Μείωση στην έκπτυξη ανθοφόρων οφθαλμών της ετήσιας βλάστησης, σε δέντρα ακτινιδίου από 50% έως και 80%, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (ήπιος χειμώνας και μη ικανοποιητική διακοπή του λήθαργου των δέντρων) διαπιστώνεται σε οπωρώνες στα Τέμπη.

Σχεδόν όλα τα κτήματα έχουν μειωμένη βλάστηση. Όπως επισημαίνει σε σχετική επιστολή του προς το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Λάρισας και τη ΔΑΟΚ Λάρισας ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, ο οποίος έλαβε υπόψη τους παραγωγούς ακτινιδίου της ευρύτερης περιοχής της ΔΕ Κάτω Ολύμπου «αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις καιρικές συνθήκες που δεν βοήθησαν στην κανονική και πλήρη έκπτυξη των ανθοφόρων οφθαλμών, με αποτέλεσμα να υπάρξει ακαρπία».

Ακτινίδιο: Καταρρίπτει τα ρεκόρ στις εξαγωγές – Επιβεβαιώνει τη φήμη του παγκοσμίως

Οι φετινές καιρικές συνθήκες υπήρξαν καταστροφικές για την σωστή ανάπτυξη και καρποφορία των δέντρων ακτινιδιάς. Στην ευρύτερη περιοχή της Δ.Ε. Κάτω Ολύμπου, που είναι η πιο ενδεδειγμένη περιοχή για την καλλιέργεια του ακτινιδίου, (από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα) καλλιεργείτε από το 1978 η ποικιλία Hayward.

Δεν μπήκαν σε λήθαργο τα δέντρα

«Χαρακτηριστικό ότι φέτος είχαμε τις ίδιες θερμοκρασίες τα Χριστούγεννα και το Πάσχα (21 βαθμούς κελσίου). οι καιρικές συνθήκες εμπόδισαν τα δέντρα να μπουν σε λήθαργο. Η ολοκλήρωση της πτώσης των φύλων έγινε το Ιανουάριο. Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, περίοδος έκπτυξης των οφθαλμών, οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν από μηδενικές την νύχτα έως και 18 — 20 βαθμούς κελσίου το μεσημέρι, με αποτέλεσμα τα δένδρα να πάθουν θερμικό σοκ», σημειώνεται στην επιστολή.

Τις πρώτες μέρες του Απριλίου ξεκίνησε η έκπτυξη των πρώτων οφθαλμών. Βλάστησαν περίπου 2 με 3 οφθαλμοί από τους 20 περίπου σε κάθε βέργα. Με θερμοκρασίες, από -2 έως 3 βαθμούς, που ακολούθησαν σταμάτησε η βλάστηση και η ανάπτυξη. Ξεκίνησε πολύ μειωμένη μετά από 10-15 μέρες. Αποτέλεσμα να έχουμε νέους βλαστούς καχεκτικούς και χωρίς άνθη.

«Θεωρούμε πως η μη σωστή και ικανοποιητική έκπτυξη των οφθαλμών, οφείλεται αποκλειστικά στις κακές καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα την καταστροφική ακαρπία και την μειωμένη παραγωγή έως και 80%», τονίζει ο δήμαρχος, ζητώντας να επιληφθεί άμεσα του θέματος ώστε το συντομότερο δυνατό, να προσδιορισθούν τα αίτια και πιθανή αντιμετώπισή τους καθώς και να εξαντληθεί κάθε ενδεχόμενο χορήγησης αποζημίωσης από την εθνική ή ευρωπαϊκή νομοθεσία (ΚΟΕ ή De Minimis), λόγω του ότι η καλλιέργεια του ακτινιδίου αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για τους καλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής της Δ.Ε. Κάτω Ολύμπου και μονοκαλλιέργεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO