Ένας αγωγός που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά λιπασμάτων αμμωνίας από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, ο οποίος μπορεί να είναι κεντρικός για το μέλλον της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, έχει υποστεί ζημιά, σύμφωνα με το Κίεβο και τη Μόσχα, περιπλέκοντας δυνητικά τις συνομιλίες γύρω από τη συμφωνία.

Τουρισμός: Εως 830.000 οι χαμένες αεροπορικές θέσεις φέτος για Ελλάδα από Ρωσία Ουκρανία, Λευκορωσία

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι μια «ουκρανική ομάδα σαμποτάζ» ανατίναξε ένα τμήμα του αγωγού το βράδυ της Δευτέρας κοντά στο χωριό Μασιούτιβκα στην περιοχή του Χάρκοβο. Το χωριό βρίσκεται στη μετωπική γραμμή μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών στρατευμάτων.

«Ως αποτέλεσμα αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας, υπήρξαν απώλειες μεταξύ των αμάχων. Τους έχει παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική βοήθεια», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Προς το παρόν, υπολείμματα αμμωνίας εκτοξεύονται από τα κατεστραμμένα τμήματα του αγωγού από το ουκρανικό έδαφος. Δεν υπάρχουν απώλειες μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών.»

Τι λένε οι Ουκρανοί

Ο Oleh Sinehubov, ο κυβερνήτης της περιοχής Χάρκοβο της Ουκρανίας έδωσε μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων. Σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram ανέφερε ότι ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν τον αγωγό.

Έξι ρωσικά βλήματα είχαν προσγειωθεί κοντά σε ένα αντλιοστάσιο κοντά στη Μασιούτιβκα περίπου στις 17:45 (ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας) την Τρίτη, σχεδόν 24 ώρες αφότου η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία είχε ανατινάξει τον ίδιο αγωγό, είπε.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ρωσικούς και ουκρανικούς ισχυρισμούς.

Το ρωσικό τμήμα του αγωγού είναι ασφαλές και υπό έλεγχο, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία επικαλούμενα την εταιρεία που τον διαχειρίζεται.

«Το ρωσικό τμήμα του αγωγού αμμωνίας, το οποίο ανήκει στην Transammiak, είναι ασφαλώς αποκομμένο από το ουκρανικό τμήμα και βρίσκεται σε ασφαλή και λειτουργική κατάσταση υπό συνεχή έλεγχο», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το γραφείο Τύπου της εταιρείας.

Αγωνία για την επισιτιστική ασφάλεια

Η επανέναρξη των προμηθειών μέσω του αγωγού Τολιάτι-Οδησσός, του μεγαλύτερου αγωγού αμμωνίας στον κόσμο, μπορεί να αποτελέσει κλειδί για την ανανέωση της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα. Ο αγωγός έχει κλείσει από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει το κατά πόσον θα συνεχίσει να ανανεώνει τη συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία έγινε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας και η οποία διευκολύνει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Μεταξύ των όρων για την ανανέωση που έχει θέσει η Μόσχα είναι η επανέναρξη του αγωγού Τολιάτι-Οδησσός.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα περιορίσει τον αριθμό των πλοίων που επιτρέπεται να ταξιδεύουν στο λιμάνι Πιβντένι της Ουκρανίας κοντά στην Οδησσό, στο πλαίσιο της συμφωνίας, μέχρι να επανεκκινήσει ο αγωγός.

Σε ενημέρωση την Τετάρτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι θα χρειαστούν ένας έως τρεις μήνες για την επισκευή του κατεστραμμένου τμήματος του αγωγού.

«Ο αγωγός αμμωνίας ήταν ένας από τους άξονες της εφαρμογής των συμφωνιών που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Ιουλίου, Ο (αγωγός) ήταν το κλειδί για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή