Η διεθνής μετανάστευση προς τις πλούσιες χώρες έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών πέρυσι, λόγω των παγκόσμιων ανθρωπιστικών κρίσεων και της ζήτησης για εργάτες, ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

Ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι εκτιμά ότι 6,1 εκατομμύρια νέοι μόνιμοι μετανάστες μετακόμισαν στις 38 χώρες μέλη του πέρυσι, 26% περισσότεροι από το 2021 και 14% υψηλότεροι από το 2019, πριν η πανδημία φέρει αναγκαστική παύση σε πολλές διασυνοριακές μετακινήσεις.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2023 υποδηλώνουν περαιτέρω αύξηση, ανέφερε ο ΟΟΣΑ, υποδεικνύοντας ότι η περσινή αύξηση δεν ήταν μόνο μια ανάκαμψη μετά την Covid.

«Νόμιμη μετανάστευση για κάλυψη κενών θέσεων εργασίας»

Ακόμα περισσότεροι

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, ο αριθμός αυτός δεν περιελάμβανε επιπλέον 4,7 εκατομμύρια εκτοπισμένους Ουκρανούς που ζούσαν σε χώρες του ΟΟΣΑ από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, την αύξηση της προσωρινής μετανάστευσης για εργασία ή ένα ρεκόρ 1,9 εκατομμυρίων αδειών που εκδόθηκαν σε διεθνείς φοιτητές — με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων φοιτητών να πηγαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τόσο οι ανθρωπιστικές όσο και οι σχετικές με την εργασία ροές ανθρώπων φαίνεται ότι θα συνεχιστούν σε υψηλά επίπεδα, με τις τελευταίες να αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο μερίδιο της συνολικής μετανάστευσης, λόγω της εκτεταμένης έλλειψης εργαζομένων, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

«Οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ αντιμετωπίζουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού», δήλωσε ο José Luis Escrivá, υπουργός της Ισπανίας αρμόδιος για τη μετανάστευση, κατά την παρουσίαση της έκθεσης του ΟΟΣΑ. «Η κατάσταση μπορεί μόνο να χειροτερέψει στο μέλλον».

Απλώς για να σταθεροποιήσει τον πληθυσμό της, δεδομένων των δημογραφικών τάσεων, η ΕΕ θα χρειαζόταν τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ανθρώπους να έρχονται από το εξωτερικό τα επόμενα 25 χρόνια, είπε ο Escrivá, προσθέτοντας ότι αυτό δημιούργησε «μια απόλυτη ανάγκη» για σημαντική μετανάστευση «απλώς για τη διατήρηση του κράτους πρόνοιας».

Η ανθρωπιστική μετανάστευση προς τη Γερμανία και τις ΗΠΑ – τις δύο πρώτες χώρες για χορήγηση ασύλου – σχεδόν διπλασιάστηκε το 2022, με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων να προέρχεται από τη Βενεζουέλα, την Κούβα, το Αφγανιστάν και τη Νικαράγουα.

Μόνιμη εγκατάσταση

Η μετανάστευση εργατικού δυναμικού μέσω οδών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μόνιμη εγκατάσταση έφτασε σε υψηλό 15 ετών σε πολλές χώρες, ανέφερε ο ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπήρξε αύξηση 59% στη Γερμανία, 39% στις ΗΠΑ και 26% στη Γαλλία. Οι εισροές στη Νέα Ζηλανδία, εν τω μεταξύ, ήταν τριπλάσιες από το προηγούμενο ρεκόρ, λόγω μιας εφάπαξ πολιτικής που επιτρέπει την προσωρινή διαμονή σε μετανάστες που αναζητούν εργασία.

Αυτό αντιστάθμισε την βραδύτερη ανάκαμψη μετά την πανδημία στις ροές εργαζομένων εντός της ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ και μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, και σήμαινε ότι η μετανάστευση που σχετίζεται με την εργασία αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το ένα πέμπτο της διασυνοριακής μετακίνησης, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα