Το ενδεχόμενο να προβεί σε επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. δολαρίων στους κλάδους των τραπεζών, της αγροτικής βιομηχανίας και των υποδομών της Ουκρανίας, εξετάζει ο βραχίονας των ιδιωτικών επενδύσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα Παρασκευή διά στόματος ανώτερου αξιωματούχου της Διεθνούς Χρηματοδοτικής Εταιρείας (IFC).

Παγκόσμια Τράπεζα: Eξετάζει αύξηση κεφαλαίου ο πρόεδρος Ατζάι Μπάνγκα

Ο Αλφόνσο Γκαρσία Μόρα, περιφερειακός αντιπρόεδρος της IFC για την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, εξήερε την ανθεκτικότητα του ιδιωτικού τομέα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου και δήλωσε ότι η τράπεζα έχει παράσχει σχεδόν 400 εκατ. δολάρια σε υποστήριξη από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας πριν από σχεδόν 17 μήνες.

Τα κεφάλαια στήριξαν το εξωτερικό εμπόριο και τους βασικούς τομείς της αγροτικής βιομηχανίας και της πληροφορικής. Σύμφωνα με τον Γκαρσία Μόρα, ο τομέας της πληροφορικής θα μπορούσε να αποτελέσει «επανάσταση σε αυτή τη χώρα», συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της Ουκρανίας και στην ανοικοδόμηση μιας πιο καινοτόμου και διαφοροποιημένης οικονομίας.

Η IFC θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στον κλάδο της αγροτικής βιομηχανίας, σχεδιάζει να στηρίξει τον τραπεζικό κλάδο και επιδιώκει περισσότερα μακροπρόθεσμα έργα στις υποδομές, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Έχουμε εντοπίσει και εργαζόμαστε ήδη σε έναν αγωγό ύψους 1,5 δισ. δολαρίων … με εταιρείες στις οποίες μπορούμε να επενδύσουμε», δήλωσε ο Γκαρσία Μόρα στο Reuters σε συνέντευξή του, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο για να εγκαινιάσει την επαναλειτουργία του γραφείου του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

«Θα ήθελα να παραδώσω αυτό το 1,5 δισ. δολάρια μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες», συμπλήρωσε.

Η οικονομία της Ουκρανίας έχει πληγεί σοβαρά μετά την εισβολή της Ρωσίας και συρρικνώθηκε κατά περίπου ένα τρίτο πέρυσι. Ενώ η κυβέρνηση στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική βοήθεια της Δύσης για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της και τις κοινωνικές δαπάνες, οι ιδιωτικές εταιρείες δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν πρόσβαση στα κεφάλαια.

Όπως επισήμανε ο Γκαρσία Μόρα, οι τράπεζες διαθέτουν αρκετή ρευστότητα, όμως χρειάζονται στήριξη για να μειώσουν τους κινδύνους. Η IFC εργαζόταν σε προϊόντα επιμερισμού του κινδύνου και επεδίωκε επίσης να παράσχει κεφάλαιο κίνησης σε μικρότερες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών της Ουκρανίας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, η τράπεζα δημιουργεί μια διευκόλυνση επιμερισμού κινδύνου ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τα υποκαταστήματα της OTP Bank και της OTP Leasing στην Ουκρανία.

Μαζί με το συνεργαζόμενο ταμείο της Horizon Capital, η IFC έχει επενδύσει 5 εκατ. δολάρια στην Miratech, εταιρεία παροχής υπηρεσιών πληροφορικής και συμβουλών.

Επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της IFC να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα της Ουκρανίας, καθώς η χώρα σχεδιάζει τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση, ο Γκαρσία Μόρα δήλωσε ότι οι μεγαλύτερες δυνατότητες για τους ιδιώτες επενδυτές εντοπίζονται στην ενέργεια, τις μεταφορές, αλλά και την αγροτική βιομηχανία.

Η κυβέρνηση και η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησαν σε κοινή αξιολόγηση τον περασμένο Μάρτιο ότι το κόστος της ανασυγκρότησης και της ανάκαμψης στην Ουκρανία είχε φθάσει σχεδόν τα 411 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον Γκαρσία Μόρα σχεδόν 140 δισ. δολάρια θα μπορούσαν να προέλθουν από ιδιώτες επενδυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή