Nέα δυναμική κερδίζουν τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας για άλλη μια προσφορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων μετοχών της Aramcο, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες πωλήσεις μετοχών στον κόσμο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το βασίλειο συνεργάζεται με αρκετούς συμβούλους για να μελετήσει τη σκοπιμότητα μιας επόμενης προσφοράς στο χρηματιστήριο του Ριάντ και θα λάβει την τελική του απόφασητις επόμενες εβδομάδες.

Aramco: Μείωση κερδών το πρώτο τρίμηνο λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου

Πώληση μετοχών

Ο διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωσε τον Ιανουάριο του 2021 ότι η κυβέρνηση θα κοιτάξει να πουλήσει περισσότερες μετοχές του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα στο μέλλον, με τα έσοδα να ενισχύουν το κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου. Η προσφορά της Aramco μπορεί να πραγματοποιηθεί το συντομότερο φέτος, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει, αν και δεν έχει οριστεί ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Η Aramco είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο, με χρηματιστηριακή αξία 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Έχει σημειώσει άνοδο 14% στις συναλλαγές του Ριάντ φέτος, ξεπερνώντας σε απόδοση δυτικούς κολοσσούς πετρελαίου όπως η Exxon Mobil Corp.

Ενίσχυση μερίσματος

Ακόμη και μια προσφορά 1% θα συγκέντρωνε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια για το βασίλειο, καθώς ξεκινά ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο για τη διαφοροποίηση της τοπικής οικονομίας. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κατέχει άμεσα περίπου το 90% της Aramco, ενώ ένα επιπλέον 8% κατέχεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της.

Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις για το ακριβές μέγεθος της πιθανής συμφωνίας και το βασίλειο θα μπορούσε να αποφασίσει να μην προχωρήσει εάν οι συνθήκες της αγοράς δεν είναι ευνοϊκές, σύμφωνα με πηγές.

Μια δευτερεύουσα προσφορά μετοχών της Aramco μπορεί να προσελκύσει νέους επενδυτές αφού η εταιρεία αύξησε το βασικό της μέρισμα τον Μάρτιο και δήλωσε τον Μάιο ότι θα πραγματοποιούσε επίσης περισσότερες πληρωμές στους μετόχους.

Οι πρόσθετες αποδόσεις ενδέχεται να ενισχύσουν τα μερίσματα των μετόχων της Aramco, που είναι ήδη τα στον κόσμο, έως και 20 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών. Κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει να προσελκύσει νέους παγκόσμιους επενδυτές να συμμετάσχουν σε μια προσφορά.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει απότομα από τα μέσα του προηγούμενου έτους μετά την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας και την αύξηση των επιτοκίων. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου τον Απρίλιο μαζί με άλλα μέλη της συμμαχίας OPEC+, σε μια κίνηση που το Ριάντ περιέγραψε ως «προληπτικό μέτρο που αποσκοπεί στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή