Η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά πιθανό να αποτελέσει τη θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία μέχρι σήμερα φέτος να είναι 0,52 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο. Αυτό ανέφερε την Πέμπτη η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τον θερμότερο Ιούνιο όλων των εποχών κάνει λόγο η Copernicus της ΕΕ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τις πρόσφατες θερμοκρασίες ρεκόρ τροφοδότησε η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την εμφάνιση φέτος του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο θερμαίνει τα επιφανειακά ύδατα στον ανατολικό και κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Εκτόξευση των θερμοκρασιών

«Οι πρωτοφανείς για την εποχή του έτους θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν τον Σεπτέμβριο -μετά από ένα καλοκαίρι ρεκόρ- ξεπέρασαν κατά πολύ τις προηγούμενες καταγραφές. Αυτός ο ακραίος μήνας έχει ωθήσει το 2023 στην αμφίβολη τιμή της πρώτης θέσης – σε τροχιά να είναι το θερμότερο έτος με περίπου 1,4 βαθμό Κελσίου πάνω από τις προβιομηχανικές μέσες θερμοκρασίες», ανέφερε σε δήλωσή της η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus.

Η παγκόσμια θερμοκρασία για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου είναι επίσης κατά 1,4C υψηλότερη από τον προβιομηχανικό μέσο όρο (από τα έτη 1850 έως 1900), πρόσθεσε το ινστιτούτο, καθώς η κλιματική αλλαγή ωθεί τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε νέα ρεκόρ και τα βραχυπρόθεσμα καιρικά φαινόμενα οδηγούν επίσης σε μεταβολές της θερμοκρασίας.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Σεπτέμβριος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, 0,93 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία του ίδιου μήνα για την περίοδο 1991-2020.

Ανάγκη επείγουσας δράσης

«Δύο μήνες πριν από την COP28, η αίσθηση του επείγοντος για φιλόδοξη δράση για το κλίμα δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη», δήλωσε η Burgess, αναφερόμενη στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Το περασμένο έτος δεν αποτέλεσε ρεκόρ, αν και ο κόσμος ήταν κατά 1,2C θερμότερος από την προβιομηχανική εποχή. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στα έτη 2016 και 2020, όταν οι θερμοκρασίες ήταν κατά μέσο όρο 1,25 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι το θερμαντικό φαινόμενο Ελ Νίνιο εξακολουθεί να αναπτύσσεται και έτσι μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτές οι θερμοκρασίες-ρεκόρ θα συνεχιστούν για μήνες, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κοινωνία μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Petteri Taalas, αναφερόμενος στο κλιματικό φαινόμενο που οδηγεί στην ακραία ζέστη.

Σε χαμηλό ρεκόρ οι πάγοι στους πόλους

Η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας για τον Σεπτέμβριο έφτασε τους 20,92 βαθμούς Κελσίου που είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί για τον μήνα αυτόν και η δεύτερη υψηλότερη σε όλους τους μήνες, μετά τον Αύγουστο του 2023, σύμφωνα με το Copernicus.

Η ανάλυση του οργανισμού βασίζεται σε δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς.

Η έκταση των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής παρέμεινε σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ για την εποχή του έτους, ενώ η έκταση των πάγων της Αρκτικής είναι 18% κάτω από το μέσο όρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green