Σε νέα ιστορικά υψηλά, πάνω από τα 34 τρισεκατομμύρια, εκτινάχθηκε το ακαθάριστο εθνικό χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ,  γεγονός που καταδεικνύει τις επερχόμενες πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις για τη βελτίωση του ισολογισμού της Αμερικής τα επόμενα χρόνια.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε τα στοιχεία αυτά την Τρίτη καταγράφοντας τα οικονομικά των ΗΠΑ, τα οποία έχουν γίνει πηγή έντασης σε μια πολιτικά διχασμένη Ουάσιγκτον που θα μπορούσε ενδεχομένως να δει το κλείσιμο της κυβέρνησης χωρίς ετήσιο προϋπολογισμό.

Οι ρεπουπλικανοί νομοθέτες και ο Λευκός Οίκος συμφώνησαν τον περασμένο Ιούνιο να άρουν προσωρινά το όριο χρέους της χώρας, αποτρέποντας τον κίνδυνο μιας ιστορικής χρεοκοπίας. Αυτή η συμφωνία διαρκεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2025. Ακολουθούν ορισμένες απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το νέο ρεκόρ του εθνικού χρέους.

SOS από Ντίμον: Το χρέος είναι η «ηρωίνη» των Αμερικανών

Σημαντική επιβάρυνση

Το εθνικό χρέος ξεπέρασε τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια αρκετά χρόνια νωρίτερα από τις προβλέψεις πριν από την πανδημία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου τον Ιανουάριο του 2020 το χρέος θα ξεπερνούσε το συγκεκριμένο όριο το 2029.

Ωστόσο, το χρέος αυξήθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο λόγω της πολυετούς πανδημίας που ξεκίνησε το 2020 και έκλεισε μεγάλο μέρος της αμερικανικής οικονομίας. Η κυβέρνηση δανείστηκε σε μεγάλο βαθμό υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον σημερινό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να σταθεροποιήσει την οικονομία και να υποστηρίξει την ανάκαμψη. Όμως, η ανάκαμψη ήρθε με ένα κύμα πληθωρισμού που ώθησε τα επιτόκια και έκανε πιο ακριβό για την κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τα χρέη της.

«Μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον ξοδεύει χρήματα σαν να είχαμε απεριόριστους πόρους», αναφέρει στο Associated Press, ο Sung Won Sohn, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount. «Αλλά η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα», είπε, «και νομίζω ότι η προοπτική είναι αρκετά ζοφερή».

Το ακαθάριστο χρέος περιλαμβάνει χρήματα που οφείλει η ίδια η κυβέρνηση, επομένως οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βασίζονται στο συνολικό χρέος που κατέχει το δημόσιο για την αξιολόγηση των οικονομικών της κυβέρνησης. Αυτό το χαμηλότερο ποσό – 26,9 τρισεκατομμύρια δολάρια – είναι περίπου ίσο σε μέγεθος με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Ιούνιο, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτίμησε στην 30ετή προοπτική του ότι το δημόσιο χρέος θα ισούται με το ρεκόρ 181% της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας έως το 2053.

Ο αντίκτυπος στην οικονομία

Σύμφωνα με το Associated Press το εθνικό χρέος δεν φαίνεται να αποτελεί βάρος για την οικονομία των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, καθώς οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να δανείσουν χρήματα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αυτός ο δανεισμός επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις δαπάνες για προγράμματα χωρίς να χρειάζεται να αυξήσει τους φόρους.

Αλλά η πορεία του χρέους στις επόμενες δεκαετίες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και τα μεγάλα προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Ιατροφαρμακευτικής  Περίθαλψης.

Μια ανάλυση του Ιδρύματος Peterson αναφέρει ότι το χρέος των ΗΠΑ στο εξωτερικό κορυφώθηκε στο 49% το 2011, αλλά μειώθηκε στο 30% μέχρι το τέλος του 2022.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, το χρέος θα συνεχίσει να εκτοξεύεται στα ύψη καθώς το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει να δανειστεί σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια περισσότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Peterson, Michael Peterson. «Η προσθήκη τρισεκατομμυρίων μετά από τρισεκατομμύρια χρέους, χρόνο με τον χρόνο, θα πρέπει να είναι ένα κόκκινο προειδοποιητικό σημάδι που αναβοσβήνει για κάθε υπεύθυνο χάραξης πολιτικής που ενδιαφέρεται για το μέλλον της χώρας μας.

Καταχρεωμένος ο κάθε Αμερικανός

Το χρέος ισοδυναμεί με περίπου 100.000 $ ανά άτομο στις ΗΠΑ. Αυτό ακούγεται πολύ, αλλά το ποσό μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να απειλεί την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Αντίθετα, ο κίνδυνος είναι μακροπρόθεσμος εάν το χρέος συνεχίσει να αυξάνεται σε αχαρτογράφητα επίπεδα. Ο Sohn είπε ότι ένα υψηλότερο φορτίο χρέους θα μπορούσε να ασκήσει ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και να αναγκάσει τη Federal Reseve να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε επίσης να αυξήσει το κόστος αποπληρωμής του εθνικού χρέους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή