Βελτίωση για τρίτο μήνα κατέγραψαν τον Νοέμβριο οι επιχειρηματικές προοπτικές της Γερμανίας, γεγονός που δείχνει ότι η οικονομική «ατμομηχανή» της Ευρώπης που έχει υπεισέλθει σε ύφεση, βρίσκεται πιθανώς σε τροχιά αναθέρμανσης.

Γερμανία: Πώς έπεσε θύμα του ίδιου της του εαυτού – Το αυτογκόλ με το φρένο χρέους

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo αυξήθηκε σε υψηλό έξι μηνών στο 85,2, ενώ ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης για το επιχειρηματικό κλίμα.

«Το κλίμα μεταξύ των γερμανικών επιχειρήσεων έχει βελτιωθεί ελαφρώς», ανέφερε ο πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φούεστ σε δήλωσή του την Παρασκευή. «Η γερμανική οικονομία σταθεροποιείται, αν και σε χαμηλό επίπεδο».

Ένα φωτεινό σημείο

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα φωτεινό σημείο σε μια ζοφερή περίοδο για μια χώρα που υποφέρει τόσο από πολιτικές αναταραχές όσο και από αδύναμη επέκταση. Η γερμανική οικονομία ωστόσο δυσκολεύεται να ανακάμψει από την ύφεση που προκλήθηκε από την εκτόξευση της τιμής της ενέργειας τον προηγούμενο χειμώνα και τώρα βιώνει τις αυξανόμενες επιπτώσεις του υψηλότερου κόστους δανεισμού. Η Γερμανία είναι η μόνη μεγάλη οικονομία για την οποίαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι θα συρρικνωθεί.

Της αναφοράς του Ifo είχε προηγηθεί άλλη έκθεση που επιβεβαίωσε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, επιβαρυνόμενο από την πτώση των καταναλωτικών δαπανών κατά 0,3%.

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας και η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό αντίβαρο για την υπερμεγέθη μεταποιητική βάση της Γερμανίας. Αρκετές μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να μειώνουν το κόστος ενώ η εταιρεία παραγωγής χημικών BASF σχεδιάζει να μειώσει τις επενδύσεις κατά σχεδόν 15% τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

«Σημαντική αδυναμία»

Από τις εν λόγω έρευνες προκύπτει ότι ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες, αν και τα σημάδια βελτίωσης της πορείας της γερμανικής οικονομίας δείχνουν ότι πιθανότατα θα υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη το επόμενο έτος.

Πάντως τα υψηλά επιτόκια συνεχίζουν να επιβαρύνουν έντονα και τη ζήτηση, με τον αντίκτυπο στην οικονομία να μην έχει ακόμα φανεί σε όλο του το μέγεθος. Όπως σημειώνει το Bloomberg επικαλόμενο την ΕΚΤ, δεν θα πρέπει να αναμένεται σύντομα χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών, παρά τη δραστική επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,9% τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή