Απίστευτη πολύωρη ταλαιπωρία βιώνουν χιλιάδες οδηγοί και επιβάτες στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου λόγω του ατυχήματος που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο ύψος της Κακιάς Σκάλας όταν τυλίχθηκε στις φλόγες βυτιοφόρο με 7 τόνους υγραέριο.

Βυτιοφόρο πήρε φωτιά στην εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Από εκείνη την ώρα η εθνική οδός είναι κλειστή με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένα και ακινητοποιημένα χιλιάδες οχήματα που σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων μεταξύ των Αγίων Θεοδώρων και των Μεγάρων τόσο στη νέα όσο και στην παλιά εθνική οδό.

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ άνοιξε και πάλι η παλαιά εθνική οδός ενώ μισή ώρα αργότερα άνοιξε και το ρεύμα προς Αθήνα της νέας εθνικής οδού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της επιχείρησης για την απομάκρυνση του βυτιοφόρου με την μετάγγιση του υγραερίου σε άλλο βυτιοφόρο.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ η τροχαία έδωσε στην κυκλοφορία την αριστερή λωρίδα στο ρεύμα προς Κόρινθο.

Μοίραζαν νερό στους εγκλωβισμένους

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με τους πυροσβέστες να μοιράζουν μπουκάλια με νερό σε οδηγούς και επιβάτες που για ώρες παρέμεναν κάτω από τον καυτό ήλιο και την ζέστη.

Την ίδια ώρα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ βρίσκονται κατά μήκος της εθνικής οδού όπου είναι εγκλωβισμένα τα οχήματα προκειμένου να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε όσους χρειαστεί.

Ευάλωτοι πολίτες, όπως έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι, γίνεται προσπάθεια να απεγκλωβιστούν από το μποτιλιάρισμα και να μεταφερθούν με ασφάλεια, την ώρα που η ΕΜΑΚ έχει αναλάβει την προμήθεια των εγκλωβισμένων οδηγών και επιβατών με νερό.

Πολλοί από τους οδηγούς έχουν εγκαταλείψει τα αυτοκίνητά τους και έχουν βρει καταφύγιο στον ΣΕΑ Μεγάρων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η διαδικασία της μετάγγισης του αερίου από το βυτιοφόρο που τυλίχθηκε στις φλόγες, είναι μια δύσκολη επιχείρηση και δεν μπορεί να προσδιοριστεί πόσο θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί.

Έπειτα, γερανοφόρο όχημα θα ρυμουλκήσει το καμένο βυτίο και αφού επιβεβαιωθεί, από τις αρμόδιες Αρχές, ότι ο δρόμος είναι «καθαρός», θα ξεκινήσει η κυκλοφορία των εκατοντάδων οχημάτων, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει ώρες.

Η κυκλοφορία ΙΧ, φορτηγών και μηχανών διεξάγεται από την παλαιά Εθνική οδό, ωστόσο και εκεί εντοπίζονται προβλήματα, καθώς ο όγκος των οχημάτων που τη διασχίζουν είναι μεγάλος.

Η ενημέρωση της Αστυνομίας

Για την κατάσταση που επικρατεί στην εθνική οδό εξέδωσε ανακοίνωση η ΕΛΑΣ στις 8 το βράδυ που αναφέρει τα εξής:

«Από τις 12:30 σήμερα -εξαιτίας πυρκαγιάς σε βυτιοφόρο επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος της Κακιάς Σκάλας, στην περιοχή των Μεγάρων- διεκόπη προσωρινά η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της  Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου: στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο από το 42 χλμ, και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα από το 50,5 χλμ.

Εξαιτίας της ιδιαίτερα χρονοβόρας και ευαίσθητης διαδικασίας απομάκρυνσης του εύφλεκτου υλικού (υγροποιημένο αέριο), που πραγματοποιείται αυτή την ώρα, και της υψηλής επικινδυνότητας, που προκύπτει από την προσέγγιση τυχόν οχημάτων, έως το πέρας της ολοκλήρωσης της διαδικασίας οι οδηγοί παρακαλούνται να επιδείξουν υπομονή και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών.

Από τα διόδια Ελευσίνας γίνεται αναστροφή των οχημάτων προς Αθήνα. Ομοίως, από τα διόδια Καλαμακίου γίνεται αναστροφή των οχημάτων προς Κόρινθο. Σε όλο το μήκος της Παλαιάς Εθνικής Οδού υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

Ενεργοποιήθηκαν, επίσης, τα ανοίγματα έκτακτης ανάγκης στο 60 χλμ. και 36 χλμ. -αντίστοιχα- της Ν.Ε.Ο., Αθηνών-Κορίνθου προκειμένου να οδηγηθούν τα οχήματα στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, τα δε ακινητοποιημένα  με αναστροφή κατευθυνθήκαν στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας αντίθετα, για να επιτευχθεί η αποφόρτιση.

Σε όλες τις ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού, της Αττικής Οδού, του Μωρέα, και της Γέφυρας προβάλλονται μηνύματα, ώστε να ενημερώνονται συνεχώς οι οδηγοί χρήστες των Οδών. Επιπλέον, οι οδηγοί ενημερώνονται προσωπικά από τους υπαλλήλους των σταθμών διοδίων, από τα οποία διέρχονται.

Συνιστάται στους οδηγούς, όσοι κινούνται από Κόρινθο να χρησιμοποιούν την Παλιά Εθνική Οδό, αλλά και το εναλλακτικό δρομολόγιο Λουτράκι-Περαχώρα-Πίσια-Σχίνο-Αλεποχώρι-Μέγαρα-Αθήνα και αντίστροφο δρομολόγιο όσοι κινούνται από Αθήνα προς Κόρινθο.

Προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων τροφοδοτούν με νερό και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί τους εγκλωβισμένους στα οχήματά τους, τα οποία ακινητοποιήθηκαν για λόγους ασφαλείας.

Παρακαλούμε για την υπομονή των οδηγών, καθώς η ασφάλεια και η προστασία του πολίτη αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες της ΕΛ.ΑΣ. και το προσωπικό της συνδράμει με κάθε τρόπο και μέσο, ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες».

Εξοργισμένοι οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν για ώρες

Οδηγοί που έμειναν για ώρες εγκλωβισμένοι, ξεσπούν στο MEGA για την έλλειψη, όπως λένε, οργάνωσης και συνεννόησης των αρμοδίων.

«Ζούμε στην Μπανανία;»

«Εγώ είμαι από τους τυχερούς που σε 4 ώρες μπόρεσα και πήγα από τα διόδια της Κορίνθου μέχρι την Κινέτα και έκανα αναστροφή και γύρισα πίσω στην Κόρινθο. Ήμουν στο αμάξι 4 ώρες. Μετά από 4 ώρες καταφέραμε να κάνουμε αναστροφή και στο 60 χλμ. στις 18.30 η ώρα, άνοιξαν επιτέλους μια έξοδο από το διάζωμα για να μπορέσει να αποσυμφορηθεί η Εθνική οδός, με κατεύθυνση προς την Αθήνα, ενώ παράλληλα υπήρχαν και δύο περιφερειακοί οδοί, δεξιά και αριστερά της Εθνικής, οι οποίες και αυτές ήταν εγκλωβισμένες», λέει στο MEGA, ο Αναστάσιος Μπάσδελης.

Όπως λέει ο οδηγός, από την Ολυμπία Οδό δεν υπήρχε ενημέρωση για την κρισιμότητα της κατάστασης.

«Θεωρώ μεγάλο ατόπημα και ανευθυνότητα, όταν υπήρχε αυτό το πρόβλημα από νωρίς, να μας επιτρέψουν να μπούμε μέσα στην Ολυμπία Οδό, να εγκλωβιστούμε, με ό, τι σημειώνει αυτό. 14.15 που μπήκαμε εμείς, μας είπαν ότι θα κάνουμε παράκαμψη από την Κινέτα και ξαφνικά φτάσαμε στην Κινέτα μετά από 4 ώρες. Η ανευθυνότητα σε όλο της το μεγαλείο. Αν συνέβαινε κάτι, σε αυτή τη βόμβα που υπάρχει, τι θα γινόταν; Επιτρέπεται η Εθνική οδός να μην έχει εξόδους διαφυγής σε ένα τόσο μεγάλο κομμάτι; Στην Μπανανία ζούμε;».

«Είναι κράτος αυτό;»

Ο κ. Μπάσδελης ταξίδευε με τη γυναίκα και την κόρη τους.

«Ήμουν με τη σύζυγο και την κόρη μας, εκατοντάδες άλλοι οδηγοί με τα παιδιά τους, γυναίκες σε ενδιαφέρουσα. Το χειρότερο από όλα ήταν όταν επέστρεφα προς Κόρινθο. Εκεί να δείτε τι γινόταν, λες και είχαμε λαϊκή αγορά, είχαν βγει όλοι από τα αυτοκίνητά τους. Η μεγαλύτερη κτηνωδία είναι η χρήση της ΛΕΑ. Ήρθε ένας καημένος τροχονόμος από την Καλλιθέα για να ανοίξει τη ΛΕΑ να περάσει κάποιος ασθενής. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα. Δεν υπάρχει αξιολόγηση κινδύνου; Τι είναι Μπανανία είναι αυτό το πράγμα; Είναι κράτος αυτό; Στη ζωή μου δεν το έχω βιώσει άλλη φορά αυτό το πράγμα, αίσχος», κατέληξε.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα