Προβληματισμός επικρατεί στις αγορές μετά την υποχώρηση κατά 7,5% των εξαγωγών της Κίνας τον Μάιο, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο,  σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων την Τετάρτη. Η αντίστοιχη δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε μείωση μόλις 0,4%.

Η πτώση ήταν τόσο απότομη που οι όγκοι των εξαγωγών έπεσαν κάτω από τα επίπεδά τους στην αρχή του έτους, στα 283,5 δισ. δολάρια, δήλωσε σε σημείωμα ο Julian Evans-Pritchard, επικεφαλής της Capital Economics στην Κίνα.

ΗΠΑ: Πληροφορίες για σχεδιαζόμενη επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα

«Αυτό δείχνει την υποτονική παγκόσμια ζήτηση για κινεζικά προϊόντα», πρόσθεσε ο Pritchard. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση μόλις κατά 0,4%. Τον Απρίλιο, οι εξαγωγές της Κίνας ξεπέρασαν ελαφρά τις προσδοκίες με αύξηση 8,5% από έτος σε έτος.

Ωστόσο, τα απογοητευτικά στοιχεία για τις εξαγωγές για τον Μάιο δείχνουν ότι η μακροπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, δήλωσε ο Hao Hong, επικεφαλής οικονομολόγος της Grow Investment Group, σύμφωνα με το CNBC.

Η Κίνα δεν θα μπορέσει να εξαρτηθεί από το εμπόριο για να τονώσει την οικονομία της για «άλλους έξι μήνες, σίγουρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σταθεροποίηση εισαγωγών

Οι εισαγωγές για τον Μάιο μειώθηκαν κατά 4,5% από πέρυσι, στα 217,69 δισεκατομμύρια δολάρια — λιγότερο από την πρόβλεψη του Reuters για βουτιά 8%.

Οι μηνιαίες εισαγωγές της Κίνας έχουν μειωθεί σε ετήσια βάση από τα τέλη του προηγούμενου έτους.

Επιπλέον, η ανάλυση των στοιχείων έδειξε σημάδια ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης.

Ο Evans-Pritchard εκτίμησε ότι οι όγκοι των εισαγωγών για τον Μάιο έφθασαν σε υψηλό 18 μηνών, αφού αντιπροσώπευαν χαμηλότερη βάση σύγκρισης και μεταβολές τιμών και αναμένει ότι οι εισαγωγές «θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η ώθηση από την επαναλειτουργία συνεχίζει να τροφοδοτείται».

Εν τω μεταξύ, οι αγορές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Παρασκευή, ώστε να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της κινεζικής οικονομίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή