Σε ένα ημιτελές συγκρότημα κατοικιών Country Garden στα περίχωρα της βόρειας κινεζικής μητρόπολης Τιαντζίν, η κατασκευή έχει σχεδόν σταματήσει και λίγοι αργόσχολοι εργάτες περιφέρονται σε ένα σχεδόν άδειο γιαπί.

Ένας εργάτης είπε στο Reuters ότι δεν είχε πληρωθεί από τον Ιανουάριο και σταμάτησε να εργάζεται στο Yunhe Shangyuan την περασμένη εβδομάδα.

Το εκτεταμένο συγκρότημα είναι ένα από τα δύο έργα που επισκέφτηκε το Reuters την Παρασκευή στην Τιαντζίν, μια πόλη-λιμάνι 14 εκατομμυρίων κατοίκων περίπου 135 χλμ νοτιοανατολικά του Πεκίνου. Και οι δύο τοποθεσίες διευθύνονται από την Country Garden, τον μεγαλύτερο developer της Κίνας σε όγκο πωλήσεων, που τώρα έχει εμπλακεί σε μια κρίση χρέους που απειλεί να επεκταθεί στην ευρύτερη οικονομία.

Η κατασκευή είχε σταματήσει εν μέρει ή εντελώς και στις δύο τοποθεσίες. Οι εργαζόμενοι παραπονούνται ότι είναι μήνες απλήρωτοι. Κάποιοι απλώς έχουν λάβει ελάχιστα έναντι των οφειλόμενων.

Κάποτε η Country Garden θεωρούνταν ένας από τους πιο εύρωστους οικονομικά κατασκευαστές, αλλά πλέον έχει γίνει το παράδειγμα για το πώς έχει αλλάξει το κλίμα για τον κλάδο.

Αλλαγές στον κλάδο

Τα οικονομικά της δεινά έχουν προσθέσει στην κρίση χρέους στον τομέα των ακινήτων της Κίνας, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, χάνοντας επί του παρόντος ισχύ εν μέσω ύφεσης ακινήτων και αδύναμων καταναλωτικών δαπανών.

Στην τοποθεσία Yunjing Huating, η κυβέρνηση διέταξε τον Ιούνιο να ανασταλεί η κατασκευή για να διορθωθούν προβλήματα διαχείρισης, δήλωσε εκπρόσωπος του έργου στο Reuters. Έκτοτε έχει περάσει από επιθεώρηση και οι εργασίες αναμένεται να ξαναρχίσουν την επόμενη εβδομάδα, είπε το άτομο, προσθέτοντας ότι η αναστολή δεν θα έχει αντίκτυπο στη στοχευμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης του Οκτωβρίου 2024.

Ορισμένοι εργαζόμενοι δεν απασχολούνται απευθείας από τον κατασκευαστή, είπε ο εκπρόσωπος της Yunjing Huating, αλλά από υπεργολάβο, ο οποίος «έχει υποσχεθεί να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων μέχρι το τέλος αυτού του μήνα».

Η Country Garden έχει σχεδόν 1 εκατομμύριο σπίτια προς ολοκλήρωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ιαπωνικής επενδυτικής τράπεζας Nomura. Δεν έχει αναγνωρίσει δημόσια εάν κάποιο από τα έργα της έχει σταματήσει την κατασκευή λόγω οικονομικών περιορισμών.

Σε μια ανακοίνωση στο χρηματιστήριο στις 10 Αυγούστου, η Country Garden δήλωσε ότι «δεν θα φείδεται προσπαθειών για να διασφαλίσει την παράδοση» των διαμερισμάτων και ότι θα «διασφαλίσει τη λειτουργία των έργων σε εθνικό επίπεδο» για να εκπληρώσει τη δέσμευσή της προς τους αγοραστές κατοικιών.

Η Country Garden πέτυχε πουλώντας γρήγορα μεγάλο αριθμό μονάδων με χαμηλά περιθώρια κέρδους και υποσχόμενη «πεντάστερη ζωή» σε λιγότερο δημοφιλείς, μικρότερες πόλεις.

Η Τιαντζίν έχει περίπου δώδεκα έργα Country Garden, με τα περισσότερα να έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί, είπε, επενδυτικός σύμβουλος της Centaline Property Agency.

Ο ίδιος είπε ότι τα κατασκευαστικά έργα που σταμάτησαν ήταν «σχετικά σπάνιο» φαινόμενο στην πόλη, αντιπροσωπεύοντας περίπου δώδεκα από τις 300 τοποθεσίες προς πώληση, αλλά κάποια είχαν επιβραθυνθεί, πράγμα σύνηθες επειδή τώρα όλοι οι κατασκευαστές ελέγχουν τον ρυθμό κατασκευής με βάση το ποσοστό πωλήσεων.

Η εμπιστοσύνη στον κλάδο δέχτηκε μεγάλο χτύπημα πέρυσι, αφού πολλοί Κινέζοι αγοραστές κατοικιών απείλησαν να σταματήσουν να αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια, καθώς οι κατασκευαστές σταμάτησαν να κατασκευάζουν προπωλημένα στεγαστικά έργα λόγω περιορισμένης ρευστότητας και αυστηρών περιορισμών λόγω COVID-19.

Η αγορά ακινήτων της Κίνας ανέκαμψε ελαφρά το πρώτο τρίμηνο του 2023, αλλά ο όγκος των συναλλαγών έκτοτε μειώθηκε, με την πλειονότητα των αγορών κατοικιών πόλεων να παραμένουν σε υποτονικές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή