Για την καινοτομία και το εκπαιδευτικό σύστημα στο Κόσοβο μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, η Arberie Nagavci, υπουργός Παιδείας, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, στο πλαίσιο της Beyond 2023.

Όπως είπε η κ. Nagavci έχει εγκριθεί το πλάνο της επόμενης 5ετίας, το οποίο στηρίζει την ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και την στήριξη της εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες. «Θέλουμε να ενσωματώσουμε την έννοια της καινοτομίας από τις πολύ μικρές ηλικίες», είπε χαρακτηριστικά.

Μαρίνος Γιαννόπουλος: Zητούμενο για το Enterprise Greece είναι η προβολή του ελληνικού success story

Σύμφωνα με την κ. Nagavci είναι πολύ σημαντικό για το Κόσοβο η συνεργασία με την Ελλάδα, καθώς «μάθαμε ο ένας από τον άλλον και ανταλλάξαμε βέλτιστες πρακτικές».

Σχετικά με τις προκλήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος του Κοσόβου, είπε ότι προκλήσεις υπάρχουν, αντιμετωπίζονται αλλά όπως σημείωσε είναι και μεγάλες ευκαιρίες. Αναφέρθηκε στις απομακρυσμένες περιοχές για τις οποίες μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με τις υποδομές ή να μην υπάρχει ο διαθέσιμος εξοπλισμός. Στόχος είναι όλα τα σχολεία να εξοπλιστούν κατάλληλα και επιπλέον να υπάρχει ισοτιμία στην εκπαίδευση και τις ευκαιρίες.

Άλλα σημαντικά προβλήματα είναι η κυβερνοασφάλεια και η ασφάλεια των δεδομένων.

Η κ. Nagavci σημείωσε ότι το Κόσοβο έχει πολύ νεανικό πληθυσμό «οπότε αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται την στήριξή μας», ενώ τόνισε ότι υπάρχει επαφή με το εξωτερικό, ενώ πολλοί έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα.

Για την αναβάθμιση του τοπικού εκπαιδευτικού συστήματος είπε ότι δεν αρκεί μόνο η απόκτηση hardware και software, υπάρχει το θέμα της εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες. «Σημαντικό είναι να στηρίξουμε τους δασκάλους στην αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού», είπε.

Τέλος, η κ. Nagavci δήλωσε ότι οι νέες τεχνολογίες παρέχουν σημαντικές δυνατότητες όπως τη δυνατότητα σύστασης νέων εταιρειών ή τη συνεργασία με εταιρείες του εξωτερικού. «Στηρίζουμε την εξωστρέφεια μέσω των νέων τεχνολογιών, παρέχουμε εκπαιδευτικά προγράμματα και δίνουμε δυνατότητα σπουδών», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Beyond