Η Ουγγαρία θα είναι τελικά η 17η αγορά της ιρλανδικής αλυσίδας Primark και όχι η Ελλάδα. Η κορυφαία λιανεμπορική επιχείρηση χαμηλού κόστους δεν πρόκειται να ανοίξει κατάστημα στην εγχώρια αγορά, τουλάχιστον για τους επόμενους 12 – 18 μήνες, παρότι είχε φτάσει πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας μίσθωσης χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στον Πύργο του Πειραιά.

Πλέον η κοινοπραξία Dimand – Prodea – EBRD, η οποία μετά από σύμβαση με το Δήμο Πειραιά έχει αναλάβει την ανακατασκευή, ανάπλαση και εκμετάλλευση του έργου Piraeus Tower, προχώρησε σε αλλαγές, με το εμπορικό μείγμα να διευρύνεται.

Ποιοι θα εγκατασταθούν στον Πύργο

Έτσι, στο ισόγειο (190 τ.μ.) και στον 1ο όροφο (960 τ.μ.) του Πύργου έχει κλείσει θέση η βρετανική αλυσίδα JD Sports, εκ των κορυφαίων sportswear και outdoor retail groups στον κόσμο, με τζίρο 7,3 δισ. ευρώ.

Το 2021 η JD Sports αποφάσισε να επενδύσει στην ελληνική αγορά, αποκτώντας το 80% της κρητικής εταιρείας αθλητικών ειδών Cosmos Sport, ενώ ήδη «μετράει» δύο μεγάλα καταστήματα στην Αττική, ένα στο Smart Park στα Σπάτα και το δεύτερο στο εμπορικό κέντρο River West.

Η «βιτρίνα» του Πύργου θα συμπληρωθεί από πολυεθνική λιανεμπορική επιχείρηση του κλάδου της ένδυσης, με μεγάλη παρουσία στην ελληνική αγορά, η οποία πρόκειται να καταλάβει το μεγαλύτερο κομμάτι των εμπορικών χώρων στον πρώτο ψηφιακό, «πράσινο» ουρανοξύστη της χώρας, αποτελώντας μισθωτή «άγκυρα» (anchor tenant). Συγκεκριμένα, θα μισθώσει 5.700 τετραγωνικά μέτρα στο ισόγειο, τον 1ο και τον 2ο όροφο του Πύργου. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Επιπλέον, έχουν κλείσει οι συμφωνίες με το premium γυμναστήριο Athlesis, που θα δημιουργήσει σχετικές εγκαταστάσεις στον 3ο και 4ο όροφο, καθώς και με την Nice n Easy, η οποία έχει μισθώσει το μεγαλύτερο μέρος του 3ου ορόφου (800 τ.μ.) για τη δημιουργία χώρων εστίασης.

Στους γραφειακούς χώρους του Πύργου των 22 ορόφων, συνολικής επιφάνειας 19.250 τ.μ., θα εγκατασταθούν τουλάχιστον τρεις μεγάλες εταιρείες και ήδη έχει ανακοινωθεί η συμφωνία με την ελληνική startup Dialectica, η οποία μισθώνει 6 ορόφους συνολικής μεικτής επιφάνειας περίπου 6.210 τ.μ.

Το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα ανακατασκευής προβλέπει πως ο Πύργος θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στους νέους χρήστες στο τέλος του 2023 και θα αποτελέσει το υψηλότερο εν λειτουργία κτίριο της χώρας, έως ότου τουλάχιστον δημιουργηθούν οι αναπτύξεις στο Ελληνικό. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 77,8 εκατ. ευρώ.

Θα είναι ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της Ελλάδας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

Στον περιβάλλοντα χώρο θα γίνουν φυτεύσεις σε 1.000 τ.μ., ενώ υπάρχει η πρόβλεψη μίσθωσης θέσεων στον χώρο στάθμευσης του OΛΠ, που θα συνδέεται με τον Πύργο μέσω πεζογέφυρας.

Το φαινόμενο Primark

Από την άλλη, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Primark, στην επόμενη οικονομική της χρήση (Σεπτέμβριος 2023 – Σεπτέμβριος 2024)  η Ουγγαρία θα γίνει η 6η αγορά της ιρλανδικής αλυσίδας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και η 17η αγορά της παγκοσμίως.

Για την ιστορία να πούμε ότι το πρώτο κατάστημα στην Ουγγαρία θα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Βουδαπέστης, σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της πόλης, το Arena Mall.

Η Primark που κάποτε ήταν «το κατάστημα που κανείς δεν παραδεχόταν ότι ψώνιζε» και σήμερα θεωρείται η Μέκκα του λιανεμπορίου, προσφέρει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, όπως: βρεφικά και παιδικά ρούχα, γυναικεία, ανδρικά, είδη σπιτιού, αξεσουάρ, υποδήματα, προϊόντα ομορφιάς και είδη ζαχαροπλαστικής. Η αλυσίδα πουλά ρούχα σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που χρεώνονται συνήθως, κάτω του κόστους σε αρκετές περιπτώσεις.

Ιδρύθηκε το 1969 στο Δουβλίνο και αποτελεί θυγατρική εταιρεία του βρετανικού ομίλου ABF (Associated British Foods), εισηγμένου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος δραστηριοποιείται επίσης στην παραγωγή ζάχαρης, στο λιανεμπόριο τροφίμων, στην παραγωγή πρώτων υλών αρτοποιίας και στην παραγωγή ζωοτροφών.

419 καταστήματα

Αυτή τη στιγμή η Primark  διαθέτει 419 καταστήματα σε 16 χώρες των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων (συνολικά 1,65 εκατ. τετραγωνικά μέτρα χώροι πώλησης),  ενώ η ιδιοκτήτριά της Associated British Foods, αύξησε την καθοδήγηση για ολόκληρο το οικονομικό έτος (ολοκληρώνεται τον προσεχή Σεπτέμβριο), αναφέροντας ότι η θυγατρική της στη λιανική είχε αυξημένα έσοδα  4,2 δισ. βρετανικών λιρών το πρώτο εξάμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις