Προς μετωπική σύγκρουση με τον ιδρυτή της, Τρέβον Μίλτον, ο οποίος πέρσι καταδικάστηκε για απάτη με κινητές αξίες, οδεύει η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών φορτηγών Nikola.

Ηλεκτροκίνηση: Τεχνολογικά άλματα προς φορτηγά που θα κινούνται με καθαρή ενέργεια

Ο λόγος; Ο Μίλτον, που παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Nikola διατηρώντας περίπου το 7% των μετοχών της, προέτρεψε τους άλλους μετόχους να «γυρίσουν την πλάτη» στην τελευταία προσπάθεια της εταιρείας να αντλήσει μετρητά. Ο ίδιος είχε δηλώσει στο Instagram τον προηγούμενο μήνα ότι ψήφισε κατά της πρότασης της εταιρείας να διπλασιάσει το ποσό των μετοχών που επιτρέπεται να εκδώσει, ενθαρρύνοντας και άλλους μετόχους να πράξουν το ίδιο. «Η εταιρεία δεν χρειάζεται νέες μετοχές, χρειάζεται νέα ηγεσία», ανέφερε ο Μίλτον σε ανάρτησή του στις 15 Ιουνίου.

Η αντιπαράθεση

Η αντιπαράθεση ξέσπασε αφού η εταιρεία απέτυχε να κερδίσει την υποστήριξη των μετόχων για την έκδοση μετοχών στην ετήσια συνέλευσή της τον Ιούνιο. Η διοίκηση της Nikola δήλωσε ότι αν η πλειοψηφία δεν ψηφίσει υπέρ της έκδοσης νέων μετοχών, θα μπορούσε να βρεθεί σε δεινή θέση λόγω έλλειψης ρευστότητας. Η τιμή της μετοχής της Nikola έκλεισε στα 1,38 δολάρια στις 30 Ιουνίου, από 4,72 δολάρια πριν από ένα χρόνο. Το 2020, η εταιρεία καυχιόταν για λίγο για υψηλότερη αποτίμηση από τη Ford, πριν πέσει κατακόρυφα μετά από μια έκθεση της εταιρείας short-selling Hindenburg Research η οποία χαρακτήριζε την εταιρεία «μια περίπλοκη απάτη».

Εκπρόσωπος της Nikola αρνήθηκε να σχολιάσει στο πλαίσιο ρεπορτάζ των Financial Times, όμως η εταιρεία τον προηγούμενο μήνα είχε ανακοινώσει πως ο Μίλτον παραβίασε τη συμφωνία αποχωρισμού με την εταιρεία, προτρέποντας τους μετόχους να ψηφίσουν κατά της πρότασης της διοίκησης.

Η εταιρεία έχει περισσότερους από 700.000 μεμονωμένους μετόχους, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την εξασφάλιση των απαραίτητων ψήφων. Αν και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Nikola, ο Μίλτον δεν μπορεί να εμποδίσει την προσπάθεια της εταιρείας να εκδώσει μετοχές μόνος του. Εάν οι μέτοχοι δεν εγκρίνουν τις νέες μετοχές μέχρι τις 5 Ιουλίου, η εταιρεία θα μπορούσε να προσπαθήσει να παρατείνει εκ νέου την ψηφοφορία.

Αναταράξεις για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις EV

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της Nikola, προσέλκυσαν σημαντικές επενδύσεις πριν από αρκετά χρόνια, όταν πολλές από αυτές εισήλθαν στο χρηματιστήριο μέσω εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού. Έκτοτε, πολλές από αυτές ήρθαν αντιμέτωπες με τη σκληρή πραγματικότητα της κατασκευής σε μεγάλη κλίμακα.

Η Rivian, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση της αγοράς από τους νέους παίκτες στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, σχεδιάζει να παράγει 50.000 φορτηγά φέτος, αφού μείωσε τους στόχους παραγωγής πέρυσι. Η Lordstown Motors κατέθεσε αίτηση πτώχευσης την Τρίτη.

Η Nikola είχε μια ιδιαίτερα ταραγμένη πορεία. Μετά την αναφορά της Hindenburg, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για τον Μίλτον. Τον περασμένο Οκτώβριο ένα σώμα ενόρκων τον καταδίκασε για παραπλάνηση των επενδυτών σχετικά με την τεχνολογία της εταιρείας προκειμένου να ανεβάσει την τιμή της μετοχής. Η εταιρεία άρχισε να κατασκευάζει το φορτηγό Tre που κινείται με μπαταρίες πέρυσι, πουλώντας 131 οχήματα το 2022 και άλλα 31 το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ανέφερε καθαρές ζημίες ύψους 169 εκατ. δολαρίων και 132 εκατ. δολάρια σε μετρητά στο τέλος Μαρτίου. Έχει προχωρήσει σε περικοπές δαπανών, ανακοινώνοντας τον Ιούνιο ότι θα απολύσει περίπου 270 άτομα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης 50 εκατ. δολαρίων ετησίως.

Τον Μάιο, η κατασκευάστρια φορτηγών Iveco εξαγόρασε τη Nikola έναντι 35 εκατ. δολαρίων. Τώρα, η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει τον Ιούλιο την εμπορική παραγωγή ενός φορτηγού που θα κινείται με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Έτσι, τον Μάιο ανέστειλε την παραγωγή του φορτηγού με μπαταρίες για να προετοιμάσει το εργοστάσιό της στην Αριζόνα για την παραγωγή του νέου προϊόντος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή