Πριν από δέκα μήνες το φάσμα της ύφεσης στοίχειωνε τις ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός κάλπαζε, τα κέρδη μειώνονταν και η Federal Reserve έσφιγγε τα λουριά. Τώρα, ο πληθωρισμός μετριάστηκε, η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή και η ύφεση δεν είναι πλέον βέβαιη. Η προοπτική μιας «ήπιας προσγείωσης» έχει συνδυαστεί με πολύ συζήτηση σχετικά με την αύξηση παραγωγικότητας που υπόσχεται η τεχνητή νοημοσύνη (AI) σκορπίζει χαμόγελα στους επενδυτές. Φέτος, ο δείκτης S&P 500 των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών αυξήθηκε κατά σχεδόν ένα πέμπτο.

Τζο Μπάιντεν: «Η αμερικανική οικονομία είναι δυνατή» – Δεν αναμένει ύφεση

Οι αγορές είναι ιδιαίτερα ανοδικές για ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας και αυτοκινητοβιομηχανίες. Αυτά είναι μεταξύ των μελών του S&P 500 που έχουν εμμονή με την AI, σύμφωνα με τον δείκτη πρώιμης υιοθέτησης του Economist (που λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως διπλώματα ευρεσιτεχνίας, επενδύσεις και προσλήψεις που σχετίζονται με την AΙ). Και τα πήγαν καλά μέχρι τώρα. Όλες αυτές οι εταιρίες ανέφεραν αξιοπρεπέστατα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου. Τι γίνεται όμως με την υγεία των μεγάλων τομέων της αμερικανικής οικονομίας που επηρεάζονται λιγότερο από τη προέλαση της τεχνολογίας; Εδώ η εικόνα είναι πιο περίπλοκη, αλλά τελικά καθησυχαστική.

Ας δούμε τα κακά μαντάτα πρώτα. Ορισμένες από τις επιχειρήσεις που είναι λιγότερο προετοιμασμένες για ένα μέλλον υποφέρουν από τώρα. Οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης φαίνονται σε άσχημη κατάσταση, και η UBS εκτιμά ότι τα κέρδη τους μειώθηκαν σχεδόν κατά 30% σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι εταιρείες ενέργειας κέρδισαν τα μισά χρήματα το δεύτερο τρίμηνο του 2023 από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέβασε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Καθώς οι τιμές των άλλων βασικών εμπορευμάτων επίσης πέφτουν, εν μέρει λόγω της ανεπαρκούς ζήτησης από την αργά αναπτυσσόμενη Κίνα, τα κέρδη των εταιρειών υλικών μειώνονται κατά 30%. Κατά συνέπεια, τα συνολικά κέρδη για τις εταιρείες του S&P 500 εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 5% το δεύτερο τρίμηνο, από έτος σε έτος, σύμφωνα με την FactSet. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές της πανδημίας.

Ο Μπάιντεν ώθησε την βιομηχανία

Όμως ο πόνος έχει συγκεντρωθεί σε μερικούς τομείς. Όμως, μεγάλο μέρος της οικονομίας που δεν είναι AI φαίνεται εκπληκτικά εύρωστο. Οι κατασκευαστές, όπως η Caterpillar και η Raytheon (που βρίσκονται στην 204η και 341η θέση στην κατάταξή του Economist), υπολογίζεται ότι αύξησαν συλλογικά τα έσοδά τους κατά περισσότερο από 8% το δεύτερο τρίμηνο και τα κέρδη τους κατά διπλάσιο, ίσως χάρη εν μέρει στην εύνοια του προέδρου Μπάιντεν προς την βιομηχανία.

Ακόμη και οι γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τα πάνε καλύτερα από ό,τι υποδηλώνουν τα έσοδα. Η μεγαλύτερη από αυτές, η ExxonMobil (κατάταξη στην 236η θέση), πραγματοποίησε σχεδόν 8 δισ. δολάρια σε καθαρά κέρδη. Αυτό είναι μειωμένο κατά 56% από έτος σε έτος, αλλά, πέραν αυτού του αποτελέσματος ρεκόρ το 2022, εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο ποσοστό του δεύτερου τριμήνου της ExxonMobil εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Η ανθεκτικότητα είναι ίσως πιο εμφανής σε επιχειρήσεις συνδεδεμένες με την κατάσταση του Αμερικανού καταναλωτή, ο οποίος παραμένει απίθανα εύρωστος. Οι πωλητές βασικών καταναλωτικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα και τα είδη οικιακής χρήσης, είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά 5%, από έτος σε έτος, σύμφωνα με την UBS. Για τους προμηθευτές μη βασικών καταναλωτικών αγαθών, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 40%. Την 1η Αυγούστου τα Starbucks, ανέφερε λειτουργικά κέρδη τριμήνου $1,6 δισ., αυξημένα κατά 22%. Την επόμενη μέρα, η Kraft Heinz, της γνωστής κέτσαπ, είπε ότι είχε λειτουργικά κέρδη 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δυόμισι φορές περισσότερα από αυτά που είχε πριν από ένα χρόνο.

Οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την τιμολογιακή ισχύ. Οι ζαχαροπλάστες, για παράδειγμα, χρεώνουν 11% περισσότερο για σοκολάτες από ό,τι πέρυσι, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας. Η PepsiCo αύξησε τις τιμές των αναψυκτικών και των σνακ της κατά 15% μόνο το δεύτερο τρίμηνο. Τα λειτουργικά κέρδη της αυξήθηκαν κατά τρία τέταρτα, στα 3,7 δισ. δολάρια. Τώρα αναμένει να αυξήσει τις πωλήσεις κατά 10% και τα καθαρά κέρδη κατά 12% φέτος, από την προηγούμενη πρόβλεψη 8% και 9%, αντίστοιχα.

Ταξίδια και ξενοδοχεία

Οι Αμερικανοί δεν ξοδεύουν μόνο για γλυκά και κόλα. Τα αεροπορικά ταξίδια ανακάμπτουν με ταχείς ρυθμούς, ιδιαίτερα υπερπόντια. Η American Airlines (266η στον δείκτη AI), η Delta Air Lines (193η στην κατάταξη) και η United Airlines (183η) ανέφεραν συνολικά καθαρά κέρδη $ 4,2 δισ. το περασμένο τρίμηνο, τα περισσότερα από το 2015. Τα ξενοδοχεία, επίσης Η αλυσίδα Hilton, (421η), δήλωσε ότι τα έσοδά της ανά διαθέσιμο δωμάτιο, αυξήθηκαν κατά 12%, από έτος σε έτος.

Πόσο μπορεί να κρατήσει αυτή η διάθεση; Οι αγοραστές μειώνουν σταδιακά τις οικονομίες που συσσώρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. κυβέρνηση, αλλά δεν είχαν τρόπους να τα ξοδέψουν. Μεταξύ Αυγούστου 2021 και Μαΐου του τρέχοντος έτους, τα νοικοκυριά ξόδεψαν πάνω από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια από αυτές τις αποταμιεύσεις, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο.

Με αυτόν τον ρυθμό θα ξεπεράσουν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από το τέλος του έτους. Αν και η ανεργία παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά, στο 3,5% τον Ιούλιο, η αύξηση των μισθών έχει επιβραδυνθεί. Η επανέναρξη της αποπληρωμής των φοιτητικών δανείων τον Οκτώβριο, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το σχέδιο του Μπάιντεν να ακυρώσει οριστικά χρέη φοιτητών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση των καταναλωτικών δαπανών έως και 9 δισ. δολάρια το μήνα

Εάν η αύξηση των επιτοκίων περιορίσει τη ζήτηση, οι επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές, αφήνοντας τα περιθώρια πιο ευάλωτα. Τα υψηλότερα επιτόκια θα χτυπήσουν επίσης πιο αδύναμες εταιρείες. Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, 340 εταιρείες που καλύπτονται από την S&P Global κήρυξαν πτώχευση, ο υψηλότερος αριθμός από το 2010. Μπορεί να γίνουν περισσότερες εάν επελθει ύφεση.

Αυτό δεν αποκλείεται εντελώς. Η Goldman Sachsπιστεύει ότι υπάρχει 20% πιθανότητα ύφεσης στην Αμερική τους επόμενους 12 μήνες, ενώ η Citigroup αναμένει ύφεση στις αρχές του 2024. Εάν συμβεί αυτό, ούτε οι πιο φιλικές προς την ΑΙ εταιρείες δεν θα βγουν εντελώς αλώβητες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή