Σε κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επρόκειτο να προεδρεύσει το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα) η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

ΕΚΤ: Να δημιουργηθεί ενιαίο Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων- Ισχυρός ο τραπεζικός κλάδος

Αυτό μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο την ημερήσια ενημέρωση που λαμβάνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ από το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφερε το βρετανικό πρακτορείο, η ανακοίνωση δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιείται δύο εβδομάδες μετά το κλείσιμο της Silicon Valley Bank από τις ρυθμιστικές αρχές, η πτώχευση της οποίας έδωσε το έναυσμα για τη μετάδοση της τραπεζικής κρίσης.

Το σώμα των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών, υπό την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και με τους επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ασφάλισης Καταθέσεων, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και άλλων ρυθμιστικών αρχών, συνεδριάζει τακτικά για να συζητήσει την κατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της ρύθμισης στις ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη

Η συνεδρίαση λαμβάνει χώρα στη σκιά των σφοδρών αναταράξεων που δέχεται η Deutsche Bank, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, λίγες ημέρες μετά τη βεβιασμένη εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, με μεσολάβηση των ελβετικών αρχών.

Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη, η ΕΚΤ διαβεβαίωσε τους ηγέτες της ΕΕ ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι ασφαλείς, ενώ τους κάλεσε να προωθήσουν ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

H EKT ζήτησε από τους ηγέτες να προωθήσουν την ολοκλήρωση του σχεδίου της τραπεζικής ένωσης, που ξεκίνησε το 2012, από το οποίο λείπει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS) που θα ενίσχυε ή θα αντικαθιστούσε το υπάρχον παζλ διαφορετικών εθνικών συστημάτων.

Ζήτησε επίσης να δημιουργηθεί Ένωση Κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη, ώστε οι εταιρείες, που σήμερα βασίζονται κυρίως σε τραπεζικά δάνεια, να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια σε μια εποχή που πρέπει να ανταγωνιστούν την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε «πράσινες» τεχνολογίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας