Πέρασε από το ουκρανικό κοινοβούλιο η έγκριση νομοσχεδίου που προτείνει τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης, το οποίο κατατέθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Ντένις Σμιχαλ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ο πόλεμος με τη Ρωσία άφησε πολλούς ανθρώπους με διαταραχή μετατραυματικού στρες και η μαριχουάνα, εφόσον χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς, θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο ανακούφισης.

ΗΠΑ: «Μαύρη λίστα» με τράπεζες που βοηθούν στη χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας

Ο νόμος θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ μετά από έξι μήνες και επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους στην παραγωγή και διανομή κάνναβης. Η ιατρική συνταγή θα είναι απαραίτητη, ενώ η ψυχαγωγική χρήση της εξακολουθεί να απαγορεύεται και παραμένει ποινικό αδίκημα.

Η πρώτη φορά ήρθε στη Βουλή

Η χώρα της ανατολικής Ευρώπης προσπάθησε για πρώτη φορά να νομιμοποιήσει την κάνναβη το 2019. Ο πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε εκφράσει την υποστήριξή στη νομιμοποίηση της ιατρικής μαριχουάνας όμως το νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους.

Ένα χρόνο αργότερα, η Ουκρανία διεξήγαγε ένα μη δεσμευτικό εθνικό δημοψήφισμα. Ένα από τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος ήταν: «Υποστηρίζετε τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς – για βαρέως πάσχοντες ασθενείς;». Σχεδόν το 65% εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υποστηρίζει τη νομιμοποίηση, ενώ το 29% απάντησε αρνητικά.

Η Ουκρανία νομιμοποίησε εν μέρει τη χρήση συνθετικών χημικών ουσιών που μοιάζουν με κάνναβη, όπως η dronabinol και η nabilone, καθώς και το εκχύλισμα κάνναβης nabiximol, για ιατρικούς σκοπούς το 2022.

Η Ουκρανική Ένωση Ιατρικής Κάνναβης υπολογίζει τον αριθμό των πιθανών καταναλωτών ιατρικής κάνναβης σε 2 εκατομμύρια άτομα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν