε σημαντικά την επίτευξη του οράματος και της αποστολής τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups