Η έλλειψη κατοικιών για μακροχρόνια ενοικίαση που προκαλούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεπακόλουθη αύξηση στο κόστος διαβίωσης για τους μόνιμους κατοίκου, κάνει πολλές ευρωπαϊκές πόλεις να απαγορεύουν ή να περιορίζουν την πρακτική του AirBnb.

Σε όλη την Ευρώπη η μεγάλη ζήτηση για AirBnb, κυρίως από τουρίστες, έχει εξαφανίσει τα πιο προσιτά διαμερίσματασε πολλές μεγάλες πόλεις κι έχει πετάξει έξω από την αγορά ντόπιους οι οποίοι έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο πληθωρισμό –εκτός από τη στέγαση- στα τρόφιμα και την ενέργεια. Καθώς έχει δημιουργείται μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια –την οποία αρχίζουν να εισπράττουν οι πολιτικοί- η τοπική αυτοδιοίκηση και κυβερνήσεις παρεμβαίνουν για να προστατέψουν τους πολίτες τους.

Φλωρεντία, Βιέννη, Παρίσι, Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγκάρδη, Άμστερνταμ, Λισαβόνα, Βαρκελώνη, Πάλμα, Βαλένθια, Λονδίνο και Εδιμβούργο είναι λίγες μόνο από τις πόλεις της Ευρώπης που επιβάλλουν πλέον περιορισμούς στο AirBnb με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.

Η Βαρκελώνη ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που απαγόρευσε τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Πλέον δεν επιτρέπεται η ενοικίαση διαμερίσματος για λιγότερο από μήνα (31 ημέρες). Σύμφωνα με το Euronews η πόλη έχει δημιουργήσει ειδική ομάδα ελέγχων για παράνομες καταχωρήσεις στην πλατφόρμα. Η βραχυχρόνια ενοικίαση επιτρέπεται μόνο με ειδική άδεια. Η Βαλένθια είναι στα δικαστήρια για να απαγορέψει το AirBnb στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η Πάλμα στη Μαγιόρκα απαγόρευσε τις ενοικιάσεις σε τουρίστες για τα κτίρια διαμερισμάτων. Για ενοικιάσεις AirBnb μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο μονοκατοικίες ή βίλες.

Airbnb: Μπαίνει στις μακροχρόνιες μισθώσεις;

Μετά την Ισπανία και η Ιταλία

Στη Φλωρεντία τώρα αποφασίστηκε να μην δίνονται άδειες για νέα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb στο κέντρο της πόλης με σκοπό την απελευθέρωση περισσότερων ακινήτων για τους κατοίκους. Επίσης θα προσφέρονται τριετείς φορολογικές ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες των υφιστάμενων καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων, εάν αυτοί επιλέξουν να στραφούν σε μακροχρόνιες μισθώσεις.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ντάριο Ναρντέλα, ανέφερε ότι η πόλη το 2016 είχε περίπου 6.000 διαμερίσματα καταχωρημένα στην Airbnb, ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 14.000 και προσέθεσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το μέσο κόστος των συνήθων μηνιαίων μισθωμάτων έχει εκτιναχθεί κατά 42%. Σύμφωνα με τον ίδιο φέτος οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 15%. Όλη η Ιταλία εξετάζει να βάλει περιορισμούς τώρα. Ρώμη, Μιλάνο και Βενετία ετοιμάζουν περιορισμούς.

Στο Παρίσι όσοι θέλουν να νοικιάζουν μέσω AirBnb θα πρέπει να παίρνουν άδεια από το Δήμο. Για την πρώτη τους κατοικία θα υπάρχει περιορισμός τέτοιας ενοικίασης 120 μέρες το χρόνο. Για δεύτερη κατοικία και πάνω για βραχυχρόνια ενοικίαση πάνω από 120 μέρες θα πρέπει το ακίνητο να παίρνει άδεια επιπλωμένου τουριστικού καταλύματος.

Περιορισμοί και στη Βόρειο Ευρώπη

Η Βιέννη στην Αυστρία αποφάσισε να βάλει περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις με τους ιδιοκτήτες να μπορούν να ενοικιάζουν βραχυχρόνια σε τουρίστες σε όλη την πόλη μόνο για 90 μέρες το χρόνο.

Το Βερολίνο είχε απαγορεύσει το AirBnb. Η απαγόρευση δεν ισχύει πια αλλά έχουν μπει αυστηροί περιορισμοί –και τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες. Χρειάζεται ειδική άδεια και η δεύτερη κατοικία μπορεί να ενοικιάζεται μόνο για 90 μέρες το χρόνο. Στο Μόναχο οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις περιορίζονται στους δύο μήνες το χρόνο και μετά θέλει ειδική άδεια. Στη Στουτγκάρδη επιτρέπεται βραχυχρόνια ενοικίαση 10 εβδομάδων και μετά απαιτείται ειδική άδεια.

Στο Άμστερνταμ επιτρέπονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μόνο για 30 βραδιές το έτος και μετά χρειάζεται η λήψη ειδικής άδειας. Η Λισαβόνα σταμάτησε να δίνει νέες άδειες για AirBnb με εξαίρεση ορισμένες αγροτικές περιοχές. Όλες οι άδεις για τουριστικά καταλύματα θα ελέγχονται κάθε πέντε μήνες. Όσοι νοικιάζουν σπίτι για AirBnb θα έχουν φορολογικά κίνητρα για να επιτρέψουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις.

Στο Λονδίνο επιτρέπονται οι ενοικιάσεις AirBnb μόνο για 90 νύχτες το χρόνο, αλλιώς θα πρέπει να γίνει αίτηση για αλλαγή χρήσης του διαμερίσματος σε τουριστικό.

Στο Εδιμβούργο χρειάζεται άδεια για να ενοικιαστεί δεύτερη κατοικία ως AirBnb. Με βάση νέους κανονισμούς το συμβούλιο της πόλης θα μπορεί στο μέλλον να απαγορεύει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου