Νέες απειλές για χρήση πυρηνικών με αποδέκτες τη Δύση και τις ΗΠΑ εξαπέλυσε η Ρωσία με αφορμή τoν πόλεμο στην Ουκρανία. Μάλιστα πλέον αυξάνονται σημαντικά και αποτελούν καθημερινό φαινόμενο οι δηλώσεις αξιωματούχων της Μόσχας που προειδοποιούν για πυρηνική σύγκρουση.

Όπως ανέφερε το Reuters, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα βρίσκεται σε μια «ντε φάκτο» ανοιχτή σύγκρουση με την Ουάσιγκτον για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ έχουν χειροτερέψει ακόμα περισσότερο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία με τη Μόσχα να αποχωρεί τον Φεβρουάριο από τη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων New START με τον Ριαμπκόφ να σημειώνει ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για μυστικές ή ανοικτές διαπραγματεύσεις.

«Ζαλίζει» το ποσό που απαιτείται για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας

Μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο «Ένας κόσμος χωρίς START: Τι μέλλει γενέσθαι», ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα» αποκατάστασης της συνθήκης από τη Ρωσία προς το παρόν, επικρίνοντας αυτό που αποκάλεσε «εχθρική πορεία» της Ουάσιγκτον προς τη Μόσχα.

«Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε μια συζήτηση σχετικά με το αν η πιθανότητα μιας πυρηνικής σύγκρουσης είναι υψηλή σήμερα, αλλά είναι υψηλότερη από οτιδήποτε είχαμε τις τελευταίες δεκαετίες, ας το θέσουμε έτσι», δήλωσε ο Ριαμπκόφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Ριαμπκόφ είπε ότι η Ρωσία δεσμεύεται να διατηρήσει τον κόσμο «ασφαλή και ελεύθερο» από την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου, αλλά πρόσθεσε αργότερα ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί ως συνήθως, δεδομένου η Μόσχα είναι τώρα «σε μια de facto κατάσταση ανοιχτής σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Δεύτερη αναφορά Ριαμπκόφ για πυρηνική σύγκρουση σε 20 μέρες

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ριαμπκόφ απειλεί τη Δύση με χρήση «πυρηνικών», καθώς κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στις αρχές Μαρτίου στη διάσκεψη της Γενεύης του ΟΗΕ για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είχε προειδοποιήσει τη Δύση ότι αν συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική σύγκρουση.

Μάλιστα ο Ριαμπκόφ επέρριψε την ευθύνη στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας σύμφωνα με το Foreign Policy πως «πυροδοτούν τη σύγκρουση στην Ουκρανία» και προειδοποίησε πως «η αυξανομένη συμμετοχή στη στρατιωτική σύγκρουση ελοχεύει κινδύνους απευθείας σύγκρουσης πυρηνικών δυνάμεων με καταστροφικές συνέπειες».

Ακόμα ανέφερε πως η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει αν οι ΗΠΑ πραγματοποιήσουν πυρηνικές δοκιμές. «Κανείς δεν πρέπει να έχει επικίνδυνες ψευδαισθήσεις ότι η παγκόσμια στρατηγική ισορροπία μπορεί να καταστραφεί».

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία είναι οι δύο πιο ισχυρές πυρηνικές δυνάμεις και έχουν υποστηρίξει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί, ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία και όξυνση της έντασης στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση επανέφερε αυτό το σενάριο.

Απειλές από Πούτιν και Σόιγκου

Μάλιστα ανάλογες απειλές για πυρηνική σύγκρουση και απάντηση της Ρωσίας έκαναν τις τελευταίες ημέρες τόσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και άλλοι κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι όπως ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Ο Ρώσος πρόεδρος καταδίκασε την Τρίτη τα σχέδια της Βρετανίας να στείλει πυρομαχικά για άρματα μάχης που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα «απαντήσει» εάν το Λονδίνο προμηθεύσει την Ουκρανία με τα συγκεκριμένα πυρομαχικά, αντιδρώντας σε σχετικές δηλώσεις Βρετανίδας αξιωματούχου.

«Σήμερα, μάθαμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο (…) είχε ανακοινώσει όχι μόνο την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία αλλά και οβίδων που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο (…) Εάν αυτό συμβεί, η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει», δήλωσε ο Πούτιν.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι η απόφαση της Βρετανίας αφήνει όλο και λιγότερα βήματα πριν από μια πιθανή «πυρηνική σύγκρουση» μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η δήλωση του Σόιγκου ήταν απάντηση σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Βρετανία θα εφοδιάσει την Ουκρανία με πυρομαχικά που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο, μια κίνηση στην οποία θα απαντήσει η Μόσχα, σύμφωνα με το Interfax.

Ο Σόιγκου δήλωσε επίσης ότι «κάθε πόλεμος τελειώνει με ειρήνη», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους