Στο ζήτημα των προκαταβολών αποζημιώσεων προς τους αγρότες, της διαχείρισης υδάτων, στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και τον τρόπο λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

Λευτέρης Αυγενάκης: Καινοτομία και νέες γονιδιωματικές τεχνικές αλλά με κανόνες

Κατά τη δευτερολογία του στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό, απαντώντας σε παρατήρηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου για το θέμα των προκαταβολών, ο Λευτέρης Αυγενάκης τον κάλεσε να απαντήσει αν του Κομμουνιστικό Κόμμα είναι υπέρ ή κατά των προκαταβολών. «Αποφασίστε τι θέλετε γιατί έχετε μπερδευτεί. Εμείς ως υπεύθυνη κυβέρνηση, θα κάνουμε ό,τι είναι σωστό και χρήσιμο και αναγκαίο για τους Έλληνες αγρότες. Αρέσει ή δεν αρέσει. Τελεία και παύλα. Στο Θεσσαλικό κάμπο δώσαμε γενναίες προκαταβολές αποζημιώσεων που τελικά θα φθάσουν τα 260 εκατ. ευρώ. Τις προκαταβολές τις έχουν αγκαλιάσει οι αγρότες και γι’ αυτό δεν άκουσαν τις σειρήνες σας για να βγουν στους δρόμους. Δυστυχώς σας σνόμπαρε. Η ξύλινη γλώσσα, ο μηδενισμός και η απαξίωση και όλη αυτή η μαυρίλα που επιχειρείτε να παρουσιάσετε, έχει πάρα πολύ μικρό ακροατήριο».

Για την διαχείριση των υδάτων, είπε ότι υπάρχουν περί τους 420 ΤΟΕΒ σε όλη την Ελλάδα. Δεν τους παρακολουθεί κανείς και καμία εικόνα πώς λειτουργούν. Το μόνο που υπάρχει είναι ένα Βασιλικό Διάταγμα του 1958. Αυτό πρέπει να τελειώσει.

Απευθυνόμενος στον Βασίλη Κόκκαλη του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ποτέ δεν τον έχει καλέσει η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και τόνισε ότι ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο και είναι στη διάθεση των βουλευτών να απαντήσει για τα πάντα.

ΕΛΓΑ και φορολογία

Απευθυνόμενος στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη είπε ότι χαίρεται για τη διαπίστωσή του ότι ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν είναι σωστός. Και συμφωνεί και ο ίδιος. «Μπράβο! Αλλά αυτός ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ έχει αφετηρία το 2010, δια χειρός Σκανδαλίδη – Μπατζελή. Είναι ο Νόμος 3817. Σωστά λοιπόν πρέπει να αλλάξει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ. Θα τον αλλάξουμε λοιπόν και είμαστε στην τελική ευθεία. Ναι υπάρχουν κίνδυνοι που δεν συμπεριλαμβάνονται. Οι τρεις προκάτοχοί μου Βορίδης, Λιβανός και Γεωργαντάς, έκαναν μια προετοιμασία και σε ελάχιστες ημέρες βγάζουμε στον αέρα, μετά από διαβούλευση με όλο το αγροτικό σύστημα της χώρας, τον νέο κανονισμό, που βεβαίως θα περιλαμβάνει πολλούς κινδύνους και περισσότερες καλύψεις και θα απαντά σε όλα αυτά που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση. Μη βιάζεστε. Είμαστε απολύτως συνεπείς σε όσα είπαμε στις Προγραμματικές δηλώσεις, παρά τις δυσκολίες».

Για τη Θεσσαλία, είπε ότι ο κόσμος βλέπει «μια κυβέρνηση συνεπή που με μπροστάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήμασταν εκεί νύχτα μέρα. Και θα είμαστε εκεί μέχρι να ξαναπάρει μπροστά ο Θεσσαλικός κάμπος».

Για τους κτηνοτρόφους και απευθυνόμενος στον Βασίλη Κόκκαλη, θύμισε ότι το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατήργησε την Επιστροφή του Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. «Δεν άκουσα όμως να πείτε μια θετική κουβέντα που δώσαμε 76 εκατομμύρια εφέτος για της επιστροφή του ΕΦΚ. Θυμάστε ότι τον καταργήσατε; Θυμάστε ότι φορολογούσατε από το πρώτο ευρώ ακόμα και τις ενισχύσεις; Πού ήσασταν τότε; Ο κόσμος όμως δεν ξεχνά. Θυμάται».

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Σχολιάζοντας όσα είπε ο Μιχάλης Κατρίνης του ΠΑΣΟΚ, είπε: «Μάλλον οι πηγές πληροφόρησης είναι από κάτι παλιούς, απαρχαιωμένους, μηδενισμένους αγροτοσυνδικαλιστές που έριξαν στα βράχια το συνεταιριστικό κίνημα, το οποίο γονάτισε χωρίς να πληρώσει κανείς. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ναι, υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό τομέα. Ναι, υπάρχουν ζητήματα που αγχώνουν τους νέους και κυρίως αυτούς που σκέφτονται για να ασχοληθούν με τη γη».

Σε παρατήρηση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ότι «ο Οργανισμός όπως λειτουργεί σήμερα δεν μας εκπροσωπεί. Ο πρόεδρος πρέπει να φύγει «χθες». Γι΄ αυτό ζήτησα και την παραίτησή του. Για να γίνει μια σωστή οργάνωση, λειτουργία σύγχρονη η οποία θα απαντά και στις υποδείξεις της ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε άμεσα. Γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαχειρίζεται 2,8 δισ. ευρώ ετησίως. Και έχει ονοματεπώνυμο ο πρόεδρος και κάποια διοικητικά στελέχη, αριστερής κατεύθυνσης. Είμαστε ξεκάθαροι.  Δεν κρυβόμαστε  πίσω από το πρόσωπό μας. Θα βάλουμε τάξη. Θα υπάρχει διαφάνεια, θα υπάρχει συνέπεια στην κατανομή των ενισχύσεων»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO