
Οι πυρκαγιές και οι αλλεπάλληλες πλημμύρες (οι οποίες βέβαια πλήττουν και πολλά άλλα μέρη του κόσμου) έθεσαν σημαντικό θέμα κυβερνητικής αποτελεσματικότητας στη χώρα μας. Μπορεί όμως να αξιολογηθεί αντικειμενικά η κυβερνητική αποτελεσματικότητα στην Ελλάδα;
Την απάντηση δίνουν οι νέοι, για το 2022, συγκριτικοί δείκτες της World Bank. Μεταξύ 214 κρατών η Ελλάδα «μειώνει», για το 2022, ελαφρώς την επίδοσή της στον δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας». Ο δείκτης καταγράφει την ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών και τον βαθμό ανεξαρτησίας του κρατικού μηχανισμού από πολιτικές πιέσεις. Η Ελλάδα «γλιστράει στην 72η θέση σε σχέση με την 70ή θέση τόσο το 2021 όσο και το 2020 (στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Σιγκαπούρη).
Στον δείκτη «αντιμετώπισης της διαφθοράς» η Ελλάδα δυστυχώς κατεβαίνει, το 2022, στην 93η θέση σε σχέση με την 87η θέση το 2021 (και την 92η θέση το 2020). Στον δείκτη «ποιότητας των θεσμών και κανονισμών», ο οποίος καταγράφει την ικανότητα του κράτους να εφαρμόζει πολιτικές οι οποίες παροτρύνουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, η Ελλάδα ανεβαίνει, το 2022, στην 70ή θέση σε σχέση με την 72η θέση το 2021 («γλιστρώντας», όμως, εκεί από την 61η θέση το 2020).
Με ρυθμούς «χελώνας», λοιπόν, η όποια (αν την αποκαλέσουμε…) βελτίωση στους προαναφερθέντες δείκτες. Κάτι που θα προβληματίσει επενδυτές και οίκους αξιολόγησης. Οι δείκτες αυτοί, σύμφωνα με εργασία μου στο «Journal of International Money and Finance», αποτελούν κυρίαρχο παράγοντα πιστοληπτικής αναβάθμισης. Ενώ ο οίκος αξιολόγησης DBRS μόλις μας κατέταξε στην επενδυτική βαθμίδα, το «πανίσχυρο τρίο» (Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch), στο οποίο προσβλέπουν οι διεθνείς επενδυτές, κατατάσσει την Ελλάδα ένα «σκαλί» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Το συγκεκριμένο «σκαλί», σύμφωνα με το ΔΝΤ, υποδηλώνει πιθανότητα χρεοκοπίας 5,7% εντός πενταετίας. Πιθανή απόφαση τουλάχιστον από έναν εκ των τριών οίκων για επαναφορά της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα αποτελέσει πανάκεια. Και τούτο επειδή θα περιορίσει σε μικρό βαθμό μόνο τις απότομες αυξήσεις αλλά και τις έντονες διακυμάνσεις στο κόστος δανεισμού μας. Μελέτες συμπεραίνουν ότι όταν μια χώρα «αναρριχηθεί» στο τελευταίο «σκαλί» της επενδυτικής βαθμίδας, «αγκυροβολεί» (δυστυχώς) εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν όμως η συγκεκριμένη χώρα «αναρριχηθεί» στο μεσαίο «σκαλί» της επενδυτικής βαθμίδας, η πιθανότητα χρεοκοπίας μειώνεται στο 0,5% εντός πενταετίας! Κάτι που επιτάσσει ταχύτατη βελτίωση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας έτσι ώστε να ανεβούμε παραπάνω «σκαλιά». Τότε, και μόνο τότε, η επενδυτική βαθμίδα θα λειτουργήσει ως αξιόπιστο «δίχτυ χρηματοοικονομικής ασφαλείας»!
Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Liverpool.


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο