Νέες αυξήσεις στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων φέρνει το 2024. Οι δύο αποφάσεις που θα ανεβάσουν τους μισθούς είναι η αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου το Μάιο του 2024, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ψηφιστεί, ενώ από 1ης Ιανουαρίου 2024 αίρεται χωρίς αναδρομικότητα η αναστολή του επιδόματος προϋπηρεσίας στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Επιπλέον η αυξανόμενη στενότητα στην αγορά εργασίας αναμένεται να ασκήσει πίεση για άνοδο των αμοιβών ώστε οι επιχειρήσεις να προσλάβουν ή να διατηρήσουν το υπάρχον προσωπικό.

Τράπεζα της Ελλάδας: Επιβραδύνεται η αύξηση των μέσων μισθών το 2024

Οι στόχοι των 950 και 1.500 ευρώ

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ στο τέλος του 2027.

Για τον κατώτατο αυτό σημαίνει μια αύξηση περίπου 5,5% το χρόνο στον κατώτατο μισθό για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Από το 2019 έως και σήμερα, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σωρευτικά κατά 20%, από 650 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019, αυξήθηκε στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, στα 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και στα 780 ευρώ τον Απρίλιο του 2023 (συνολική αύξηση 130 ευρώ).

Η Ελλάδα με την τελευταία αύξηση ανέβηκε στην 10η θέση μεταξύ των 22 χωρών – μελών της ΕΕ που έχουν κατώτατο μισθό, από την 13η θέση προηγουμένως ενώ εάν ο κατώτατος μισθός φθάσει τα 950 ευρώ όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση , η Ελλάδα θα ανέβει άλλες δύο θέσεις στην Ευρωπαϊκή κατάταξη και θα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τους υψηλότερους κατώτατους μισθούς.

Πόσο απέχει, ο μέσος μισθός από τα 1.500 ευρώ;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, ο μέσος μικτός μισθός από τα 1.043,46 ευρώ (και 1.217,37 ευρώ εάν υπολογίσουμε και τα δώρα) που ήταν το 2019, πλέον βρίσκεται στα 1.184,35 ευρώ (και 1,381,74 ευρώ με τα δώρα αντίστοιχα). Κάτι που σημαίνει πως σημειώθηκε μια αύξηση κοντά στο 14% σε σχέση με το 2019, παρόλο που μεσολάβησαν δύο τεράστιες κρίσεις, αυτή της πανδημίας αλλά και η ενεργειακή κρίση, που ακόμα υποβόσκει.

Για να φτάσουμε στα 1.500 ευρώ -εάν υποθέσουμε τον μέσο μισθό, χωρίς να προσθέσουμε και τα δώρα- θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να υπάρξει μια αύξηση κοντά στο 26%. Δηλαδή, αύξηση μεγαλύτερη από αυτή που συντελέστηκε την προηγούμενη τετραετία. Τώρα, εάν τα 1.500 ευρώ αφορούν τον μέσο μισθό μαζί με το ποσό των δώρων, η απόσταση μικραίνει, καθώς οι μισθοί θα πρέπει να αυξηθούν κατά 8,5% μέσα στην επόμενη τετραετία.

Οι στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας

Σε πρόσφατη ομιλία του, ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στις προκλήσεις αλλά και τις στρεβλώσεις που που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τον διοικητή, το ποσοστό ανεργίας, αν και υποχωρεί σταθερά και σημαντικά τα τελευταία έτη, εξακολουθεί να υπερβαίνει το μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ το ποσοστό ανεργίας στις ευάλωτες ομάδες (νέοι, γυναίκες), παρά τη μείωσή του, διατηρείται υψηλό. Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας συνεχίζει να υποχωρεί, παραμένει όμως το υψηλότερο στην ΕΕ τόσο στο σύνολο των ανέργων όσο και κατά φύλο, με την πλειοψηφία των μακροχρόνια ανέργων να είναι γυναίκες.

Επιπλέον, πρόβλημα παραμένει και αυτό της αναντιστοιχίας μεταξύ ζητούμενων και προσφερόμενων θέσεων εργασίας το οποίο παραμένει σημαντικό, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλους εργαζόμενους, διότι αυτοί είτε δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα είτε έχουν στραφεί σε άλλους κλάδους με καλύτερες προοπτικές απασχόλησης ή ακόμη και σε άλλες χώρες (brain drain).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax