Ένα 24ωρο μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης και τις διαβεβαιώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι ο κύκλος σφικτής νομισματικής πολιτικής δεν έχει κλείσει, η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης έχει «περισσότερο έδαφος να καλύψει στην εκστρατεία του για αυξήσεις επιτοκίων».

«Αν αποκλείσουμε μια ουσιαστική αλλαγή στη βασική μας γραμμή, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στην επόμενη συνάντηση πολιτικής μας τον Ιούλιο», είπε η Λαγκάρντ την Παρασκευή σε δείπνο της Ομάδας των 30, μιας ανεξάρτητης ένωσης με εξέχοντες πρώην αξιωματούχους.

«Στη συνέχεια, θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας περιορισμού», είπε.

Νάγκελ- ΕΚΤ: Μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια και το φθινόπωρο

Τα σχόλια συνάδουν με τις δηλώσεις Λαγκάρντ την Πέμπτη μετά την αύξηση του κόστους δανεισμού της ΕΚΤ για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση. Αυτό φέρνει τη νομισματική σύσφιξη από τον περασμένο Ιούλιο σε 400 μονάδες βάσης.

Ενώ η πλειονότητα των αναλυτών εξακολουθεί να αναμένει ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει μετά τον επόμενο μήνα, οι αγορές τιμολογούν σχεδόν πλήρως ένα ακόμη βήμα πέρα ​​από αυτό — ενισχυμένες από μια ελαφρά ανοδική αναθεώρηση αυτή την εβδομάδα στις τριμηνιαίες προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

«Ο πληθωρισμός έχει πέσει, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν μια ευρεία πτώση», είπε η Λαγκάρντ. «Αλλά εξακολουθεί να προβλέπεται ότι θα παραμείνει πολύ υψηλά για πάρα πολύ καιρό».

Νέες αυξήσεις

Η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο, εκτιμά ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής, Τράπεζας, Γιοαχίμ Νάγκελ. «Όπως το βλέπω, έχουμε ακόμη περισσότερο έδαφος να καλύψουμε», είπε σε ομιλία του και πρόσθεσε ότι «ίσως χρειαστεί να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.»

Την ίδια άποψη εξέφρασαν και οι ομόλογοι του από την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Λιθουανία μια μέρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να χαρακτηρίζει «πολύ πιθανή» μια ακόμη κίνηση τον Ιούλιο.

Οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί πλέον στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου για την οποία η επικεφαλής της ΕΚΤ κράτησε σιγή ιχθύος. Ενώ η πλειονότητα των αναλυτών, όπως αναφέρει το Bloomberg, εξακολουθεί να αναμένει ότι η ΕΚΤ θα κάνει παύση μετά την αύξηση του επόμενου μήνα, οι αγορές τιμολογούν σχεδόν πλήρως μια άλλη αύξηση μετά από αυτό, με την εκτίμηση τους να ενισχύεται  από την ανοδική αναθεώρηση αυτή την εβδομάδα των τριμηνιαίων προβλέψεων για τον πληθωρισμό.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Υπενθυμίζεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ δεν επιφύλασσαν καμία έκπληξη και αύξησαν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 3,50% από 3,25%, αυτό των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4% από 3,75% και το διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,25% από 4%. Μετά και τη σημερινή αύξηση, τα επιτόκια στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στο υψηλό 22 ετών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, το ταξίδι δεν έχει τελειώσει και δεν έχουμε φθάσει στον προορισμό μας. Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. «Έτσι είναι σχεδόν σίγουρο ότι τον Ιούλιο θα προχωρήσουμε με άλλη μια αύξηση των επιτοκίων, αλλά αυτό είναι κάτι που μάλλον δεν σας εκπλήσσει καθώς το έχουμε προαναγγείλει από την προηγούμενη συνεδρίαση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουκρανία: Ο πόλεμος στερεί άντρες από το εργατικό δυναμικό – Περιζήτητες οι γυναίκες από τα εργοστάσια
Διεθνή |

Γυναίκες στη χαλυβουργία - Περιζήτητες οι εργαζόμενες στα ουκρανικά εργοστάσια

Η στρατηγική προσλήψεων γυναικών στοχεύει στην αντικατάσταση των ανδρών που πάνε στον πόλεμο, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων που έχουν μετακομίσει σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας