Σχεδόν 9.000 άνθρωποι διαδήλωσαν μέχρι το απόγευμα της Πρωτομαγιάς στη γερμανική πρωτεύουσα στις παραδοσιακές πορείες των γερμανικών συνδικάτων και στη φιλειρηνική «πράσινη διαδήλωση», ενώ το βράδυ, στη λεγόμενη «επαναστατική πορεία» αναμένονται περίπου 15.000 διαδηλωτές στους δρόμους και 6.500 αστυνομικοί επί ποδός. Πρόκειται άλλωστε για τη διαδήλωση εκείνη όπου σημειώνονται συνήθως βίαια επεισόδια και συμπλοκές με την αστυνομία.

Διαδηλώσεις με χιλιάδες συμμετέχοντες οργανώθηκαν και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις από την Κολωνία, και το Αμβούργο μέχρι την Φρανκφούρτη και την Στουτγκάρδη.

Πρωτομαγιά – Γαλλία: Επεισόδια, μολότοφ και δακρυγόνα στο Παρίσι [Videos]

Σε μια χρονιά που συνεχίζει να επισκιάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το αντιπολεμικό πνεύμα συνεχίζει να είναι παρόν και στη Γερμανία, όμως φέτος, τον πρώτο λόγο φαίνεται πώς έχουν τα γερμανικά συνδικάτα με τις συνεχιζόμενες πιέσεις που ασκούν προς την πλευρά των εργοδοτών και της γερμανικής κυβέρνησης για μισθολογικές αυξήσεις εξαιτίας της κρίσης πληθωρισμού αλλά και για σημαντική βελτίωση των όρων εργασίας. Και μπορεί στο δημόσιο να επετεύχθη ιστορική συλλογική σύμβαση για 2,5 εκατομ. δημοσίους υπαλλήλους, τα συνδικάτα ωστόσο συνεχίζουν τις πιέσεις για τον τομέα των εργαζομένων σε αεροδρόμια και στους γερμανικούς σιδηροδρόμους.

«Εργατική άνοιξη» στη Γερμανία με συνεχιζόμενες διεκδικήσεις

Για ανάγκη «μισθολογικής δικαιοσύνης» και τερματισμού της εργασιακής εκμετάλλευσης έκανε λόγο η Γιασμίν Φαχίμι, επικεφαλής της Γερμανικής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας DGB στην Κολωνία, ενώ ο επικεφαλής του ισχυρού γερμανικού συνδικάτου Ver.di Φρανκ Βέρνεκε επισήμανε την ανάγκη διασφάλισης «πραγματικών μισθών» μετά από τρία δύσκολα χρόνια πανδημίας και υψηλού πληθωρισμού μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Από την πλευράο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέλεξε το Κόμπλεντς για το καθιερωμένο μήνυμα της Πρωτομαγιάς σε αγωνιστικούς τόνους, υπογραμμίζοντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε πολλούς κρίσιμους τομείς της γερμανικής οικονομίας και απευθύνοντας έκκληση προς τις επιχειρήσεις να ανοίξουν περισσότερες θέσεις για νέους, εκπαιδευόμενους εργαζομένους και από τρίτες χώρες, που θα μπορέσουν να καλύψουν τα κενά. Χαρακτήρισε δε την έλλειψη εργαζομένων στη Γερμανία και όχι την ανεργία ως το «μείζον πρόβλημα του μέλλοντος», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη «νόμιμη» μετανάστευση.

Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στη σύγχρονη κοινωνία απαιτείται σεβασμός σε όλα τα επαγγέλματα: από τους μηχανικούς αιχμής μέχρι τους εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία και δομές περίθαλψης και βέβαια στον κατασκευαστικό κλάδο, τονίζοντας την ανάγκη για «καλά αμειβόμενους εργαζομένους». Να σημειωθεί ότι το φετινό σύνθημα των συνδικάτων είναι “αδιάσπαστη αλληλεγγύη”.

Deutsche Welle

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα