Με θετικούς οιωνούς ξεκίνησε η εφετινή χρήση για τις ελληνικές τράπεζες, οι διοικήσεις των οποίων στοχεύουν βάσιμα σε ισχυρή κερδοφορία που θα ανοίξει το δρόμο για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, για πρώτη φορά μετά την υπερδεκαετή κρίση στον κλάδο.

Οι επιδόσεις των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς, που έχουν δώσει μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2023, πιστοποιούν τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί σε όλα τα επίπεδα.

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank

Ήδη η Πειραιώς προχώρησε σε νέα προς τα πάνω αναθεώρηση των στόχων της για τα αποτελέσματα του 2023, ενώ για τις δικές της νέες βελτιωμένες προβλέψεις θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό η Alpha Bank τον ερχόμενο μήνα.

Καταλύτης για την ενίσχυση των κερδών αποτελεί αναμφίβολα η άνοδος του επιτοκιακού εισοδήματος, ως αποτέλεσμα των ισχυρών ρυθμών πιστωτικής επέκτασης της διετίας 2021 – 2022 και φυσικά των υψηλότερων παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ, που επιδρούν άμεσα στο μεγαλύτερο μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων, χωρίς τουλάχιστον προς ώρας να επηρεάζεται η ποιότητα του ενεργητικού τους.

Την ίδια στιγμή τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων αυξήθηκαν σε χαμηλότερο βαθμό, ενώ το μερίδιό τους επί των υποχρεώσεων έναντι της πελατείας παραμένει σε απολύτως διαχειρίσιμα επίπεδα, στη ζώνη του 20%.

Στο πλαίσιο αυτό, η αύξηση των εξόδων για τόκους προς καταθέτες και ομολογιούχους, υπεραντισταθμίστηκε από την άνοδο των εσόδων από τα εξυπηρετούμενα δάνεια.

Έκρηξη εσόδων

Για παράδειγμα, στην Alpha Bank στο α΄ τρίμηνο η ενίσχυση τους έφτασε τα 184 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση έναντι αύξησης μόλις κατά 40 εκατ. ευρώ των επιπλέον τόκων που καταβλήθηκαν στους καταθέτες.

Αντίστοιχα στην Τράπεζα Πειραιώς τα επιτοκιακά έσοδα από το πράσινο χαρτοφυλάκιο σημείωσαν άνοδο 147 εκατ. ευρώ έναντι ενίσχυσης των εξόδων για τις καταθέσεις κατά 25 εκατ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα το καθαρό εισόδημα από τόκους κατέγραψε εντυπωσιακή μεταβολή:

  •  Η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε αύξηση 53% στα καθαρά έσοδα από τόκους σε ετήσια βάση, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 437 εκατ. ευρώ.
  •  Η Alpha Bank παρουσίασε αντίστοιχα άνοδο 51%, με τα σχετικά μεγέθη να φτάνουν τα 424 εκατ. ευρώ

Καλύφθηκε με τον τρόπο αυτό και το κενό που άφησε πίσω της η μεγάλη συρρίκνωση, σε ποσοστό άνω του 85%, των έκτακτων κερδών.

Ταυτόχρονα, μειώθηκαν ή συγκρατήθηκαν τα λειτουργικά έξοδα, κόντρα στις πληθωριστικές πιέσεις, σε συνέχεια των κινήσεων μετασχηματισμού που ολοκληρώθηκαν τα προηγούμενα έτη.

Με τον τρόπο αυτό, η προ προβλέψεων οργανική κερδοφορία ενισχύθηκε κατά 81% για την Alpha Bank και κατά 40% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Τα κόκκινα δάνεια

Καλά είναι τα νέα και από το μέτωπο των κόκκινων δανείων, με τις τράπεζες να πετυχαίνουν αρνητικό ρυθμό σχηματισμού νέων επισφαλειών για ένα ακόμη τρίμηνο, καθώς οι θεραπείες μέσω ρυθμίσεων και οι διαγραφές συνεχίζουν να υπερβαίνουν τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Κι αυτό παρά τις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού, λόγω της προς τα πάνω αναπροσαρμογής των ευρωπαϊκών δεικτών αναφοράς, με τους οποίους είναι συνδεδεμένες οι περισσότερες ενήμερες σήμερα πιστώσεις.

Αυτό επιτρέπει στις τράπεζες να διατηρούν το κόστος για τον πιστωτικό κίνδυνο σε χαμηλά επίπεδα.

Για παράδειγμα, στην Τράπεζα Πειραιώς οι οργανικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν στο α΄ τρίμηνο του 2023 σε 75 εκατ. ευρώ, οριακά χαμηλότερα έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Στην Alpha Bank από την άλλη πλευρά, έφτασαν τα 71,9 εκατ. ευρώ έναντι 50,7 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2022.

Η καθαρή κερδοφορία

Με αυτά τα δεδομένα, οι διοικήσεις τους αναμένουν περαιτέρω άνοδο της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων εφέτος.

Η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά ότι ο σχετικός δείκτης, μετά την τελευταία αναθεώρησή του, θα φτάσει το 12% από 10% πέρυσι.

Η Alpha Bank προς ώρας έχει τοποθετήσει για το 2023 τον πήχη πάνω από το 9% από 7% το 2022.

Η επίτευξη αυτών των στόχων θα ανοίξει το δρόμο για την υποβολή επίσημου αιτήματος προς τον SSM για τη διανομή μερίσματος, που θα αντιστοιχεί στο 10% -20% των κερδών της χρήσης, με ταυτόχρονη διατήρηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά πάνω από τα ελάχιστα εποπτικά όρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις