Τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 17 λίρες ετησίως στους λογαριασμούς ενέργειας για να βοηθήσουν στην αποτροπή της χρεοκοπίας των παρόχων, σύμφωνα με τον εποπτικό φορέα του κλάδου στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Ofgem δήλωσε ότι εξετάζει το μέτρο για την προστασία της αγοράς και των καταναλωτών, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι τα χρέη από την ενέργεια έφτασαν τα 2,6 δισ. λίρες το καλοκαίρι. Η αύξηση του χρέους οφειλόταν τόσο στην αύξηση των χονδρικών τιμών ενέργειας όσο και στις ευρύτερες πιέσεις του κόστους ζωής.

Αγγλία: Οι λογαριασμοί νερού θα αυξηθούν 35% έως το 2030

«Οποιαδήποτε αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους», δήλωσε η Ofgem. «Η χρονική στιγμή της όποιας αύξησης σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τους καταναλωτές από το επιπλέον κόστος κατά τη διάρκεια του χειμώνα», πρόσθεσε.

«Γνωρίζουμε ότι τα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα αγωνίζονται με ευρύτερες προκλήσεις για το κόστος ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, οπότε οποιαδήποτε απόφαση να προσθέσουμε κόστος στο ανώτατο όριο τιμών δεν την παίρνουμε ελαφρά τη καρδία», δήλωσε ο Tim Jarvis, γενικός διευθυντής αγορών της Ofgem.

«Ωστόσο, η κλίμακα των μη ανακτήσιμων χρεών και ο δυνητικός κίνδυνος να εγκαταλείψουν οι προμηθευτές την αγορά ή να χρεοκοπήσουν -γεγονός που θα μετακύλυε ακόμη μεγαλύτερο κόστος στα νοικοκυριά- σημαίνει ότι πρέπει να εξετάσουμε όλες τις ρυθμιστικές επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας».

Οι αυξήσεις

Η Ofgem δήλωσε ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί εφάπαξ αύξηση των λογαριασμών, υπάρχει κίνδυνος οι καταναλωτές να αντιμετωπίσουν ακόμη υψηλότερο κόστος και χειρότερα πρότυπα υπηρεσιών εάν οι προμηθευτές κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

Η ρυθμιστική αρχή ανέφερε ότι όταν οι τιμές της ενέργειας άρχισαν να αυξάνονται το 2021 περίπου 30 προμηθευτές βγήκαν εκτός λειτουργίας και αυτό οδήγησε στο να χρεωθεί κάθε πελάτης ενέργειας με επιπλέον 82 λίρες για να καλυφθεί το κόστος της διασφάλισης ότι τα νοικοκυριά δεν θα αποκοπούν.

«Πρέπει να εξετάσουμε τον δικαιότερο τρόπο για να διατηρήσουμε μια σταθερή αγορά ενέργειας και θα το κάνουμε αυτό σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας για να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά», δήλωσε ο κ. Jarvis. Στο πλαίσιο αυτό διαβουλευτεί με την ενεργειακή βιομηχανία, τις ενώσεις καταναλωτών και το κοινό σχετικά με τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να κατανεμηθεί η όποια αύξηση των λογαριασμών.

Σύμφωνα με το τελευταίο ανώτατο όριο τιμών της Ofgem, το οποίο επηρεάζει 29 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία, ο ετήσιος λογαριασμός ενέργειας για ένα τυπικό νοικοκυριό ανέρχεται σε 1.923 λίρες.

Ενώ αυτό είναι κατά 577 λίρες χαμηλότερο από τον περασμένο χειμώνα, οι μέσοι ετήσιοι λογαριασμοί φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν υψηλοί σε σχέση με προηγούμενα διαστήματα. Το χειμώνα του 2021, για παράδειγμα, ο λογαριασμός ενέργειας για ένα τυπικό νοικοκυριό ήταν 1.277 λίρες.

Επιπλέον, η κυβερνητική στήριξη του περασμένου χειμώνα ύψους 400 λιρών για κάθε νοικοκυριό δεν επαναλαμβάνεται φέτος και οι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι οι λογαριασμοί θα αυξηθούν και πάλι τον Ιανουάριο τοπυ 2024

Τα ενεργειακά χρέη γονατίζουν τα ευάλωτα νοικοκυριά

Η Citizens Advice επισήμανε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι όλο και περισσότερα νοικοκυριά καθυστερούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών.

«Οι υψηλές τιμές ενέργειας σημαίνουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να κινδυνεύουν να μείνουν πίσω τους επόμενους μήνες», διευκρίνισε η Dame Clare Moriarty, διευθύνουσα σύμβουλος της Citizens Advice.

«Η αύξηση του ανώτατου ορίου τιμών για την πληρωμή των υψηλότερων χρεών θα κάνει τους λογαριασμούς των ανθρώπων ακόμη πιο δυσβάσταχτους. Οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να είναι προς το συμφέρον όλων των καταναλωτών. Προς το παρόν, η κυβέρνηση πρέπει να παράσχει πρόσθετη στήριξη στους λογαριασμούς αυτό το χειμώνα για όσους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης National Energy Action, Adam Scorer, τόνισε ότι «το τεράστιο ποσό του ενεργειακού χρέους συνθλίβει τα ευάλωτα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση δεν μπορεί απλώς να κάνει τα στραβά μάτια και να ελπίζει για το καλύτερο. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο ενεργειακού χρέους που έχουμε δει, αυξάνεται γρήγορα και συγκεντρώνεται στα φτωχότερα νοικοκυριά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή