Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτάμισι μειώθηκαν οι εργοστασιακές τιμές στην Κίνα τον Ιούνιο, ενώ ο πληθωρισμός για τους καταναλωτές ήταν ο χαμηλότερος από το 2021, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παρέχουν περισσότερα κίνητρα για να αναζωογονήσουν την υποτονική ζήτηση.

Η δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας μετά την πανδημία έχει επιβραδυνθεί μετά τη ζωηρή ανάκαμψη που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο εν μέσω της παραπαίουσας μεταποίησης και της αδύναμης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, όπως αναφέρει το Reuters.

Τζάνετ Γέλεν: Βλέπει «πρόοδο» στις δύσκολες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Ο δείκτης τιμών παραγωγού

Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) υποχώρησε για ένατο συνεχόμενο μήνα, μειωμένος κατά 5,4% από 4,6% τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας την πιο απότομη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2015, πάνω από τις προβλέψεις του 5,0%  μεταξύ των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters.

«Αγκάθι» ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) παρέμεινε αμετάβλητος σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με την αύξηση 0,2% που σημειώθηκε τον Μάιο,σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS), λόγω της ταχύτερης πτώσης των τιμών του χοιρινού κρέατος. Ο ρυθμός αυτός ήταν ο βραδύτερος από τον Φεβρουάριο του 2021 και χαμηλότερα από την 0,2% που αναμενόταν στη δημοσκόπηση του Reuters.

Οι ασθενέστερες του αναμενόμενου μετρήσεις για τον πληθωρισμό έπληξαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές με το γουάν να περιορίζει τa κέρδη των προηγούμενων ημερών.

«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί σε περίπου 1% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αλλά θα εξακολουθήσει να παραμένει πολύ χαμηλά και δεν θα περιορίσει την ικανότητα της PBOC να χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική», ανέφεραν οικονομολόγοι της Capital Economics σε ερευνητικό σημείωμα.

«Με την πιστωτική ζήτηση αδύναμη και το νόμισμα υπό πίεση, πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης θα προέλθει μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής. Αναμένουμε μόνο άλλες 10 μονάδες βάσης στις μειώσεις των επιτοκίων φέτος», σημείωσαν.

Η Κίνα μείωσε τον προηγούμενο μήνα τα βασικά επιτόκια για να ενισχύσει τη ρευστότητα και υποσχέθηκε να λάβει μέτρα για την στήριξη της κατανάλωσης των νοικοκυριών.

Το Πεκίνο έχει θέσει ως στόχο για τον μέσο πληθωρισμό των καταναλωτών το 2023 το 3%. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση το 2022.

Ο βασικός ΔΤΚ, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,4% σε ετήσια βάση, επιβραδυνόμενος από 0,6% τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή