Ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού ακόμα και αν δεν έχει επισήμως εκδηλωθεί καύσωνας, προειδοποιεί η γαλλική υπηρεσία δημόσιας υγείας, σύμφωνα με την οποία 30-35 χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει από ζέστη στη Γαλλία από το 2014 ως σήμερα.

«Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό μέρος –το ένα τρίτο—των θανάτων αφορά ανθρώπους κάτω των 75 ετών» επισημαίνει η υπηρεσία, μια από τις πρώτες στον κόσμο που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ της ζέστης και της θνησιμότητας.

Τα τελευταία χρόνια σημαδεύτηκαν από αύξηση στον αριθμό των περιόδων καύσωνα, κυρίως το 2019 και το 2022. Αν και είναι αδύνατον να αποδειχθεί η σχέση ανάμεσα σε ένα συγκεκριμένο κύμα καύσωνα με την κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια θέρμανση σίγουρα αυξάνει τη συχνότητά τους.

Θερμοκρασίες-ρεκόρ προ των πυλών – «Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί»

Τρία κύματα καύσωνα στη Γαλλία

Στα τρία κύματα καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού η Γαλλία κατέγραψε σχεδόν 3.000 υπερβάλλοντες θανάτους.

Η νέα μελέτη της υπηρεσίας δημόσιας υγείας προχωρά ένα βήμα πιο πέρα αξιολογώντας τη θνησιμότητα που συνδέεται με όλες τις θερινές περιόδους ζέστης και όχι μόνο με την κορύφωση των κυμάτων καύσωνα.

«Η έκθεση του γενικού πληθυσμού κατά τις θερμές ημέρες εκτός των καυσώνων… συχνά θεωρείται ότι δεν αποτελεί ζήτημα υγείας, ενώ συνδέεται εξίσου με αυξημένο κίνδυνο θανάτων» επισήμανε η υπηρεσία.

Η μελέτη εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός θανάτων από ζέστη την περίοδο 2014-2022 ήταν τριπλάσιος από τους υπερβάλλοντες θανάτους σε περιόδους καύσωνα.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε μοντέλα που λαμβάνουν υπόψη την εξέλιξη των θερμοκρασιών και της θνησιμότητας αλλά προσπαθούν να ξεχωρίσουν τον ρόλο της ζέστης από άλλους παράγοντες όπως η πανδημία Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green