Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Mytilineos που αποκτά από πιθανή εξαγορά της IMERYS Βωξίτες περιγράφει σε report της η Morgan Stanley.

Ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος πατώντας στη χθεσινή ανακοίνωση της Mytilineos που κάνει λόγο για «προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της IMERYS Βωξίτες» επισημαίνει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα από την πιθανή ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Οφέλη

Τα οφέλη, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, είναι:

1. Αύξηση της ολοκληρωμένης παραγωγής βωξίτη από 570.000 τόνους σε 700.000 τόνους καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της τροφοδοσίας του εργοστασίου αλουμίνας που είναι 860.000 τόνους. Δηλαδή θα καλύπτει πλέον το 67% των αναγκών σε βωξίτη από 30% σήμερα

2. Αναβαθμίζεται η στρατηγική σημασία του βωξίτη. Το συγκεκριμένο ορυκτό έχει ενταχθεί στη λίστα του ευρωπαϊκού κανονισμού με τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Ο κανονισμός απαιτεί υψηλότερη αυτάρκεια σε βωξίτη, αλουμίνα και αλουμίνιο.

3. Ενισχύονται οι προοπτικές επέκτασης της αλουμίνας. Η επέκταση της δυναμικότητας παραγωγής αλουμίνας ήταν μία από τις κεντρικές επιλογές της Mytilineos. Η αυξημένη αυτάρκεια της σε βωξίτη θα επέτρεπε μία πιθανή επέκταση της δυναμικότητας της σε 1,250 εκατ. τόνους από 860.000 τόνους στο εργοστάσιο αλουμίνας. Κι αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο κατά την οποία άλλες δραστηριότητες αλουμίνας και αλουμινίου σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται υπό πίεση λόγω της χαμηλής κερδοφορίας.

4. Ενίσχυση της δυναμικότητας εξόρυξης γαλλίου. Η Mytilineos σημείωσε στα οικονομικά της αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2023 μία πιθανή διψήφια επένδυση σε εκατομμύρια ευρώ για την εξόρυξη γαλλίου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της Ευρώπης μετά την κίνηση της Κίνας να περιοριστούν οι εξαγωγές της. Το γάλλιο είναι υποπροϊόν της επεξεργασίας βωξίτη για την παραγωγή αλουμίνας. Μία διεύρυνση των ποσοτήτων βωξίτη θα ανέβαζε την κλίμακα και την ανταγωνιστικότητα για τα υποπροϊόντα από γάλλιο και άλλα ορυκτά, όπως το σκάνδιο.

Οικονομίες κλίμακας

Τέλος η Morgan Stanley στο report της σημειώνει πως σε ετήσια βάση τα έσοδα της Imerys Βωξίτες είναι 30 με 40 εκατ. ευρώ και «ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει μικρής κλίμακας συναλλαγή για τη Mytilineos».

Σύμφωνα με τους αναλυτές του διεθνούς χρηματοοικονομικού οίκου μία τέτοια συναλλαγή «θα προσφέρει πιθανές οικονομίες κλίμακας και βελτιστοποίηση των logistics καθώς οι δύο εταιρείες εκμεταλλεύονται παρακείμενα κοιτάσματα βωξίτη.

Η IMERYS Βωξίτες

Στο report της η Morgan Stanley σημειώνει ένα μικρό ιστορικό για την IMERYS Βωξίτες αναφέροντας πως «η Imerys ανέλαβε την ιδιοκτησία των ορυχείων βωξίτη στην Ελλάδα ως μέρος της εξαγοράς της S&B το 2014. Η Imerys βωξίτης παράγει περίπου 700.000 τόνους βωξίτη ετησίως και είναι βασικός προμηθευτής βωξίτη της μονάδας Αλουμίνιον της Ελλάδος της Mytilineos»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις