Οι τράπεζες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν σημαντική πτώση στη ζήτηση για δάνεια εν μέσω αυξανόμενου κόστους δανεισμού και αναταραχής στον κλάδο, αλλά παραμένουν αισιόδοξες για την κερδοφορία από τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HSBC Holdings Plc, Νοέλ Κουίν, αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι η αύξηση των δανείων ήταν «υποτονική» το πρώτο τρίμηνο και μπορεί να παραμείνει έτσι για τρεις ακόμη μήνες. Η UniCredit Spa και η Deutsche Bank ανέφεραν χαμηλότερους όγκους δανείων, ενώ ο γερμανικός δανειστής δήλωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει τις δραστηριότητές του στα στεγαστικά δάνεια καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια δαγκώνουν.

«Είμαι λίγο επιφυλακτικός όσον αφορά την αύξηση των βραχυπρόθεσμων δανείων», είπε ο Κουίν, προσθέτοντας ότι η HSBC δεν έχει δώσει οριστική καθοδήγηση για την αύξηση των δανείων λόγω του οικονομικού περιβάλλοντος. «Υπάρχει ένα επίπεδο νευρικότητας στον εταιρικό κόσμο σχετικά με τη λήψη μακροπρόθεσμων επενδυτικών αποφάσεων σε πάγιο κεφάλαιο».

Μειώνεται η «όρεξη» για νέα δάνεια – Ρεκόρ πτώσης στις χορηγήσεις

Περιορισμός των δανείων

Τα νοικοκυριά και οι εταιρείες περιορίζουν το δανεισμό καθώς ο γρήγορος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων από πολλές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. Το μερίδιο των τραπεζών της ζώνης του ευρώ που ανέφεραν πτώση της ζήτησης για εταιρικά δάνεια το πρώτο τρίμηνο ήταν το υψηλότερο από το 2009, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα τραπεζικών δανείων που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Τρίτη. Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια συνέχισε να βυθίζεται.
Ωστόσο, οι ζοφερές οικονομικές προοπτικές δεν αποθαρρύνουν τους δανειστές από το να κάνουν ευνοϊκές προβλέψεις για τα έσοδα και τα έσοδα.

ΕΚΤ: Η αύξηση των επιτοκίων μείωσε τη χορήγηση δανείων και αυστηροποίησε τα τραπεζικά κριτήρια

Η συντριπτική πλειονότητα των τραπεζών που ερωτήθηκαν στην έρευνα δανεισμού της ΕΚΤ είπε ότι τα αυξανόμενα επιτόκια θα συνεχίσουν να βελτιώνουν την κερδοφορία τους, κυρίως χάρη στο αυξανόμενο καθαρό εισόδημα από τόκους και τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους, αν και η μείωση της ζήτησης θεωρήθηκε κάπως ανασταλτική.

Η UniCredit αύξησε τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά έσοδα από τόκους για ολόκληρο το έτος κατά πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) αφού ανέφερε μια άνοδο 44% στη μέτρηση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Η Deutsche Bank την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ομοίως ότι ο ούριος άνεμος από την αύξηση των επιτοκίων μπορεί να της επιτρέψει να υπερβεί τον στόχο εσόδων της για το 2025.

Η Barclays Plc, η NatWest Group Plc και η Banco Santander SA ήταν μεταξύ των τραπεζών που ανέφεραν άλμα στα καθαρά τους έσοδα από τόκους το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, η Lloyds Banking Group Plc, ο μεγαλύτερος δανειστής στεγαστικών δανείων του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι οι απομειώσεις δανείων αυξάνονται και πρόσθεσε ότι τα οφέλη από τις αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να έχουν κορυφωθεί.

«Τα υψηλότερα επιτόκια – οδηγώντας σε ένα θανατηφόρο κοκτέιλ πιστωτικού κινδύνου, πιο αυστηρά οικονομικά των νοικοκυριών, πτώση των τιμών των κατοικιών και αυξανόμενες προκλήσεις στα εμπορικά ακίνητα – ωθούν τις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη να αυστηροποιήσουν τα πιστωτικά τους πρότυπα το 2023», ανέφεραν οι αναλυτές της Bloomberg Intelligence με επικεφαλής τον Philip Richards σε σημειωμά τους την Τετάρτη.

Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια αύξησαν τα κέρδη στις τράπεζες σε μεγάλο βαθμό χάρη στη διεύρυνση της διαφοράς των κερδών τους από τα δάνεια και τις καταθέσεις, είχαν επίσης αρνητικές παρενέργειες. Αυτά περιλαμβάνουν μια βουτιά στην αξία των κρατικών ομολόγων που διατηρούνται σε ισολογισμούς και οι πελάτες μεταφέρουν τα χρήματά τους σε περιουσιακά στοιχεία που προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις.

Τόσο η UniCredit όσο και η Deutsche Bank δήλωσαν ότι τα επιτόκια που πρέπει να προσφέρουν για να διατηρήσουν τους καταθέτες είναι ακόμα πολύ χαμηλότερα από τον αρχικό τους σχεδιασμό, παρέχοντας μια διαρκή ώθηση στα καθαρά έσοδα από τόκους. Ωστόσο, η Deutsche Bank είπε επίσης ότι πρόσφατα επιτάχυνε τον ρυθμό των αυξήσεων καθώς ο ανταγωνισμός για τις καταθέσεις θερμαίνεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή