Στο ζήτημα των προκαταβολών αποζημιώσεων προς τους αγρότες, της διαχείρισης υδάτων, στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και τον τρόπο λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.
Λευτέρης Αυγενάκης: Καινοτομία και νέες γονιδιωματικές τεχνικές αλλά με κανόνες
Κατά τη δευτερολογία του στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό, απαντώντας σε παρατήρηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου για το θέμα των προκαταβολών, ο Λευτέρης Αυγενάκης τον κάλεσε να απαντήσει αν του Κομμουνιστικό Κόμμα είναι υπέρ ή κατά των προκαταβολών. «Αποφασίστε τι θέλετε γιατί έχετε μπερδευτεί. Εμείς ως υπεύθυνη κυβέρνηση, θα κάνουμε ό,τι είναι σωστό και χρήσιμο και αναγκαίο για τους Έλληνες αγρότες. Αρέσει ή δεν αρέσει. Τελεία και παύλα. Στο Θεσσαλικό κάμπο δώσαμε γενναίες προκαταβολές αποζημιώσεων που τελικά θα φθάσουν τα 260 εκατ. ευρώ. Τις προκαταβολές τις έχουν αγκαλιάσει οι αγρότες και γι’ αυτό δεν άκουσαν τις σειρήνες σας για να βγουν στους δρόμους. Δυστυχώς σας σνόμπαρε. Η ξύλινη γλώσσα, ο μηδενισμός και η απαξίωση και όλη αυτή η μαυρίλα που επιχειρείτε να παρουσιάσετε, έχει πάρα πολύ μικρό ακροατήριο».
Για την διαχείριση των υδάτων, είπε ότι υπάρχουν περί τους 420 ΤΟΕΒ σε όλη την Ελλάδα. Δεν τους παρακολουθεί κανείς και καμία εικόνα πώς λειτουργούν. Το μόνο που υπάρχει είναι ένα Βασιλικό Διάταγμα του 1958. Αυτό πρέπει να τελειώσει.
Απευθυνόμενος στον Βασίλη Κόκκαλη του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ποτέ δεν τον έχει καλέσει η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και τόνισε ότι ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο και είναι στη διάθεση των βουλευτών να απαντήσει για τα πάντα.
ΕΛΓΑ και φορολογία
Απευθυνόμενος στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη είπε ότι χαίρεται για τη διαπίστωσή του ότι ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν είναι σωστός. Και συμφωνεί και ο ίδιος. «Μπράβο! Αλλά αυτός ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ έχει αφετηρία το 2010, δια χειρός Σκανδαλίδη – Μπατζελή. Είναι ο Νόμος 3817. Σωστά λοιπόν πρέπει να αλλάξει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ. Θα τον αλλάξουμε λοιπόν και είμαστε στην τελική ευθεία. Ναι υπάρχουν κίνδυνοι που δεν συμπεριλαμβάνονται. Οι τρεις προκάτοχοί μου Βορίδης, Λιβανός και Γεωργαντάς, έκαναν μια προετοιμασία και σε ελάχιστες ημέρες βγάζουμε στον αέρα, μετά από διαβούλευση με όλο το αγροτικό σύστημα της χώρας, τον νέο κανονισμό, που βεβαίως θα περιλαμβάνει πολλούς κινδύνους και περισσότερες καλύψεις και θα απαντά σε όλα αυτά που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση. Μη βιάζεστε. Είμαστε απολύτως συνεπείς σε όσα είπαμε στις Προγραμματικές δηλώσεις, παρά τις δυσκολίες».
Για τη Θεσσαλία, είπε ότι ο κόσμος βλέπει «μια κυβέρνηση συνεπή που με μπροστάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήμασταν εκεί νύχτα μέρα. Και θα είμαστε εκεί μέχρι να ξαναπάρει μπροστά ο Θεσσαλικός κάμπος».
Για τους κτηνοτρόφους και απευθυνόμενος στον Βασίλη Κόκκαλη, θύμισε ότι το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατήργησε την Επιστροφή του Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. «Δεν άκουσα όμως να πείτε μια θετική κουβέντα που δώσαμε 76 εκατομμύρια εφέτος για της επιστροφή του ΕΦΚ. Θυμάστε ότι τον καταργήσατε; Θυμάστε ότι φορολογούσατε από το πρώτο ευρώ ακόμα και τις ενισχύσεις; Πού ήσασταν τότε; Ο κόσμος όμως δεν ξεχνά. Θυμάται».
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Σχολιάζοντας όσα είπε ο Μιχάλης Κατρίνης του ΠΑΣΟΚ, είπε: «Μάλλον οι πηγές πληροφόρησης είναι από κάτι παλιούς, απαρχαιωμένους, μηδενισμένους αγροτοσυνδικαλιστές που έριξαν στα βράχια το συνεταιριστικό κίνημα, το οποίο γονάτισε χωρίς να πληρώσει κανείς. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ναι, υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό τομέα. Ναι, υπάρχουν ζητήματα που αγχώνουν τους νέους και κυρίως αυτούς που σκέφτονται για να ασχοληθούν με τη γη».
Σε παρατήρηση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ότι «ο Οργανισμός όπως λειτουργεί σήμερα δεν μας εκπροσωπεί. Ο πρόεδρος πρέπει να φύγει «χθες». Γι΄ αυτό ζήτησα και την παραίτησή του. Για να γίνει μια σωστή οργάνωση, λειτουργία σύγχρονη η οποία θα απαντά και στις υποδείξεις της ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε άμεσα. Γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαχειρίζεται 2,8 δισ. ευρώ ετησίως. Και έχει ονοματεπώνυμο ο πρόεδρος και κάποια διοικητικά στελέχη, αριστερής κατεύθυνσης. Είμαστε ξεκάθαροι. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόσωπό μας. Θα βάλουμε τάξη. Θα υπάρχει διαφάνεια, θα υπάρχει συνέπεια στην κατανομή των ενισχύσεων»
Latest News
Απειλείται η επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας
Η ένταξη του αρνιού στο «καλάθι» της νοικοκυράς πλήγμα για τους κτηνοτρόφους, τονίζει ο ΣΕΚ – Οικονομική καταστροφή η συμφωνία Mercosur
Την ανάκληση «αντισυνταγματικής» και «παράνομης» εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά η ΕΘΕΑΣ
«Πρόκειται για παράνομη και καταχρηστική άσκηση εξουσίας και αρμοδιότητας που δεν έχει ανατεθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ», τονίζει η ΕΘΕΑΣ
«Βόμβα» το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών - Οι απώλειες στην οικονομία και τι ζητά η αγορά
Εγκληματικά κυκλώματα βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να καρπωθούν τα οφέλη της φοροαποφυγής από τα αλκοολούχα ποτά
Παρατάσσουν οι αγρότες τα τρακτέρ στις πλατείες - Τι λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ
Τι οδηγεί ξανά τους αγρότες στο δρόμο εξηγεί στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) Κώστας Τζέλλας
Τι προβλέπει η αγορά για τη γεωργία έως το 2035 - Τι αλλάζει
Η ΕΕ παραμένει καθαρός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων - Η κλιματική αλλαγή, οι ανησυχίες και οι αλλαγές στην κατανάλωση
Στα 255 εκατ. ευρώ η εξισωτική αποζημίωση – Οι εντάξεις
Πώς κατανέμεται η συνολική δημόσια δαπάνη ανά δράση - Οι δικαιούχοι για την εξισωτική αποζημίωση και οι υποχρεώσεις
Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΚΑΠ
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω απλοποίηση της νέας ΚΑΠ», είπε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτης
Να μπουν προτεραιότητα οι δράσεις της ΚΑΠ που θα στηρίξουν παραγωγή και αγρότες
H 4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΣΣ ΚΑΠ πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα – Τι κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ
Πώς υπολογίζεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο [πίνακες]
Πήραν ΦΕΚ οι όροι και η διαδικασία της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 42,5 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Έρχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις - Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δηλώνει ότι η ΚΑΠ ύψους 387 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβει τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες