«Sono stati tre giorni di inferno», γράφει ο ιταλικός τύπος. Δηλαδή: «Ήταν τρεις ημέρες κόλασης». Συνολικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας Περιφέρειας και της Πολιτικής Προστασίας, έως τώρα στην Σικελία οι φωτιές προκάλεσαν ζημιές που ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Σύντομα το νησί αναμένεται να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μαζί, όπως φαίνεται, με την Καλαβρία και την Σαρδηνία, αλλά και ορισμένες περιφέρειες του Βορρά, όπως τη Λομβαρδία και το Βένετο, οι οποίες επλήγησαν από σφοδρότατη κακοκαιρία.

Στο μεταξύ, στην Ιταλία άρχισε να  γίνεται μεγάλη αναφορά στα πιθανά αίτια των πυρκαγιών και στο γιατί, σχεδόν κάθε χρόνο, οι περισσότερες φωτιές ξεσπούν στην Σικελία. Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, αλλά και εκθέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν πρόκειται για τυχαίο αρνητικό ρεκόρ. Για ένα μέρος των εστιών φέρονται να ευθύνονται και εποχικοί υπάλληλοι της δασοφυλακής, οι οποίοι εργάζονται με εξάμηνες συμβάσεις. Όπως γράφει η εφημερίδα Il Messaggero, με τον τρόπο αυτό (όσο και αν μοιάζει ασύλληπτο) οι εποχικοί αυτοί εργαζόμενοι ελπίζουν να εξασφαλίσουν δουλειά και για την επόμενη χρονιά, σε μια περιοχή στην οποία καταγράφεται ρεκόρ ανεργίας.

Η Μεσόγειος «στο μάτι» της κλιματικής αλλαγής – Φωτιές σε Ελλάδα και Ιταλία, νεκροί στην Αλγερία

Οικοδομικές και αγροτικές δραστηριότητες στα «καμμένα»

Παράλληλα βέβαια, όπως φαίνεται, υπάρχουν και άλλα, οργανωμένα συμφέρονται: από εκείνα της μαφίας, της Κόζα Νόστρα, που θέλει να επεκτείνει συνεχώς της οικοδομικές της δραστηριότητες, μέχρι και τα συμφέροντα γεωργικών επιχειρήσεων (πάντα στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος), οι οποίες επιθυμούν την μετατροπή των δασών σε λιβάδια.

Αυτό δεν σημαίνει, ασφαλώς, ότι ευθύνεται το σύνολο των κατοίκων, αλλά ότι υπάρχουν προβλήματα που θα έπρεπε  να ερευνηθούν σε μεγαλύτερο βάθος. Ιδίως στον ιταλικό Νότο, όπου η κουλτούρα της αντίστασης στην νομιμότητα (τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές) ακόμη δεν έχει εξαλειφθεί. Σύμφωνα με μέρος του Τύπου, επίσης, πρέπει να διαπιστωθεί  αν υπάρχουν και συμφέροντα που σχετίζονται με σχέδια για εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τον καύσωνα και τον κίνδυνο πυρκαγιών, σήμερα η θερμοκρασία στην Κάτω Ιταλία αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς μόνον στην Κατάνη και στο Μπάρι. Από αύριο προβλέπεται προσωρινή επιστροφή στα συνηθισμένα επίπεδα των περασμένων ετών.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα