H ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις βάσεις εισαγωγής των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί για ένα μεγάλο αριθμό υποψηφίων τo επιστέγασμα των προσπαθειών τους τα προηγούμενα χρόνια. Ο επόμενος σταθμός των μαθητών σε αυτήν τη διαδικασία είναι το πανεπιστήμιο. Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα για κάθε μαθητή αλλά και το πρώτο βήμα για την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Μία σημαντική περίοδος για τη ζωή των νέων ξεκινάει και πλέον οι νεοεισαχθέντες φοιτητές είναι έτοιμοι να αρχίσουν τη νέα τους πορεία και να εφοδιαστούν με γνώσεις και δεξιότητες.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Κλειδώνουν» τα κριτήρια για την ίδρυση τους

Σκοπός των πανεπιστημιακών τμημάτων αποτελεί η άρτια κατάρτιση των φοιτητών για την επιστημονική και επαγγελματική τους πορεία και εξέλιξη.  Μέσα από τα προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημιακών τμημάτων που θα φοιτήσουν θα τους δοθεί η δυνατότητα να μελετήσουν και να γνωρίσουν την επαγγελματική τους βάση. Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι απόφοιτοι αναμένεται να έχουν αποκτήσει σημαντικές δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη, ο ορθολογισμός, η γρηγορότερη αντίληψη και η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, ενώ θα είναι ικανοί να μελετούν, να ερευνούν και να εφαρμόζουν τις γνώσεις που απέκτησαν ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών τους.

Η αγορά εργασίας όμως, έχει αλλάξει και η στοχευμένη εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς αποτελεί απαραίτητο συστατικό για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Η προσαρμογή των νέων στις σύγχρονες συνθήκες εργασίας προϋποθέτει ως αναγκαίο και απαραίτητο εργαλείο τη δια βίου εκπαίδευση, δηλαδή τη μακροχρόνια διαδικασία εκπαίδευσης σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Παρόλα αυτά για αρκετούς μαθητές που τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν ήταν τα επιθυμητά πρέπει να μελετηθούν οι εναλλακτικές που παρουσιάζονται. Δεν πρέπει να απογοητεύονται και να θεωρούν  πως η εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί μονόδρομο για μια πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία θα διαδραματίσει η αυτογνωσία του ατόμου αλλά και η ορθή και έγκυρη ενημέρωση του.

Οπότε, μία δόκιμη ενέργεια θα μπορούσε να είναι η επαναξιολόγηση του μαθητή το επόμενο σχολικό έτος μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων και σε περιπτώσεις χαμηλής απόκλισης του βαθμού του σε σχέση με τις σχολές επιθυμίας του το καθεστώς του 10% θα αποτελούσε λογική επιλογή. Εναλλακτικά, δεν θα έπρεπε να αγνοείται η δυνατότητα της επαγγελματικής κατάρτισης σε σύγχρονες ειδικότητες των δημοσίων Ι.Ε.Κ. ή και η επιλογή εγγραφής τους σε κάποιο ιδιωτικό κολλέγιο επιλέγοντας σπουδές ανάλογες των κλίσεων και των ενδιαφερόντων του.

Η επαγγελματική πορεία ενός ατόμου μπορεί να διαμορφωθεί με πολλούς τρόπους, καθώς όλοι οι άνθρωποι σε αρκετές περιπτώσεις της ζωής τους θα βρεθούν σε κρίσιμα σταυροδρόμια επιλογών, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν ως δύσκολες. Αν οι επιλογές δεν οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει, χωρίς χρονοτριβή, να διερευνηθούν οι εναλλακτικές αποφάσεις που το άτομο θεωρεί πως του ταιριάζουν. Μέσα από τις δυσκολίες λοιπόν, οι νέοι θα ανακαλύψουν περισσότερο τον εαυτό τους και θα είναι σε θέση να βρουν λόγους και να δημιουργήσουν συνθήκες, οι οποίες θα τους οδηγήσουν στις σωστές επιλογές.

Η πρόσφατη ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί το πρώτο βήμα για όλους τους υποψηφίους, αν και η επαγγελματική σταδιοδρομία και το μέλλον ενός ατόμου δεν κρίνεται από μία εξεταστική διαδικασία. Σημαντικό είναι κάθε άτομο να μπορέσει να γράψει την δική του ιστορία, ενώ πρέπει να νιώθει δημιουργικό αναζητώντας αυτό που αγαπά τόσο στην επαγγελματική όσο και στην κοινωνική του ζωή.

Λέλες Θανάσης 

Επιστημονικός Υπεύθυνος Career Gate

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Ο «αλγόριθμος του Αιγαίου»: Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία;
Experts |

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να τονώσει την ελληνική οικονομία;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες διεργασίες, να εξορθολογίζει κρίσιμες λειτουργίες και να βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων