Πιέσεις από τον τραπεζικό κυρίως κλάδο δέχτηκαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αναδιπλώνονται μετά από αρκετές συνεδριάσεις έντονης μεταβλητότητας, καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα εξακολουθούν να θολώνουν το τοπίο αναφορικά με την πορεία της οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,4%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,27% στις 7.891 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,05% στις 15.872 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,56% στις 7.532 μονάδες.

Wall Street: Απογοητεύουν και σήμερα τα εταιρικά αποτελέσματα

Τα εταιρικά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων ήταν και σήμερα στο επίκεντρο, με τη UBS να χάνει σχεδόν 2%, καθώς ανακοίνωσε μείωση των καθαρών κερδών κατά 52%. Η Santander επίσης υποχώρησε κατά 6%, αν και ανακοίνωσε αύξηση 1% στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου.

Από την άλλη, άνοδο 0,7% σημείωσε η Nestle, η οποία ξεπέρασε οριακά τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις, αλλά σημείωσε μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 0,5%. Η εταιρεία δήλωσε ότι αύξησε τις τιμές κατά 9,8% στο τρίμηνο.

Η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις και αύξησε τις προβλέψεις για τα κέρδη της για το σύνολο του έτους από “μεσαίο έως υψηλό μονοψήφιο” ποσοστό αύξησης σε “υψηλό μονοψήφιο έως χαμηλό διψήφιο”. Η μετοχή κέρδισε 4%.

Άλμα 3,5% για την κατασκευάστρια εταιρεία τεχνολογίας αυτοκινήτων ABB, η οποία αύξησε τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους και ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 72% σε 1,04 δισ. δολάρια, πάνω από την εκτίμηση συναίνεσης για 877 εκατ. δολάρια.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν δήλωσε ότι τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι θα πρέπει να αναμένεται άλλη μια αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στις αρχές Μαΐου. Η ώρα να σταματήσει η αύξηση των επιτοκίων δεν έχει φθάσει ακόμη και οι μελλοντικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν επίσης από τα δεδομένα, δήλωσε ο Λέιν σε συνέντευξή του στη Le Monde.

Η οικονομία της Ευρωζώνης σημείωσε πρόοδο στις αρχές του 2023 κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας και της χαλάρωσης των σημείων συμφόρησης που είχαν ως αποτέλεσμα “ορατή βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων”, σύμφωνα με τον Λέιν. Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης για “πολύ ισχυρές αβεβαιότητες” που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τιμές της ενέργειας, όπως η γεωπολιτική, οι καιρικές συνθήκες και η πολιτική του ΟΠΕΚ.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κατοχυρώνει τα κέρδη του Απριλίου

Την πτωτική πορεία του συνέχισε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια πλέον αναδιπλώνονται ώστε να μειώσουν το ρίσκο ενόψει των αβέβαιων εκλογών της 21ης Μαΐου. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,35% στις 1.090,53 μονάδες με τον τζίρο να φτάνει στα 66 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές