Μια ακόμη προσθήκη μετρά η Amazon Robotics στη φαρέτρα της, με τις δοκιμές των πρώτων ρομπότ σε μορφή ανθρώπου, που έχουν ως στόχο να απελευθερώσουν το προσωπικό της από μια σειρά εργασιών.

Η στροφή της Amazon Robotics, του τμήματος της Amazon που επικεντρώνεται στην αυτοματοποίηση των εργασιών στις αποθήκες της, δείχνει την συνέχεια των επενδύσεων στα logistic center της και τους τρόπους βελτιστοποίησης των συνθηκών παράδοσης στους πελάτες της.

Amazon: Ξεκίνησαν οι διανομές φαρμάκων με drone

Ο γίγαντας της λιανικής Amazon παρουσιάζει νέο ρομποτικό σύστημα με την ονομασία Sequoia, το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι ικανό να αποθηκεύει εμπορεύματα 75% πιο γρήγορα και βοηθά στην ταχύτερη παράδοση των παραγγελιών κατά 25%. Την ίδια στιγμή έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές της σε ένα νέο ρομπότ που ονομάζεται «Digit», με χέρια και πόδια και δυνατότητα κίνησης, ώστε να πιάνει και να χειρίζεται αντικείμενα με παρόμοιο τρόπο με τον άνθρωπο.

Ρομπότ VS ανθρώπου

Οι άγριες προθέσεις του ιντερνετικού κολοσσού απέναντι στο ανθρώπινο δυναμικό του φάνηκαν ήδη με την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων για όσους δεν επιστρέψουν στο φυσικό χώρο του γραφείου. Μετά και από την εξέλιξημε τα ανθρωποειδή ρομπότ, εκπρόσωπος των εργαζομένων επισήμανε ότι «η Amazon αντιμετωπίζει τους εργαζομένους της σαν ρομπότ εδώ και χρόνια».

«Η αυτοματοποίηση της Amazon είναι [μια] κούρσα που οδηγει με ακρίβεια στην απώλεια θέσεων εργασίας. Έχουμε ήδη δει εκατοντάδες θέσεις εργασίας να εξαφανίζονται γι’ αυτό σε κέντρα εκπλήρωσης παραγγελιών», δήλωσε ο Stuart Richards, από το βρετανικό συνδικάτο GMB.

Στον αντίποδα ο αμερικανικός κολοσσός τόνισε ότι τα ρομποτικά της συστήματα έχουν στην πραγματικότητα συμβάλει στη δημιουργία «εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας» εντός των εγκαταστάσεών της. «Αυτό περιλαμβάνει 700 κατηγορίες νέων τύπων θέσεων εργασίας, σε ειδικευμένους ρόλους, που δεν υπήρχαν στην εταιρεία προηγουμένως».

Σύμφωνα με την Amazon, διαθέτει πλέον περισσότερα από 750.000 ρομπότ που συνεργάζονται με το ανθρώπινο προσωπικό της, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται για την ανάληψη «εξαιρετικά επαναλαμβανόμενων εργασιών».

Ο επικεφαλής τεχνολόγος της Amazon Robotics, Tye Brady, διευκρίνισε ότι οι άνθρωποι είναι «αναντικατάστατοι» και αμφισβήτησε την άποψη ότι η εταιρεία θα μπορούσε να έχει πλήρως αυτοματοποιημένες αποθήκες στο μέλλον. «Οι άνθρωποι έχουν τόσο μεγάλη σημασία για τη διαδικασία εκπλήρωσης κάθε παραγγελίας – η ικανότητα να σκέφτονται σε υψηλότερο επίπεδο, η ικανότητα διάγνωσης προβλημάτων δεν αντικαθίσταται».

Με πόδια, όχι ρόδες

Αντί να χρησιμοποιεί ρόδες για να κινείται, το Digit περπατάει με δύο πόδια. Διαθέτει επίσης χέρια που μπορούν να σηκώνουν και να μετακινούν πακέτα, δοχεία, παραγγελίες πελατών και αντικείμενα.

Ο Scott Dresser της Amazon Robotics δήλωσε στο BBC ότι αυτό του επέτρεψε να «αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα σκαλοπάτια και τις σκάλες ή τα μέρη στις εγκαταστάσεις μας όπου πρέπει να κινηθεί πάνω και κάτω».

Αλλά είπε ότι το ρομπότ ήταν ένα πρωτότυπο και η δοκιμή αφορούσε το να δούμε αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με ασφάλεια με τους ανθρώπινους υπαλλήλους. «Είναι ένα πείραμα που κάνουμε για να μάθουμε λίγο περισσότερα για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κινητά ρομπότ και χειριστές στο περιβάλλον μας εδώ στην Amazon», είπε.

Ο κ. Dresser πρότεινε ότι οι φόβοι για την αντικατάσταση ανθρώπινων θέσεων εργασίας δεν ταιριάζουν με αυτό που συνέβη στην Amazon. «Η εμπειρία μας είναι ότι αυτές οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν πραγματικά θέσεις εργασίας, μας επιτρέπουν να αναπτυχθούμε και να επεκταθούμε. Και έχουμε δει πολλαπλά παραδείγματα αυτού μέσω των ρομπότ που έχουμε σήμερα. Δυστυχώς δεν λειτουργούν πάντα και χρειαζόμαστε ανθρώπους για να τα επισκευάζουν», συμπλήρωσε.

Οι επενδύσεις στα ρομπότ

Η Amazon έχει αυξήσει τη χρήση ρομπότ τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει αυξηθεί η πίεση για μείωση του κόστους. Εξάλλου η εταιρεία εξαγόρασε την Kiva Systems, μια εταιρεία κατασκευής ρομπότ για αποθήκες, έναντι 775 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από μια δεκαετία.  Τον Ιούνιο, η εταιρεία παρουσίασε ένα μηχάνημα μεταφοράς δεμάτων που ονομάζεται Proteus, το οποίο ανέφερε ως το πρώτο πλήρως αυτόνομο κινούμενο ρομπότ της. Έχει επίσης αναπτύξει και άλλα ρομπότ που μπορούν να βοηθήσουν στην ταξινόμηση και τη μετακίνηση πακέτων.

Ενώ μετά την έναρξη της συνεργασίας της με την βελγική εταιρεία Cloostermans, που κατασκευάζει τεχνολογικά συστήματα που χρησιμοποιούνται σε αποθήκες, το 2019 προχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2022 στην πλήρη εξαγορά της.

Μάλιστα, η εταιρεία χρησιμοποιεί ήδη ρομπότ με ρόδες για τη μετακίνηση των εμπορευμάτων στις αποθήκες της και έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί drones για την παράδοση φαρμάκων της υπηρεσίας Amazon Pharmacy στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης