Καθοδικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street λόγω των στοιχείων για την πορεία των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, που υποδαύλισαν τις ανησυχίες ότι η Fed ενδέχεται να διατηρήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε υψηλό επίπεδο τα επιτόκια. Την ίδια ώρα, οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών υποχωρούν μετά από έκθεση της Fitch που προειδοποιεί για υποβάθμιση δεκάδων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές

Ανθεκτικό το λιανεμπόριο

Έκθεση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,7% τον περασμένο μήνα έναντι των προσδοκιών για αύξηση 0,4%, υποδηλώνοντας ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή.

«Με δεδομένο ότι είμαστε τόσο υπερ-επιφυλακτικοί σχετικά με τη Fed και ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της τον Σεπτέμβριο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αγορά αντέδρασε με νευρικότητα», δήλωσε ο Peter Andersen, ιδρυτής της Andersen Capital Management στη Βοστώνη.

«Ο αριθμός των λιανικών πωλήσεων μπορεί να υποδηλώνει ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια», πρόσθεσε.

Οι τράπεζες

Καθοδικά κινούνται όμως και κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες όπως οι JPMorgan Chase, Bank of America και Wells Fargo, των οποίων η μετοχή υποχώρησε μεταξύ 1,8% και 2,2% μετά από έκθεση της Fitch που προειδοποιούσε για πιθανή υποβάθμιση δεκάδων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο τραπεζικός δείκτης S&P 500 σημείωσε χαμηλό ενός μηνός, με πτώση 2,0%.

Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών PacWest Bancorp, Zions Bancorporation και Western Alliance Bank υποχώρησαν μεταξύ 3,6% και 6,3%.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς ενισχύθηκε επίσης και έφτασε σε υψηλό σχεδόν 10 μηνών, στο 4,27%.

Πιέσεις

Η άνοδος των αποδόσεων του Δημοσίου έχει διατηρήσει τις μετοχές υπό πίεση μετά τα θερμότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού την περασμένη εβδομάδα, που τροφοδότησαν τους φόβους ότι η Fed θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Και οι 11 σημαντικότεροι τομείς του S&P 500 υποχώρησαν, με τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου να ηγούνται των απωλειών λόγω των ασθενέστερων τιμών του αργού.

Η Nvidia αποτέλεσε εξαίρεση μεταξύ των μεγάλων μετοχών τεχνολογίας και ανάπτυξης, σημειώνοντας άνοδο 1,6% μετά την αύξηση των τιμών-στόχων της μετοχής από την UBS και τη Wells Fargo.

Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές των κινεζικών εταιρειών JD.Com, Alibaba Group και Bilibili διολίσθησαν μεταξύ 1,5% και 3% μετά από έναν ακόμη γύρο απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων από την Κίνα, τα οποία ώθησαν το Πεκίνο να μειώσει τα βασικά επιτόκια πολιτικής.

Στις 16:51 ώρα Ελλάδας ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 229,22 μονάδες ή 0,65% στις 35.078,41 μονάδες, ο S&P 500 κατά 26,94 μονάδες ή 0,60% στις 4.462,78 μονάδες και ο Nasdaq Composite κατά 64,29 μονάδες ή 0,47% στις 13.724,04 μονάδες.

Ο ρόλος του Μπάφετ

Σημειώνεται ότι η μετοχή της General Motors υποχώρησε κατά 1,5% μετά τη μείωση της συμμετοχής της Berkshire Hathaway στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Παράλληλα, η Berkshire του Γουόρεν Μπάφετ αποκάλυψε νέα επένδυση στην εταιρεία κατασκευής κατοικιών D.R. Horton και στη Lennar Corp, ανεβάζοντας τις μετοχές τους κατά 2,4% και 1,6% αντίστοιχα.

Η μετοχή της Home Depot ενισχύθηκε κατά 1% αφού η αλυσίδα οικιακών βελτιώσεων ανακοίνωσε μικρότερη από την αναμενόμενη πτώση στις τριμηνιαίες πωλήσεις και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street