Στο υψηλότερο επίπεδο από τον απόηχο της νομισματικής κρίσης το 2016, ανήλθε ο πληθωρισμός στις αστικές περιοχές της Αιγύπτου μετά τη ραγδαία άνοδο στις τιμές των τροφίμων που συνδέονται με την υποτίμηση της λίρας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 32,7% τον Μάρτιο, η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και έξι χρόνια, αλλά λιγότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι περισσότεροι οικονομολόγοι. Η αύξηση σε σύγκριση με το 31,9% του Φεβρουαρίου οφείλεται στην άνοδο κατά 62,9% στο κόστος των τροφίμων και των ποτών, σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία CAPMAS.

Διώρυγα του Σουέζ: Σχέδιο επέκτασης με στόχο νέα ρεκόρ

Ωστόσο, παρόλο που οι τιμές επιταχύνθηκαν, το έκαναν με πιο αργό ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα. Η αύξηση των τιμών των καυσίμων και η αυξανόμενη ζήτηση εξαιτίας του Ραμαζανιού, που ξεκίνησε την τέταρτη εβδομάδα του Μαρτίου και χαρακτηρίζεται από μεγάλα γεύματα και συγκεντρώσεις, ήταν μεταξύ άλλων παραγόντων που συνέβαλαν.

«Για τον μήνα Απρίλιο, αναμένουμε μια στροφή προς τον αποπληθωρισμό», ανέφεραν σε έκθεσή τους οικονομολόγοι της Naeem Brokerage με έδρα το Κάιρο. Οι τιμές των τροφίμων μπορεί επίσης να «πέσουν λίγο», είπαν, «καθώς οι παράγοντες της ζήτησης είναι πιθανό να χαλαρώσουν μετά το Ραμαζάνι».

Εάν η Αίγυπτος επιτρέψει την υποτίμηση της λίρας κατά 10% μετά τον ιερό μήνα νηστείας, ο ετήσιος πληθωρισμός μπορεί να φτάσει το 33%-34% μέχρι το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με την Naeem.

Τρεις υποτιμήσεις

Η Αίγυπτος, ένας σημαντικός εισαγωγέας σιταριού και άλλων εμπορευμάτων, έχει υποτιμήσει τη λίρα της τρεις φορές τον περασμένο χρόνο, αυξάνοντας το κόστος των περισσότερων προϊόντων ξένης προέλευσης που ήδη υφίστανται πίεση από τους εμπορικούς περιορισμούς και τις οικονομικές συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,7%, έναντι 6,5% τον Φεβρουάριο. Ο βασικός πληθωρισμός, ο δείκτης που χρησιμοποιείται από την κεντρική τράπεζα, έφτασε στο 39,5%, από 40,3% τον Φεβρουάριο.

Η άνοδος των τιμών είναι ένα ιδιαίτερα οδυνηρό πλήγμα στην πολυπληθέστερη χώρα της Μέσης Ανατολής, όπου περίπου το ήμισυ των 104 εκατομμυρίων κατοίκων της ζουν κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας. Η κυβέρνηση είπε ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος είναι κορυφαία προτεραιότητα.

Η κεντρική τράπεζα στις 30 Μαρτίου αύξησε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης στην τελευταία της προσπάθεια να συγκρατήσει τις τιμές. Τα υψηλότερα επιτόκια, ωστόσο, ελάχιστα προσφέρουν άμεση λύση σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τη χειρότερη συναλλαγματική κρίση εδώ και χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής