Η Shell δημοσίευσε πρόσφατα δύο σενάρια για την ενεργειακή ασφάλεια, σχετικά με την πορεία που θα διαγράψει η ενέργεια. Το πρώτο, με την ονομασία Archipelagos, είναι μια συνέχεια της σημερινής πορείας του κόσμου. Το δεύτερο, το Sky 2050 εξετάζει ένα εξιδανικευμένο αποτέλεσμα με μηδενικές εκπομπών ρύπων και περιορισμένη αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

(Να σημειωθεί, ότι βάσει του σεναρίου Sky 2050 η ζήτηση για το πετρέλαιο είναι περιορισμένη εξαιτίας των υψηλών τιμών του. Στο μεταξύ είναι μια προοπτική που μπορεί να γίνει πραγματικότητα τους επόμενους μήνες μετά την απροσδόκητη απόφαση του ΟΠΕΚ+ το περασμένο Σαββατοκύριακο να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου).

Γερμανία: Επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας

Η έκθεση έχει πλήθος διαγραμμάτων και προβλέψεων, αλλά όμως υπάρχει ένα ιστορικό διάγραμμα που αξίζει να εξεταστεί πιο προσεκτικά.

Η Shell εξέτασε τις τέσσερις μεγάλες τεχνολογίες στην ενέργεια οι οποίες έκαναν την εμφάνισή τους τις τελευταίες έξι δεκαετίες: την πυρηνική ενέργεια, το υγροποιημένο φυσικό αέριο, την ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Κάθε τεχνολογία χρειάστηκε χρόνια για να έχει ουσιαστική, αν και μικρή, συμβολή στην παγκόσμια ενεργειακή προσφορά, ένα όριο που η Shell το θέτει στο 1 exajoule ετησίως. Ένα exajoule ισοδυναμεί με 277 terawatt, σχεδόν όση είναι η ηλεκτρική ενέργεια που κατανάλωσε το Μεξικό το 2019.

Η πυρηνική ενέργεια

Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέθηκε με δίκτυο άρχισε να λειτουργεί στη Σοβιετική Ένωση το 1954 και η πυρηνική ενέργεια έφτασε το 1 exajoule της παγκόσμιας ενέργειας 19 χρόνια αργότερα. Η ηλιακή ενέργεια χρειάστηκε περισσότερες  από τρεις δεκαετίες για να συνεισφέρει ένα exajoule, με τα πρώτα εμπορικά ηλιακά έργα να κατασκευάζονται στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και το πρώτο exajoule να επιτυγχάνεται μόλις το 2016.

Η ταχύτητα μιας τεχνολογίας μετά την επίτευξη αυτού του ορόσημου είναι πολύ πιο σημαντική από την ταχύτητά της πριν από αυτό .

Η πυρηνική ενέργεια διπλασιάστηκε στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν, και στη συνέχεια διπλασιάστηκε και πάλι τα επόμενα πέντε χρόνια. Σήμερα παρέχει περισσότερο από οκτώ φορές περισσότερη ενέργεια από ότι πριν από 50 χρόνια.

Το LNG

Το  υγροποιημένο φυσικό αέριο εμφανίσθηκε πιο αργά, καθώς χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία για να φτάσει από το 1 exajoule στα 2 και τον ίδιο χρόνο για να φτάσει από τα 2 στα 4 exajoule. Η διείσδυσή του έκανε άλμα στα τέλη της δεκαετίας του 2000, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το ορόσημο του 1 exajoule ετησίως. Ωστόσο εξακολουθεί να συνεισφέρει λιγότερο από την πυρηνική ενέργεια σήμερα.

Η αιολική ενέργεια

Από την άλλη η αιολική ενέργεια αυξήθηκε ταχύτερα από το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Και οι δύο μορφές ενέργειας χρειάστηκαν δεκαετίες για να φτάσουν στο πρώτο exajoule, αλλά από τότε η αιολική ενέργεια αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η αιολική ενέργεια βρισκόταν σε σχεδόν πανομοιότυπη πορεία με την πυρηνική ενέργεια. Μετά την εμφάνισή της ανέβασε ταχύτητα και επί του παρόντος παρέχει σχεδόν 30% περισσότερη ενέργεια στο 14ο έτος μετά το όριο του 1 exajoule από ό,τι η πυρηνική ενέργεια.

Η ηλιακή ενέργεια

Η ηλιακή ενέργεια ακολουθεί τη δική της πορεία. Ένα χρόνο  μετά την επίτευξη του ορόσημου, έχει ήδη ξεπεράσει την προσφορά της πυρηνικής ενέργειας στο ίδιο στάδιο. Κατά το  έβδομο έτος της ως σημαντική πηγή, η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευε σχεδόν μιάμιση φορά περισσότερη από την πυρηνική. Παρέχει σχεδόν δυόμισι φορές περισσότερη ενέργεια από το LNG έξι χρόνια μετά το 1 exajoule. Είναι ένα εντυπωσιακό εύρημα που αναπτερώνει τις ελπίδες αναφορικά με την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας έχει υπερδιπλασιαστεί στα 50 χρόνια από τότε που η πυρηνική ενέργεια έφτασε το 1 exajoule. Το 1973, ο κόσμος κατανάλωνε 238 exajoule ενέργειας το 2021, κατανάλωνε 595, σύμφωνα με την τελευταία στατιστική έρευνα της BP Statistical Review. Αυτό σημαίνει ότι κατά το έτος που η πυρηνική ενέργεια εμφανίζεται για πρώτη φορά ως σημαντικός ενεργειακός συντελεστής, παρείχε περίπου το 0,4% της ενέργειας που χρησιμοποιούσε ο κόσμος. Μέχρι τη στιγμή που το  LNG θα φτάσει το ένα exajoule, θα παρέχει περίπου το 0,3%.

Μέχρι το 2016, όταν η ηλιακή ενέργεια έφθασε στο 1 exajoule, κάλυπτε λιγότερο από το 0,2% της πολύ αυξημένης παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης.

Συμπέρασμα

Σε απόλυτη βάση, οι σημερινές νεότερες ενεργειακές τεχνολογίες είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια. Σε σχετική βάση, ωστόσο, έχουν πορεία να διανύσουν για να έχουν και τον ανάλογο αντίκτυπο. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μαζί παράγουν σήμερα περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι οι μονάδες πυρηνικής ενέργεια σε όλο τον κόσμο, όμως για να έχουν τον αντίστοιχο αντίκτυπο που είχε η πυρηνική ενέργεια τη δεκαετία του 1970 και του 1980, θα πρέπει να αναπτυχθούν σχεδόην δύο φορές πιο  γρήγορα.

Ο ερευνητικός όμιλος BloombergNEF αναμένει ότι φέτος θα προστεθούν 316 gigawatts ηλιακής ενέργειας και 110 gigawatts αιολικής ενέργειας. Αυτή η συνεχής ανάπτυξη θα διατηρήσει τις τάσεις στο διάγραμμα της Shell φρέσκες: Οι δύο ταχύτερα αναπτυσσόμενες ενεργειακές τεχνολογίες των τελευταίων πέντε δεκαετιών είναι πιθανό να συνεχίσουν την πορεία τους και να αυξήσουν το μερίδιο συνεισφοράς τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green