Απέραντες εκτάσεις με αμπελώνες που συναντιούνται στο βάθος του ορίζοντα με το γαλάζιο του ουρανού και το πορφυρό της δύσης, επιβλητικά chateau που ξεχωρίζουν στο τοπίο σαν αφηγητές ιστοριών αιώνων που δεν ειπώθηκαν ποτέ, περισσότερα από 6.000 μικρά και μεγάλα οινοποιεία, πάνω από 55 ποικιλίες κρασιού γεωγραφικής ένδειξης…

Κάπως έτσι έχουμε πολλοί από εμάς «φωτογραφίσει» στη σκέψη μας την εικόνα της υπαίθρου του Μπορντό στη Γαλλία, της Μέκκας του οίνου για τους λάτρεις του κρασιού.

Γαλλία: Ο καύσωνας «εκτοξεύει» την ποιότητα των κρασιών

Η αδυσώπητη πραγματικότητα όμως έρχεται να αλλάξει άρδην το εμβληματικό τοπίο.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνοδεύουν την κλιματική αλλαγή και οι αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών πλήττουν το κορυφαίο αμπελουργικό διαμέρισμα της Γαλλίας τόσο βάναυσα, ώστε για πολλούς δεν είναι πλέον βιώσιμη η αμπελουργία και η οινοποιία.

«Τα επόμενα πέντε χρόνια, θα δούμε λιγότερα αμπέλια στο Μπορντό», δήλωσε στο CNBC η Sylvie Courselle, γεωπόνος μηχανικός και οινολόγος στο Château Thieuley.

Σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών αρχών, από τις αρχές Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου, καταχωρίσθηκαν 584 αιτήματα για αποζημίωση από οινοποιούς που ζητούν είτε να τερματίσουν εντελώς την παραγωγή τους είτε να διαφοροποιήσουν τη χρήση της γης τους.

Συνολικά, αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 50.000 στρέμματα. Οι παραγωγοί είχαν μόνο μέχρι τα μέσα Ιουλίου για να αιτηθούν κρατική υποστήριξη.

Τα τελευταία χρόνια οι οινοπαραγωγοί χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν –πέρα από το σύνηθες- χαλαζοπτώσεις, παγετούς και ξηρασίες που επηρεάζουν σημαντικά την καλλιέργεια οινοστάφυλων, συνεπώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιδράσει σαν επιταχυντής στη διαδικασία αλλαγής της χρήσης γης στην περιοχή, εκτιμά η Courselle.

Δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή

Όμως, οι προκλήσεις δεν εξαντλούνται στην την κλιματική αλλαγή.

Ιστορικά, έχει δοθεί έμφαση στην παραγωγή του περίφημου κόκκινου κρασιού στο Μπορντό. Όμως, σταδιακά οι καταναλωτές επιλέγουν όλο και περισσότερο την μπύρα και ελαφρύτερα κρασιά. Απόδειξη αυτού είναι η έκρηξη του αριθμού των ενεργών ζυθοποιών στη Γαλλία, από 322 το 2009 σε 2.500 το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Statista.

Επιπλέον, τα στοιχεία του γαλλικού ινστιτούτου OFDT δείχνουν ότι οι πωλήσεις κρασιού μειώθηκαν περισσότερο από 30% μεταξύ 2000 και 2020. Τουναντίον, την ίδια περίοδο, σημειώθηκε αύξηση 7% στις πωλήσεις μπύρας.

Επίσης, καθοδικά κινούνται και οι εξαγωγές γαλλικού κρασιού. Η Γαλλία κυριαρχεί στο εμπόριο κρασιού παγκοσμίως, μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία. Ωστόσο, το 2022, η Γαλλία είδε τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου.

Καλά νέα για τους Γερμανούς

Τα κακά νέα για μια περιοχή, μπορεί να είναι καλά για κάποια άλλη. Στην προκειμένη περίπτωση, η γερμανική οινοπαραγωγή φαίνεται ότι γνωρίζει μια άνθηση. Όπως δήλωσε ο Ernst Büscher, υπεύθυνος τύπου στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οίνου (DWI). «Μέχρι τώρα, για τα γερμανικά κρασιά, το πλεονέκτημα των υψηλότερων θερμοκρασιών είναι μεγαλύτερο από τις αρνητικές πλευρές των ακραίων καιρικών συνθηκών», πρόσθεσε.

Οι αμπελώνες στη Βόρεια Γερμανία χρειάστηκε επίσης να αντιμετωπίσουν παγετό –κάτι που δυσκολεύει ιδιαίτερα την καλλιέργεια- αλλά η περιοχή είχε επίσης υψηλότερες θερμοκρασίες. Ο Büscher είπε ότι οι τρέχουσες θερμοκρασίες των 35-36 βαθμών Κελσίου είναι ασυνήθιστες για τα ιστορικά πρότυπα.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου, η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που ανέφερε αύξηση στην παραγωγή κρασιού πέρυσι. Συνολικά, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος «λόγω της ξηρής και θερμής καλλιεργητικής περιόδου που ήταν ευεργετική για τους αμπελώνες».

Στα πάνω του το βρετανικό κρασί

Η βρετανία βρίσκεται επίσης σε παρόμοια θέση με τη Γερμανία. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με αμπέλια έχουν υπερτετραπλασιαστεί από το 2000, σύμφωνα με το WineGB.

Το 2021, οι πωλήσεις κρασιού αυξήθηκαν κατά 31% ετησίως σε 9,3 εκατομμύρια μπουκάλια. Παρατηρείται, μάλιστα, ιδιαίτερη προτίμηση στον αφρώδη οίνο.

Ο όγκος παραγωγής κρασιού στο Η.Β. εκτοξεύτηκε στα ύψη το 2018, δείχνουν τα στοιχεία της Statista. Αν και τα επίπεδα έχουν μειωθεί έκτοτε, εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τα στοιχεία παραγωγής που είχαν καταγραφεί πριν από τότε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή