Σε αναβάθμιση των προοπτικών των ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος Fitch Ratings, απόρροια της πρόσφατης αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα την 1η Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση των τραπεζών έπεται της αξιολόγησης της οικονομίας, με μόνη εξαίρεση τελευταία να αποτελείο ο οίκος Standard & Poor’s, ο οποίος δεν έχει αναβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες.

Ο οίκος Fitch πάντως, αναβάθμισε σε θετικό από σταθερό το outlook των Εurobank, Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις παραμένουν «BB» για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank, και «ΒΒ-» για την Alpha Bank και την Πειραιώς.

Fitch: Αναπάντεχες… αναβαθμίσεις της Εθνικής, της Eurobank, της Πειραιώς και της Alpha Bank

Ο λόγος της αναβάθμισης είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs), αλλά και την βελτίωση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, με την αρωγή των υψηλότερων επιτοκίων.

Η αναθεώρηση του Outlook αντανακλά την άποψη της Fitch ότι η απόκτηση αξιολόγησης επενδυτικού βαθμού από την Ελλάδα θα είναι επωφελής για τον κλάδο των ελληνικών τραπεζών βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα της χώρας, βοηθώντας τελικά τις τράπεζες να αυξήσουν τον όγκο των εσόδων χωρίς να διακυβεύονται τα προφίλ κινδύνου τους. Σε συνδυασμό με τη διαρκή βελτιωμένη οικονομική εμπιστοσύνη και την ισχυρή επενδυτική απόδοση, αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης του κλάδου εντός του ορίζοντα αξιολόγησης.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή πρόσβαση στη χονδρική αγορά χρέους για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα πρέπει να υποστηρίζει την ικανότητα της τράπεζας να ανταποκρίνεται και να παραμένει συμβατή με την τελική ελάχιστη απαίτησή της για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL). Όλες αυτές οι εξελίξεις θα πρέπει τελικά να επηρεάσουν θετικά την εκτίμησή μας για το προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας της τράπεζας.

Για την Εθνική

Μια πιο ευνοϊκή αξιολόγηση θα πρέπει να υποστηρίξει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της Εθνικής, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας και την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων.

Η αναβάθμιση του δημοσίου μειώνει επίσης τους κινδύνους από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο εγχώριων κρατικών ομολόγων της τράπεζας (πάνω από το 90% του κεφαλαίου Common Equity Tier 1 (CET1) στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023). Σε συνδυασμό με τον δείκτη διαχειρίσιμου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της Εθνικής Τράπεζας 4% (εξαιρουμένων των ανώτερων τίτλων των ιδίων τιτλοποιήσεων NPE από τον παρονομαστή) και του υψηλού δείκτη κάλυψης NPE περίπου 90% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, αυτό οδήγησε σε αναθεώρηση της αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού της τράπεζας σε «bb-» από «b+».

Η εκτίμησή στηρίζεται στην προσδοκία ότι η τάση της Εθνικής για ικανοποιητική απόδοση ποιότητας ενεργητικού θα συνεχιστεί, υποστηριζόμενη από μειωμένους συστημικούς κινδύνους και συνεχή οικονομική ανάπτυξη.

Για την Alpha Bank

Μια πιο ευνοϊκή αξιολόγηση θα πρέπει να υποστηρίξει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της Alpha Bank, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας και την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων.

Η αναβάθμιση του δημοσίου μειώνει επίσης τους κινδύνους από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο εγχώριων κρατικών ομολόγων της τράπεζας (περίπου 1,7 φορές το κεφάλαιο Common Equity Tier 1 (CET1) στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023) και τους συστημικούς κινδύνους ποιότητας του ενεργητικού. Η τελευταία και η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα υποστηρίζουν την προσδοκία ότι η Alpha θα συνεχίσει να έχει ικανοποιητικές επιδόσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και θα μειώσει τον δείκτη προβληματικών περιουσιακών στοιχείων της (που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και καθαρά περιουσιακά στοιχεία, και εξαιρεί τους ανώτερους τίτλους των τιτλοποιήσεων NPE από τον παρονομαστή) έως τα μεσαία μονοψήφια μέχρι το τέλος του 2025, που αντικατοπτρίζεται στις θετικές προοπτικές για την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού.

Για την Πειραιώς

Μια πιο ευνοϊκή αξιολόγηση θα πρέπει να υποστηρίξει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της Πειραιώς, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας και την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων.

Η αναβάθμιση του δημοσίου μειώνει επίσης τους κινδύνους από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο εγχώριων κρατικών ομολόγων της τράπεζας (περίπου 2,2 φορές το κεφάλαιο Common Equity Tier 1 (CET1) στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023) και τους συστημικούς κινδύνους ποιότητας του ενεργητικού. Το τελευταίο και η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα υποστηρίζουν την προσδοκία μας ότι η Πειραιώς θα συνεχίσει να έχει ικανοποιητικές επιδόσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και θα μειώσει τον δείκτη προβληματικών περιουσιακών στοιχείων της (που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και καθαρά περιουσιακά στοιχεία, και εξαιρεί τους ανώτερους τίτλους των τιτλοποιήσεων NPE από τον παρονομαστή) έως τα μεσαία μονοψήφια μέχρι το τέλος του 2025, που αντικατοπτρίζεται στις θετικές προοπτικές για την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού.

Για την Eurobank

Μια πιο ευνοϊκή αξιολόγηση θα πρέπει να υποστηρίξει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της  Eurobank, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας και την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων.

Η αναβάθμιση του δημοσίου μειώνει επίσης τους κινδύνους από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο εγχώριων κρατικών ομολόγων της τράπεζας (περίπου το 70% των κοινών μετοχικών κεφαλαίων Tier 1 (CET1) στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023). Σε συνδυασμό με τον δείκτη διαχειρίσιμου μη εξυπηρετούμενου ανοίγματος (NPE) της Eurobank 5,5% (εξαιρουμένων των ανώτερων τίτλων ιδίων τιτλοποιήσεων NPE από τον παρονομαστή) και του επαρκούς δείκτη κάλυψης NPE 72% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023, αυτό οδήγησε σε αναθεώρηση της της ποιότητας του ενεργητικού της τράπεζας σε «bb-» από «b+».

Η εκτίμηση της Fitch στηρίζεται στην προσδοκία ότι η τάση της Eurobank για ικανοποιητική απόδοση ποιότητας ενεργητικού θα συνεχιστεί, υποστηριζόμενη από μειωμένους συστημικούς κινδύνους και συνεχή οικονομική ανάπτυξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τράπεζες