Στην απόφαση να απαγορεύσει τα νέα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb προχώρησε η Φλωρεντία. Η κίνηση αυτή των τοπικών αρχών αποσκοπεί στην απελευθέρωση περισσότερων κατοικιών για τους κατοίκους ενός από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας.

Αλλάζουν όλα στο Airbnb – Οι μεγάλες λύσεις που φέρνει ο Τσέσκι

Οι κανόνες, που εγκρίθηκαν από την πόλη της Τοσκάνης χθες Δευτέρα, προσφέρουν επίσης τριετείς φορολογικές ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες των υφιστάμενων καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων, εάν επιλέξουν τις κανονικές μισθώσεις.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ντάριο Ναρντέλα, δήλωσε ότι η πόλη αποφάσισε να δράσει σε τοπικό επίπεδο, διότι τα κυβερνητικά σχέδια για τη ρύθμιση του κλάδου είναι απογοητευτικά.

«Το 2016, είχαμε λίγο κάτω από 6.000 διαμερίσματα καταχωρημένα στην Airbnb, σήμερα έχουμε σχεδόν 14.378», τόνισε, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το μέσο κόστος των συνήθων μηνιαίων μισθωμάτων έχει εκτιναχθεί κατά 42%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 15,1%. «Οι 40.000 κάτοικοι που ζουν στο κέντρο διαμαρτύρονται ότι βρέθηκαν, ξαφνικά, να ζουν σε διαμερίσματα-ξενοδοχεία», πρόσθεσε.

Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι χαμηλοί μισθοί, οι ελλείψεις ακινήτων, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων για διακοπές και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν τροφοδοτήσει μια κρίση στέγασης στην Ιταλία, με τους χαμηλόμισθους και τους φοιτητές να πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά.

Παρόμοια προβλήματα παρατηρούνται και πιο μακριά, με τη Νέα Υόρκη να καθιστά τους κανονισμούς για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις πιο αυστηρούς.

Ο Μάρκο Στέλλα, περιφερειακός συντονιστής του κόμματος Forza Italia που συμμετέχει στον δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ότι θα προσφύγει στο διοικητικό δικαστήριο κατά της απόφασης της Φλωρεντίας.

Ο Λορέντζο Φανιόνι, πρόεδρος της Property Managers Italia, μιας ένωσης επιχειρηματιών τουριστικών μισθώσεων, δήλωσε ότι οι κανόνες αποτελούν «μια εντελώς λανθασμένη επιλογή που αντιτίθεται στον φιλελευθερισμό της αγοράς».

Η κυβέρνηση της Ρώμης επεξεργάζεται νομοσχέδιο που σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, θα απαιτεί ελάχιστη διαμονή δύο διανυκτερεύσεων σε ακίνητα στα ιστορικά κέντρα πόλεων και δήμους με υψηλή κίνηση τουριστών.

Κάθε οικιστικό ακίνητο που ενοικιάζεται σε τουρίστες θα χρειάζεται έναν εθνικό κωδικό αναγνώρισης που θα βοηθήσει στην παρακολούθηση και τη ρύθμιση των μισθώσεων. Όσοι δεν συμμορφώνονται θα κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 5.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή