Περισσότερα από 330.000 μέλη του εργατικού συνδικάτου Teamsters στις Ηνωμένες Πολιτείες καλούνται να συμμετάσχουν  ψηφοφορία που διεξάγεται αυτή την περίοδο για την εξουσιοδότηση προκήρυξης απεργιακών κιντοποιήσεων στην εταιρεία ταχυμεταφορών UPS.

Εάν οι εργαζόμενοι αποφασίσουν τελικά να δώσουν πράσινο φως για προκήρυξη απεργιών, τότε θα μιλάμε για τη μεγαλύτερη απεργία σε έναν και μόνο εργοδότη στην ιστορία των ΗΠΑ. Και θα μπορούσε να προκηρυχθεί σε λιγότερο από οκτώ εβδομάδες.

Μια απεργία θα μπορούσε να είναι καταστροφική τόσο για την εταιρεία όσο και για τη συνολική οικονομία των ΗΠΑ, η οποία μόλις πρόσφατα βλέπει ορισμένα σημάδια βελτίωσης στις αλυσίδες εφοδιασμού οι οποίες δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπολογίζεται ότι το 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των Ηνωμένων Πολιτειών, κινείται με φορτηγά και άλλα οχήματα μεταφοράς της UPS, σύμφωνα με την εταιρεία.

Amazon: Η Walmart ανέκτησε τα ηνία στο παγκόσμιο λιανεμπόριο

Σε αυτή την περίπτωση, η FedEx και η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να αναπληρώσουν το κενό που θα υπάρξει. Η UPS παραδίδει κατά μέσο όρο 17 εκατομμύρια πακέτα την ημέρα στο εσωτερικό της χώρας και μια τέτοια τεράστια ποσότητα δεν μπορεί να μεταφερθεί από τους ανταγωνιστές της.

Η απεργία, εάν πραγματοποιηθεί, δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τους λιανοπωλητές που προμηθεύονται αποθέματα για την εποχή των αγορών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και της εορταστικής περιόδου στο τέλος του έτους.

Πρόοδος στο τραπέζι

Το συνδικάτο δεν έχει πει δημόσια το ποσοστό αύξησης των μισθών που επιδιώκει. Γενικώς διεκδικεί η νέα σύμβαση και οι μισθοί που θα συμφωνηθούν να καλύπτουν το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ ορισμένων διαφορετικών κατηγοριών εργαζομένων, να προβλέπονται καλύτερες συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του κλιματισμού στα φορτηγά παράδοσης και σημαντικά υψηλότερη συνολική αμοιβή από μια εταιρεία της οποίας τα κέρδη έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η τρέχουσα συλλογική σύμβαση στην UPS λήγει την 1η Αυγούστου. Η ψηφοφορία για την απεργία που διεξάγεται μέχρι την Παρασκευή είναι πιθανό να υπερψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία, όπως σχεδόν όλες αυτές οι ψηφοφορίες. Η λήψη εξουσιοδότησης για προκήρυξη απεργίας είναι ένα τυπικό μέρος σχεδόν κάθε διαπραγμάτευσης των συνδικάτων για τις νέες συμβάσεις και αποτελεί μέσο πίεσης τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όμως, η συντριπτική πλειονότητα των συμβάσεων υπογράφονται χωρίς να προηγηθεί προκήρυξη απεργίας.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τις αρχές Μαΐου και ο πρόεδρος του Teamster, Sean O’Brien, είπε ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη καταλήξει σε δοκιμαστικές συμφωνίες για 24 θέματα.

«Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων , κάτι που είναι ενθαρρυντικό», είπε στο CNN αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ορισμένα σημαντικά ζητήματα δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί.

«Όταν μπαίνεις στο “ζουμί” των μισθών και των παροχών, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ δυσάρεστα, πολύ αμφιλεγόμενα», είπε.

Η CEO της UPS Carol Tome, η οποία διαβεβαιώνει τους πελάτες της UPS ότι τα πακέτα τους θα συνεχίσουν να μεταφέρονται και να παραδίδονται στους παραλήπτες τους, έχει προβλέψει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία χωρίς απεργία.

«Είμαστε σύμφωνοι σε πολλά βασικά ζητήματα, όπως η επίλυση των αναγκών προσωπικού για την παράδοση το Σαββατοκύριακο και οι τρόποι μετριασμού της καλοκαιρινής ζέστης στα οχήματα παράδοσης πακέτων μας», είπε στους επενδυτές κατά την τελευταία τηλεδιάσκεψη. «Ενώ αναμένουμε να έχουν πολύ “θόρυβο” κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, είμαι σίγουρη ότι ένα συμβόλαιο win-win είναι πολύ εφικτό και ότι η UPS και οι Teamsters θα καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουλίου».

Η εταιρεία είπε ότι δεν ανησυχεί για τα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης ψηφοφορίας για εξουσιοδότηση κήρυξης απεργίας.

«Η UPS έχει συνεργαστεί με τους Teamsters για σχεδόν 100 χρόνια και φέτος δεν αλλάζει κάτι», ανέφερε η εταιρεία. «Σεβόμαστε αυτό το βήμα στη διαδικασία και παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη προόδου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή