Ορίστε, διόρθωσε. Τί καταλάβατε;

Η πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων έχει ρευστοποιήσει από καιρό. Ή δεν έχει μπει καν. Οπότε, είναι λογικό να ..ευχονται να "πέσει" μπας και αγοράσουν τίποτα

Έχουμε αναφέρει ξανά ένα στατιστικό που εξηγεί ακριβώς την κατάσταση:

Στις τελευταίες 44 εβδομάδες, ο Γενικός Δέικτης είδε μόλις 10 πτωτικές.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ουσιαστικά, οι 8 από αυτές δεν είχαν καμία αξία, καθώς οι απώλειες αθροιστικά ήταν στο ..-6,54% (-0,88%, -1,49%, -0,45%, -2,36%, -0,25%, -0,69%, -0,02% και 0,40% ). Αθροιστικά..

Οι υπόλοιπες δύο του Μαρτίου είχαν κάποια λογική, εξαιτίας της τραγωδίας στα Τέμπη και τη συν αυτώ ανησυχία για τα τότε ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, εν μέσω προεκλογικής περιόδου (αθροιστικά -8,65%).

Σκεφτέιτε λοιπόν κάποιον, που περιμένει να αγοράσει “στην πρώτη καλή διόρθωση) από τις 800 μονάδες, και μετά από 44 εβδομάδες, το Χρηματιστήριο δεν του έχει δώσει ..καμία.

Τουναντίον, ανεβαίνοντας αυξάνονται και οι όγκοι συναλλαγών, η μία μετοχή μετά την άλλη καταγράφει πνέα πολυετή ή ιστορικά υψηλά, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να αποφασίσει κάποιος να αγοράσει σε τόσο “υψηλές” αποτιμήσεις.

Οπότε, μια διόρθωση πάνω από μια ποσοστιαία μονάδα, είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η πρώτη στήριξη φαίνεται στη ζώνη των 1280 μονάδων του Γενικού Δείκτη, με τα μάτια να είναι στραμένα στα τραπεζόχαρτα, καθώς από εκεί φοβόμαστε περισσότερο λόγω στάθμισης και επίδρασης στην ψυχολογία.

Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, δεν μπορούμε να πα΄ρουμε στα σοβαρά κανένα σενάριο βαθιάς πτωτικής κίνησης, τόσο που να ανησυχήσει την κραταια ανοδικότητα, η οποία μάλιστα αναμένεται να έχει μεσοπρόθεσμη συνέχεια.

Μην ξεχνάμε και την επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, υπενθυμίζοντας ότι ο R&I (αν και όχι τόσο σημαντικός Οίκος) έδωσε πρώτος την πολυπόθητη βούλα, προϊδεάζοντας για τη συνέχεια.

Με υπομονή, μπορεί κάποιος να δει ξανά το ταμπλό, μέσα από τίτλους που ήδη έχουν αποδόσει καλά, όπως τράπεζες, πληροφορική, ΑΠΕ και κατασκευές. Κι όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις προτιμούμε τις “ακριβές” μετοχές, διότι το χρηματιστηριακό ρητό λέει “το ακριβό γίνεται ακριβότερο”, και δεν λέει “το φθηνό γίνεται ακριβότερο”.

Περισσότερα από ο Αντικριστής

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο