Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε διακαναλική συνέντευξη παρουσιάζει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα θέματα της επικαιρότητας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δίνει τη συνέντευξη από τις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου.

Δείτε live τη διακαναλική συνέντευξη

Για το ναυάγιο και το μεταναστευτικό

Η πρώτη ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν για το ναυάγιο και το μεταναστευτικό. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια τονίζοντας ότι «τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ χάθηκαν λιγότεροι άνθρωποι στη θάλασσα από ότι στα χρόνια από το 2015 και μετά».

«Συντρίψαμε το μοντέλο των διακινητών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ τον κατηγόρησε ότι δεν βρίσκει μια κουβέντα να πει για τους διακινητές, ενώ ρίχνει ευθύνες στο Λιμενικό

Στη συνέχεια είπε ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε για τη Μόρια και όσα συνέβαιναν εκεί επί ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, αναφέρθηκε στη Μόρια ως «ανοιχτό κλουβί» και τόνισε ότι τώρα τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχουν.

Για τη Ροδόπη

Μετά από ερώτηση για το ζήτημα της Ροδόπης και το εκλογικό αποτέλεσμα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες που πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που έχουν και οι υπόλοιπες πολίτες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τουρκικό προξενείο που είχε πάντοτε πολιτικές που ήθελαν απομονωμένη τη μειονότητα για το συμφέρον της Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια είπε ότι είχε ενημερώσει τον κ. Τσίπρα πριν από τις εκλογές, ενώ επέμεινε στο ότι οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνουν δήλωση που να αναγνωρίζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης και ότι η μειονότητα είναι μουσουλμανική και όχι τουρκική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν εκλεγούν αυτοί οι δύο βουλευτές και πάλι και μέσα στη Βουλή υποστηρίξουν ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα. «Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς να τους διαγράψει, αλλά αυτοί οι δύο βουλευτές θα παραμείνουν στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το εάν θα γίνει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα ήταν θετική μια τέτοια συνάντηση στην αρχή μιας νέας θητείας για τους δύο ηγέτες, αν όντως η ΝΔ κερδίσει και πάλι τις εκλογές.

«Η Τουρκία δεν έχει καμία δυνατότητα να μας υποδείξει τι θα κάνουμε με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι οι βασικοί πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής θα παραμείνουν ως έχουν για την επόμενη τετραετία.

Για τη μετανάστευση και πάλι

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στις πολιτικές για τη μετανάστευση που ακολούθησε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

«Οι νόμιμες διοδοι μετανάστευσης είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ΕΕ. Μια οργανωμένη πολιτική θα ήταν προς όφελος της και προς όφελος της Ελλάδας, σε εργατικά χέρια μεταναστών. Μπορούν να έρχονται μέσω νόμιμης μετανάστευσης όμως με τους δικούς μας όρους και κανόνες», σημείωσε.

Μάλιστα, μίλησε για τις «ανθρωπιστικές βίζες» που πρέπει να δίνει η Ευρώπη, όπως έκανε η Ελλάδα για τις 1.000 γυναίκες από το Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από τη χώρα.

Για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης

Για την επόμενη κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα είναι «σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος». Η ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας με νέα, ικανά πρόσωπα είναι συνεχής, τόνισε.

Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία

«Είμαι σίγουρος ότι δεν θα ξαναβρεθούμε για μια τρίτη τέτοια συνέντευξη εδώ πέρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης μετά από ερώτηση τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι με το μοναδικό κόμμα με το οποίο θα έμπαινε σε συζήτηση για συγκυβέρνηση θα ήταν το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο αφού αυτό «κλείνει την πόρτα», τότε δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με κόμματα ή κομματίδια δεξιά της ΝΔ. Μάλιστα, άφησε αιχμές για τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη που τη χαρακτήρισε «ανεύθυνη» αφού δεν δείχνει να τον ενδιαφέρει αν μπει η ακροδεξιά στην κυβέρνηση αφού έχει καλέσει τη ΝΔ να κάνει συγκυβέρνηση με το κόμμα Βελόπουλου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αλεξοπούλου: Το αεροδρόμιο «Λυδία» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Επικαιρότητα |

Θεμελίωση του αεροδρομίου «Λυδία» στην Καβάλα

Το αεροδρόμιο θα υπηρετεί τη Γενική Αεροπορία, στην οποία εντάσσονται πτητικές δραστηριότητες που δεν αφορούν σε μείζονες εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, όπως η εκπαίδευση των επαγγελματιών πιλότων

Ακρίβεια: «Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Απεργία στο Δημόσιο στις 21 Μαΐου
Επικαιρότητα |

«Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Σε απεργία το Δημόσιο

Η ακρίβεια συνεχίζει να «ροκανίζει» το εισόδημα των Ελλήνων – Οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα «στριμώχνουν» τους πολίτες, ενώ το πρόβλημα της πανάκριβης στέγασης διογκώνεται