Η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα ξεπέρασε τις προβλέψεις, καθώς ενισχύθηκε  από την αύξηση των λιανικών πωλήσεων στο τέλος του τρίτου τριμήνου και από τη δέσμη των κυβερνητικών μέτρων που έχουν στόχο την τόνωση της οικονομίας.

Η ζήτηση των νοικοκυριών ήταν επίσης ισχυρή στις ΗΠΑ και πιθανώς συνέβαλε στον ισχυρότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Εν τω μεταξύ, τα επίμονα βιομηχανικά προβλήματα αναμένεται να οδηγήσουν τη γερμανική οικονομία, τη μεγαλύτερη της Ευρώπης ,σε άλλη μια ύφεση φέτος.

ΗΠΑ: Στα 1,695 τρισ. δολάρια εκτοξεύτηκε το έλλειμμα

Ακολουθούν οι σημαντικότερες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία όπως τις σταχυολόγησε το Bloomberg :

Ασία

Η οικονομία της Κίνας απέκτησε δυναμική το περασμένο τρίμηνο, καθώς οι άνθρωποι αύξησαν τις δαπάνες τους σε όλους τους τομείς, από εστιατόρια και αλκοόλ μέχρι αυτοκίνητα, αντισταθμίζοντας την επιβάρυνση από την κρίση των ακινήτων και θέτοντας τον ετήσιο στόχο του Πεκίνου για την ανάπτυξη σε απόσταση αναπνοής.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ενέτεινε τις προσπάθειες για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και την πώληση χρέους, χορηγώντας τη μεγαλύτερη ένεση μετρητών από το 2020 με μονοετή δάνεια. Η διάχυση επιπλέον μετρητών στην οικονομία θα προσφέρει την πολυαναμενόμενη ώθηση στην ανάπτυξη της Κίνας, η οποία δοκιμάζεται από την έλλειψη ζήτησης και την ύφεση στην αγορά ακινήτων φέτος.

Ο υπουργός Εμπορίου της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές γραφίτη εάν οι πρόσφατα ενισχυμένοι έλεγχοι εξαγωγών της Κίνας για το βασικό υλικό που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων προκαλέσουν σοβαρή έλλειψη.

Ευρώπη

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιβραδύνθηκε όπως προβλεπόταν τον Σεπτέμβριο, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου αντιστάθμισε τις πτωτικές πιέσεις από το κόστος των τροφίμων. Η αστοχία ενισχύει την υπόθεση ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αφήσει τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών για το προσεχές μέλλον.

Η Γερμανία δεν θα ξεφύγει από μια δεύτερη ύφεση φέτος, καθώς η οικονομία που θεωρείται εδώ και καιρό η ατμομηχανή της Ευρώπης χωλαίνει λόγω της συνεχιζόμενης βιομηχανικής αδυναμίας, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Οι συλλογικές προβλέψεις υποδηλώνουν ότι η Γερμανία θα έχει υποστεί πέντε συνεχόμενα τρίμηνα χωρίς καθόλου επέκταση.

Οι επιπλέον δαπάνες για συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος δανεισμού θα εμποδίσουν την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτύχει τους στόχους της για το κλίμα και να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της, σύμφωνα με μελέτη της Scope Ratings. Οι αυξανόμενες κοινωνικές, πράσινες και στρατιωτικές δαπάνες και τα υψηλότερα επιτόκια αναμένεται να επιδεινώσουν τα ελλείμματα των κρατών μελών της ΕΕ κατά περίπου 4,5% της ΑΕΠ κατά μέσο όρο έως το 2030.

ΗΠΑ

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ξεπέρασαν όλες τις προβλέψεις και η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε τον περασμένο μήνα, δίνοντας νέες ενδείξεις για την ανθεκτικότητα του αμερικανικού καταναλωτή. Ως εκ τούτου πολλοί οικονομολόγοι αναθεώρησαν θετικά τις προβλέψεις για το το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου. Η κυβέρνηση ανακοινώνει την πρώτη της εκτίμηση για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του τρίτου τριμήνου την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε  αίτημα ύψους σχεδόν 106 δισ. δολαρίων για έκτακτα κονδύλια για τον εξοπλισμό του Ισραήλ και της Ουκρανίας και για την ενίσχυση των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού. Το μεγαλύτερο μέρος του συμπληρωματικού αιτήματος – και ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο – είναι το αίτημα ύψους 61,4 δισ. δολαρίων για βοήθεια ενός έτους προς την Ουκρανία στην προσπάθειά της να ανατρέψει την εισβολή της Ρωσίας. Ο Λευκός Οίκος ζητά επίσης 14,3 δισ. δολάρια για την ενίσχυση της άμυνας του Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι Αμερικανοί γνώρισαν αύξηση ρεκόρ στην καθαρή τους περιουσία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θέτοντας τις βάσεις για οικονομική ανθεκτικότητα το 2023. Η προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό διάμεση καθαρή αξία αυξήθηκε κατά 37% από το 2019 έως το 2022, η μεγαλύτερη τριετής αύξηση στα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από το 1989.

Αναδυόμενες αγορές

Ο επόμενος πρόεδρος της Αργεντινής θα αναλάβει την εξουσία εν μέσω μιας οικονομικής έκτακτης ανάγκης – κάτι που είναι συνηθισμένο σε μια από τις πιο δυσλειτουργικές οικονομίες του κόσμου. Αν η οικονομία συρρικνωθεί φέτος όπως αναμένεται, αυτό θα σημαίνει ότι η οικονομία έχει συρρικνωθεί σχεδόν στα μισά χρόνια από το 1980.

Σε ολόκληρη την Αμερική, οι κυβερνήσεις έχουν αναπτύξει στρατεύματα και έχουν υψώσει φράγματα για να προσπαθήσουν να ανακόψουν την έξοδο 7,7 εκατ. κατοίκων της Βενεζουέλας από το άλλοτε πλούσιο πετροκράτος. Στη Βραζιλία, υποδέχονται τους νεοεισερχόμενους με ανοιχτές αγκάλες.

Κόσμος

Η Τράπεζα Ινδονησίας αύξησε το επιτόκιο επαναγοράς επτά ημερών σε νέο υψηλό τετραετίας, κάτι που είχε προβλέψει μόνο ένας από τους 31 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg. Ο διοικητής της Τράπεζας της Κορέας Rhee Chang-yong προειδοποίησε για τον κίνδυνο νευρικότητας της αγοράς που προέρχεται από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, αφού η κεντρική τράπεζα έμεινε στάσιμη στα επιτόκια. Η Τυνησία πραγματοποίησε επίσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]