Οι ευρωπαίοι καταναλωτές ενδέχεται να χρειαστεί σύντομα να πληρώσουν περισσότερα για γλυκές λιχουδιές καθώς οι καλοκαιρινοί καύσωνες ανεβάζουν την τιμή της ζάχαρης.

Οι αγοραστές και οι παραγωγοί ζάχαρης διαπραγματεύονται επί του παρόντος συμβόλαια για την περίοδο συγκομιδής 2023-24, η οποία ξεκινά τον Οκτώβριο.

Και σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, οι τιμές που αναφέρονται είναι πάνω από 1.000 ευρώ ο τόνος, υπερδιπλάσιες από ό,τι ήταν στα μέσα του περασμένου έτους. Αυτό αναμένεται να αυξήσει το κόστος σε μια σειρά από προϊόντα, αναδεικνύοντας μια ακόμα απειλή στην προσπάθεια για την εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Πώς το Ελ Νίνιο μπορεί να εκτινάξει τις τιμές σε ζάχαρη, καφέ και ρύζι

Η πτώση της παραγωγής ζάχαρης που σχετίζεται με την ξηρασία του περασμένου έτους προσφέρει μια γεύση για το τι θα μπορούσε να εκτυλιχθεί εάν το ίδιο συνέβαινε ξανά. Η παραγωγή ζάχαρης για την τρέχουσα σεζόν 2022-23 μειώθηκε κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη, και στους 14,6 εκατομμύρια τόνους, ήταν ένα εκατομμύριο τόνοι κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις της ΕΕ. Ενώ οι μεγάλες εταιρείες -και με τη σειρά τους οι καταναλωτές- προστατεύτηκαν από μεγάλες αυξήσεις τιμών χάρη στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, οι τιμές στην αγορά spot έχουν αυξηθεί κατά 58% από τον περασμένο Οκτώβριο, συμπιέζοντας τα μικρότερα και μεσαία ζαχαροπλαστεία.

Προειδοποιητικά σημάδια

Τα προειδοποιητικά σημάδια αναβοσβήνουν ήδη: η βροχή καθυστέρησε τη φύτευση του τρέχοντος έτους κατά περίπου έναν μήνα και η άνοδος της θερμοκρασίας έκτοτε αύξησε τον κίνδυνο τόσο της ξηρασίας όσο και των παρασίτων να εξαπλωθούν ταχύτερα και να καταστρέψουν τις μικρές καλλιέργειες ζαχαρότευτλων.

Οι παραγωγοί έχουν υιοθετήσει μέχρι στιγμής μια προσεκτική προσέγγιση στην τιμολόγηση, δήλωσε ο John Stansfield, ανώτερος αναλυτής ζάχαρης στο DNEXT Intelligence. «Κρίσιμο, είναι αυτό που θα συμβεί τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες: έχουμε βροχή ή έχουμε απλώς συνθήκες ξηρασίας;»

Με τις προμήθειες ήδη περιορισμένες και την απειλή της ξηρασίας, η γερμανική Suedzucker AG και η γαλλική Tereos είναι μεταξύ εκείνων που αναμένουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές. Και φέτος, με την υπογραφή νέων συμβάσεων σε επίπεδα ρεκόρ τιμών, το επιπλέον κόστος δεν θα είναι εύκολο να αποφευχθεί. Ο Kona Haque, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στην ED&F Man, είπε ότι ορισμένες εταιρείες θα πρέπει να μεταφέρουν το βάρος στους καταναλωτές.

«Δεν είναι το τέλος του πληθωρισμού των τιμών της ζάχαρης για την Ευρώπη», δήλωσε ο Yury Sharanov, πρόεδρος της CIUS, μιας ομάδας λόμπι που εκπροσωπεί τόσο τους καταναλωτές ζάχαρης όσο και τους αγοραστές βιομηχανικής κλίμακας στην Ευρώπη.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων ζάχαρης, τα οποία συρρικνώθηκαν πέρυσι καθώς οι εταιρείες περιόρισαν τα αποθέματά τους. Το Destocking θα είναι «ο απόλυτος οδηγός για τις τιμές ζάχαρης στην ΕΕ, οι οποίες είναι απίστευτα κολλώδεις», δήλωσε ο Τζούλιαν Πράις, ανεξάρτητος σύμβουλος ζάχαρης και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εμπόρων Ζάχαρης.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι αναλυτές είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί. Η ΕΕ έχει προβλέψει ότι η παραγωγή θα μπορούσε να φθάσει τους 15,5 εκατομμύρια τόνους αυτή τη σεζόν, με μια άνοδο στην έκταση των ζαχαρότευτλων της Πολωνίας να αντισταθμίζει τη μείωση στη Γαλλία.

Διαφωνίες

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι. Αναλυτές έχουν εκφράσει επίσης ανησυχία για τον κίτρινο ιό, μια ασθένεια που μπορεί να εξαφανίσει τις καλλιέργειες ζαχαρότευτλων. Μετά τους περιορισμούς της Γαλλίας στα νεονικοτινοειδή – ένα είδος φυτοφαρμάκου που προστατεύει από τον κίτρινο ιό – οι ειδικοί της Green Pool Commodity Specialists εκτιμούν ότι η παραγωγή ζάχαρης στην Ευρώπη θα μπορούσε να πέσει κάτω από την εκτίμηση της ΕΕ στους 14,8 εκατομμύρια τόνους.

«Αν και έχουν υπάρξει λίγες αναφορές μέχρι στιγμής για συμπτώματα κίτρινου ιού, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε εάν οι καλλιέργειες τεύτλων του 2023 απέφυγαν την κίτρινη σφαίρα του ιού», σημείωσαν οι αναλυτές της Green Pool. «Είναι πιθανό να εμφανιστούν συμπτώματα αυτόν τον μήνα».

Μια τέτοια αστάθεια δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. Η ζάχαρη στον κόσμο προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο — που καλλιεργείται σε τροπικά κλίματα — και τα ζαχαρότευτλα, τα οποία ευδοκιμούν σε παραδοσιακά ψυχρότερες περιοχές βορειότερα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα βλάπτουν και τα δύο είδη, με το Ελ Νίνιο να απειλεί να περιορίσει τη συγκομιδή ζαχαροκάλαμου στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική και η άνοδος της θερμοκρασίας καθιστά την Ευρώπη λιγότερο φιλόξενη για τα ζαχαρότευτλα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities