Το αν κινδυνεύουν οι αποδόσεις των αμερικανικών μετοχών από την ευρέως αναμενόμενη ύφεση βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων των επενδυτών. Η Wall Street βγήκε με κέρδη τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 αντέχοντας τους κλυδωνισμούς του τραπεζικού συστήματος.

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 σημείωσε άνοδο 7%  το πρώτο τρίμηνο, ανακάμπτοντας μετά από πτώση σχεδόν 20% το 2022. Το άλμα του Nasdaq Composite  κατά 16,8% την ίδια περίοδο ήταν η μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδος από το 2020.

Η αγορά και η ύφεση

Οι επιφυλακτικοί επενδυτές υποστηρίζουν ότι τα κέρδη αυτά καθιστούν τις μετοχές ακόμα πιο ευάλωτες σε μια οικονομική ύφεση, η οποία μπορεί να έχει έρθει πιο κοντά από την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα. Πολλοί εξ αυτών επισημαίνουν τις αποτιμήσεις των μετοχών, οι οποίες παραμένουν αυξημένες σε σχέση με τα ιστορικά πρότυπα. Οι αποτιμήσεις για τις μετοχές συνολικά είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με τον S&P 500 να διαπραγματεύεται περίπου 18 φορές τις προβλέψεις για τα μελλοντικά κέρδη σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο P/E των 15,6 φορές, σύμφωνα με την Refinitiv Datastream. Επιπλέον εκτιμούν ότι τα εταιρικά κέρδη μπορεί να έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους σε περίπτωση ύφεσης.

«Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι, η αγορά δεν έχει τιμολογήσει καθόλου μια ύφεση», εξηγεί στο Reuters ο Hans Olsen, επικεφαλής επενδύσεων της Fiduciary Trust Co, η οποία προφυλάσσεται από μελλοντικές αναταράξεις στην αγορά διατηρώντας στο χαρτοφυλάκιο της υψηλότερο μερίδιο μετρητών από ότι συνήθως. Για τις μετοχές, «αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις τα επόμενα τρίμηνα» προσθέτει.

Ο βαθμός στον οποίο η χρηματιστηριακή αγορά έχει συνυπολογίσει μια πιθανή ύφεση – και το κατά πόσον η οικονομία θα μπορέσει να την αντιμετωπίσει – αποτέλεσε σημείο διαφωνίας στη Wall Street. Τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία στις αρχές του έτους ενίσχυαν τις ελπίδες ότι οι ΗΠΑ θα υποστούν μόνο μια ήπια ύφεση ή θα την αποφύγουν εντελώς, παρά την ιδιαίτερα επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η αναταραχή που επικράτησε στον τραπεζικό κλάδο μετά την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών αναζωπύρωσε όμως και πάλι τις ανησυχίες, καθώς ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι η πίεση στις τράπεζες θα μπορούσε να πιέσει την οικονομία ακριβώς τη στιγμή που η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Fed αρχίζει να αφήνει το αρνητικό αποτύπωμα της.

Στο μικροσκόπιο τα εταιρικά κέρδη

Αυτός ακριβώς ο φόβος οδήγησε τους επενδυτές να ρίξουν μια δεύτερη ματιά σε βασικές μετρήσεις όπως είναι τα εταιρικά κέρδη. Ενώ οι εκτιμήσεις για τα κέρδη είναι ήδη υποτονικές για τα επόμενα τρίμηνα, ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να μειωθούν περαιτέρω αν υπάρξει ύφεση.

«Δεδομένων των γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων, πιστεύουμε ότι … οι αγορές μετοχών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τιμολογήσουν πολύ χαμηλότερες εκτιμήσεις», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley σε έκθεσή τους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Τα κέρδη του S&P 500 για το πρώτο τρίμηνο εκτιμάται ότι θα έχουν μειωθεί κατά 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται πτώση 3,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Κατά τη διάρκεια της ύφεσης, ωστόσο, τα κέρδη πέφτουν με ετήσιο ρυθμό 24% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την Ned Davis Research.Οι αμερικανικές εταιρείες θα αρχίσουν να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτή τη εβδομάδα οι επενδυτές αναμένουν τη μηνιαία έκθεση προσλήψεων για να εκτιμήσουν πόσο αντέχει η αγορά εργασίας.

Πέρα από την αγορά εργασίας δύο μεταβλητές οι οποίες θα μπορούσαν να καθορίσουν τον τρόπο αντίδρασης των αγορών σε μια οικονομική ύφεση είναι η σοβαρότητα και η διάρκειάς της. Επιπλέον σημαντικό ρόλο παίζει φυσικά η αντίδραση της Federal Reserve, αν δηλαδή θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια όταν ξεκινήσει η ύφεση ή θα τα διατηρήσει αυξημένα για να ολοκληρώσει τη μάχη της κατά του πληθωρισμού.

Αν και οι προοπτικές της κεντρικής τράπεζας δείχνουν ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει περίπου στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους, οι επενδυτές στις προθεσμιακές αγορές «βλέπουν» πτώση των επιτοκίων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street