Η Ισπανία πατάει βαθιά το γκάζι για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με στόχο να γίνει ηγέτης για τη σχετική τεχνολογία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ήδη στη χώρα συγκεντρώνονται επενδύσεις 18 δισ ευρώ για τη σχετική τεχνολογία, που αφορά την παραγωγή και τη μεταφορά υδρογόνου που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης μεγάλες επενδύσεις γίνονται για ηλιακή και αιολική ενέργεια.

Η κίνηση αυτή γίνεται στα πλαίσια των προσπαθειών της Μαδρίτης να μετατρέψει τη χώρα σε κόμβο πράσινο υδρογόνου προλαβαίνοντας όλους τους υπόλοιπους και να εκμεταλλευτεί βοήθεια και κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της φιλόδοξης προσπάθειας της ΕΕ να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο. Το στοίχημα είναι σε κάθε περίπτωση μεγάλο, καθώς η τεχνολογία αυτή είναι νέα και οι προκλήσεις της σημαντικές.

AFRY-RINA: Σχέδια για αγωγό υδρογόνου από τον Κόλπο στην Ευρώπη

Πράσινο υδρογόνο

Σύμφωνα με στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης της Ισπανίας η χώρα σκοπεύει να τριπλασιάσει τον στόχο της για παραγωγή πράσινου υδρογόνου έως το 2030, στα πλαίσια ευρείας αναβάθμισης των ενεργειακών και κλιματικών φιλοδοξιών της. Το ίδιο σχέδιο περιλαμβάνει επίσης υψηλότερους στόχους για την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας καθώς και την αποθήκευση της ενέργειας αυτής.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, το  πρώτο σχέδιο στρατηγικής για το κλίμα της χώρας θέτει ως στόχο τα 11 γιγαβάτ (GW) για ηλεκτρολύτες έως το 2030. Οι ηλεκτρολύτες αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Ο προηγούμενος στόχος έκανε λόγο για 4 GW.

Το νέο σχέδιο αυξάνει επίσης τους στόχους για ικανότητα παραγωγής αιολικής ενέργειας 62 GW, από 50 GW. Επίσης προβλέπει παραγωγή ηλιακής ενέργειας περίπου 76 GW και ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας ύψους 22 GW.

Συνολικά, στόχος είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να παράγουν έως το 2030 πάνω από το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έως το 2030 σύμφωνα με το σχέδιο αυτό.

Ο συνδυασμός των μέτρων θα επιτρέψει στη χώρα να μειώσει τις εκπομπές αερίων, που ανεβάζουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, κατά 32% από τα επίπεδα του 1990. Ο προηγούμενος στόχος ήταν 23%.

Πολλά θα κριθούν στη χώρα από το αποτέλεσμα των εκλογών στις 23 Ιουλίου, αλλά φαίνεται ότι η Ισπανία έχει δρομολογήσει για τα καλά το σχέδιό της να γίνει μεγάλη δύναμη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το πράσινο υδρογόνο μέσα σε όλη την Ευρώπη -και όχι μόνο.

Οι σχετικές επενδύσεις και τα ανάλογα έργα Ισπανίας εκτείνονται από το Βορρά έως τον Νότο και περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη πράσινη εγκατάσταση υδρογόνου της Ευρώπης, στο Puertollano. Η εταιρεία Calvera Hydrogen στη Σαραγόσα έχει μεγάλα σχέδια για την κατασκευή εξοπλισμού για την παραγωγή και αποθήκευση του καυσίμου, συμπεριλαμβανομένων τέτοιων σταθμών ανεφοδιασμού για αυτοκίνητα, λεωφορεία και τρένα. Συνολικά, η Ισπανία φιλοξενεί σχεδόν ένα στα πέντε στρατηγικά έργα υδρογόνου σε όλο τον κόσμο, καθώς υπολείπεται στον τομέα αυτό μόνο από τις ΗΠΑ όπως δείχνουν στοιχεία του Bloomberg.

Ο αγωγός H2Med

Κύριος πυλώνας των εξαγωγικών φιλοδοξιών υδρογόνου της Ισπανίας είναι το αγωγός H2Med. Με αξία 2,5 δισ ευρώ θα μπορούσε να μεταφέρει 2 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου ετησίως. Η υποθαλάσσια σύνδεση, η οποία αναμένεται να λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ, θα εκτείνεται από τη Βαρκελώνη έως τη Μασσαλία της Γαλλίας και θα μπορούσε να συνδέσει τελικά ακόμη και στη Γερμανία.

Το πράσινο υδρογόνο μπορεί να κοστίζει για την παραγωγή το διπλάσιο από το λεγόμενο «γκρίζο» υδρογόνο το οποίο προέρχεται από ορυκτά καύσιμα. Την ώρα που χώρες όπως η Γερμανία έχουν μείνει πίσω στην τεχνολογία αυτή, οι ΗΠΑ από την πλευρά τους προωθούν το πράσινο υδρογόνο με εκπτώσεις φόρου. Η Ισπανία σήμερα είναι η μεγαλύτερη ελπίδα της Ευρώπης για την τεχνολογία αυτή καθώς το σχετικό πλαίσιο στήριξης της ΕΕ για τέτοιες τεχνολογίες δεν έχει ακόμη πλήρως αποσαφηνιστεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green